A murit legenda! Chinuit de o boală devastatoare, a pierdut lupta cu două zile înainte de ziua sa de naștere

Gabriel-Alexandru Ioniță 08.02.2023, 11:42
A murit legenda! Chinuit de o boală devastatoare, a pierdut lupta cu două zile înainte de ziua sa de naștere

Miroslav Blazevic, legenda fotbalului din Croația, a murit cu două zile înainte de a împlini vârsta de 88 de ani. El suferea de mai mulți ani de cancer la prostată, care i-a fost fatal în cele din urmă.

A murit legenda fotbalului croat, Miroslav Blazevic

Miroslav Blazevic a fost selecționerul Croației la Cupa Mondială din 1998. Atunci, fosta țară iugoslavă a cucerit prima medalie din istoria sa, cea de bronz. Pe parcursul acelui turneu final, Croația a trecut de România în optimile de finală cu scorul de 1-0. Singurul gol al acelui meci a fost marcat de Davor Suker din penalty.

În semifinale, naționala pregătită atunci de Blazevic a fost eliminată de Franța, țara gazdă. A fost 2-1 pentru naționala „cocoșului galic”. Lilian Thuram a reușit o „dublă”, în vreme ce pentru croați a înscris același Davor Suker. În finala mică de la acea Cupă Mondială, Croația a învins Olanda cu scorul de 2-1. Robert Prosinecki și Suker au marcat pentru croați, în vreme ce Zenden a înscris pentru batavi.

Miroslav Blazevic a fost pe locul doi în topul celor mai buni selecționeri de la acel turneu final. Primul loc a fost ocupat de Aime Jacquet, selecționerul Franței, echipa care a cucerit atunci marele trofeu.

Mai toată lumea, inclusiv Miroslav Blazevic, se aștepta ca acesta să se stingă din clipă în clipă, în contextul în care era clar că boala de care suferea nu avea cum să mai fie ținută pe loc. Totuși, ultimele sale săptămâni au fost puțin îndulcite de performanța obținută de Croația la Cupa Mondială din Qatar.

Selecționerul Croației i-a dedicat succesul de la Cupa Mondială din Qatar

Sub comanda lui Zlatko Dalic, fostul secund al lui Blazevic de la Varteks, Luka Modric și coechipierii săi au adus o nouă medalie de bronz mondială. Croații au învins Maroc în finala mică, scor 2-1. Anterior, în semifinale, Croația fusese învinsă de Argentina, viitoarea câștigătoare a trofeului, cu scorul de 3-0. De altfel, Dalic chiar a ținut să îi dedice acest succes lui Blazevic, unul dintre mentorii săi din cariera de antrenor.

Aș dori să dedic această victorie unui singur om, Ciro Blazevic. Boss, asta este pentru tine, aceasta este medalia ta, pot câștiga și cinci medalii, dar tu ești antrenorul tuturor antrenorilor”, a spus selecționerul Croației după finala mică, citat de presa din această țară.

La scurt timp, Miroslav Blazevic i-a răspuns fostului său „elev”: „Nu sunt bine deloc, dar mă lupt. Nu mai ies nicăieri, e greu de mers pe jos, cancerul este avansat. Mulțumesc lui Dalic și băieților. Au făcut o ispravă istorică. Sunt fericit că elevul meu m-a depășit. A creat o atmosferă de familie și nu oricine poate face asta”.

Sursă foto: Facebook / Hrvatski nogometni savez

Urmăriți Playsport.ro și pe