Ai grijă dacă folosești TikTok: ce date extrem de importante despre tine colectează aplicația

Dragos Stefanescu 24.03.2023, 10:24
Ai grijă dacă folosești TikTok: ce date extrem de importante despre tine colectează aplicația

TikTok are un succes uriaș în întreaga lume. Se pare însă că aplicația colectează date importante despre utilizatorii săi. Un întreg scandal a pornit în SUA din acest motiv. Însuși șeful TikTok a fost audiat în cadrul Congresului american.

Aplicația TikTok, în mijlocul unui scandal uriaș.

Aplicația TikTok se bucură de un succes planetar uriaș. Se pare însă că utilizatorii sunt supuși unor riscuri destul de mari. Mai exact, aplicația colectează date importante despre utilizatorii săi. După ce mai multe țări au luat măsuri împotriva aplicației, chiar șeful TikTok, Shou Zi Chew, a fost audiat în Congresul american, în cursul zilei de joi.

Aplicația noastră este un loc în care oamenii pot fi creativi și curioși și unde aproape 5 milioane de întreprinderi americane, majoritatea întreprinderi mici, merg pentru a găsi noi clienți și pentru a-și stimula creșterea.

Acum TikTok a crescut, am încercat să învățăm lecțiile companiilor care ne-au precedat, în special când vine vorba de siguranța adolescenților. Deși marea majoritate a persoanelor de pe TikTok au peste 18 ani, iar una dintre dintre categoriile demografice cu cea mai rapidă creștere sunt persoanele de peste 35 de ani, am petrecut mult timp adoptând măsuri pentru a-i proteja pe adolescenți.

Acum, TikTok în sine nu este disponibil în China continentală. Avem sediul central în Los Angeles și în Singapore, iar în prezent avem 7.000 de angajați în SUA.

Cu toate acestea, am auzit preocupări importante cu privire la potențialul de acces străin nedorit la datele din SUA și la potențiala manipulare a ecosistemului TikTok din SUA. Abordarea noastră nu a fost niciodată aceea de a respinge sau de a banaliza oricare dintre aceste preocupări. Le-am abordat cu acțiuni reale.”, a declarat Shou Zi Chew.

Ce date importante despre utilizatorii săi colectează aplicația TikTok

Analizând Politica de Confidențialitate a TikTok pentru utilizatorii din România, se pot afla care sunt principalele date colectate de aplicație.

  • Colectăm Conținutul utilizatorului prin preîncărcare în momentul creării, importului sau încărcării, indiferent dacă alegeți să salvați sau să încărcați acel Conținut al utilizatorului.Acest lucru înseamnă că dacă utilizatorii oferă acces la folderul de media, tot conținutul acestuia este salvat pe serverele TikTok de fiecare dată când se face o fotografie sau o filmare.
  • Colectăm conținut (precum text, imagini și videoclipuri) din clipboardul dispozitivului dumneavoastră, dacă alegeți să copiați și să lipiți conținut pe sau de pe Platformă sau să partajați conținut între aceasta și o platformă terță.

Mai exact, tot conținutul care a fost copiat în telefon este colectat de TikTok.

  • Colectăm informații despre locație (precum atracțiile turistice, magazinele sau alte puncte de interes) dacă alegeți să adăugați informațiile despre locație la Conținutul utilizatorului creat sau publicat de dumneavoastră.

Dacă utilizatorii au ales să partajeze cu aplicația locația lor, atunci TikTok va ști tot timpul unde se            află aceștia. În plus, aplicația va ști care sunt locurile vizitate mai des dar și prietenii cu care fiecare            se întâlnește, dar doar dacă și aceștia partajează locația cu aplicația.

  • Mesajele directe. În cazul în care comunicați cu alte persoane folosind mesaje directe, colectăm conținutul mesajului și metadatele asociate (cum ar fi ora la care mesajul a fost trimis, primit și/sau citit, precum și participanții la comunicare). Procedăm astfel pentru a bloca spamurile, pentru a detecta infracțiunile și pentru a ne proteja utilizatorii.

Asta înseamnă că toate mesajele trimise sau primite în aplicație sunt colectate de TikTok.

  • Colectăm anumite informații despre dispozitiv și conexiunea la rețea atunci când accesați Platforma. Aceste informații includ modelul dispozitivului, sistemul de operare, tiparele sau ritmurile de apăsare a tastelor, adresa IP și limba sistemului dumneavoastră.

Mai exact, orice apăsare de “taste” este colectată de TikTok: Totuși nu se precizează dacă acest                    lucru se întâmplă doar în timp ce utilizatorii scriu în aplicație sau în general pe telefon.

  • Colectăm informații legate de service, diagnosticare și performanță, inclusiv rapoarte de defecțiuni și jurnale de performanță.

Acest lucru înseamnă că specialiștii TikTok știu imediat dacă telefoanele utilizatorilor au vreo                      problemă sau nu. În plus știu și semnalul pe care îl au telefoanele utilizatorilor dar și unde se află              aceștia când nu au semnal la telefon.

  • Colectăm automat informații despre locația dumneavoastră aproximativă (de exemplu, țara, statul sau orașul) pe baza Informațiilor dumneavoastră tehnice (cum ar fi cartela SIM și adresa IP). De asemenea, în cazul în care activați serviciile de localizare pentru aplicația TikTok din setările dispozitivului dumneavoastră, colectăm informații despre locația aproximativă de la dispozitivul dumneavoastră. Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre modul în care colectăm Informațiile despre locație.

Acest lucru se traduce astfel –  în ciuda faptului că utilizatorii aplicației nu oferă acces la                               locația lor TikTok poate afla locația în baza IP-ului, dacă telefonul este conectat la o rețea wi-fi.

  • Funcții și caracteristici ale conținutului. Detectăm și colectăm caracteristici și proprietăți ale videoclipurilor, imaginilor și înregistrărilor audio care fac parte din Conținutul utilizatorului, de exemplu, prin identificarea obiectelor și peisajului, a existenței sau localizării într-o imagine a unei fețe sau a altor părți ale corpului; și a textului cuvintelor vorbite în Conținutul utilizatorului. Procedăm astfel, de exemplu, pentru moderarea conținutului și pentru a oferi efecte speciale (precum filtre video și avataruri) și texte descriptive.

Mai exact, TikTok poate citi ce se află într-o imagine sau o filmare video. Specialiștii aplicației pot              afla astfel unde își petrec timpul utilizatorii, dar și cu cine sau ce discută în videoclipurile                              înregistrate cu telefonul.

Urmăriți Playsport.ro și pe