Cazul Shuai Peng dinamitează situația în China. Tenisul a ajuns să fie interzis și în căutările online

Ștefănescu Dragoș / 30.11.2021, 13:26
Cazul Shuai Peng dinamitează situația în China. Tenisul a ajuns să fie interzis și în căutările online

Cazul jucătoarei de tenis Shuai Peng a ținut prima pagină a presei internaționale în ultimele săptămâni. În urma scandalului internațional izbucnit, tenisul a ajuns să fie interzis și în căutările online din China.

Cazul Shuai Peng dinamitează situația în China

Cazul jucătoarei chineze de tenis Shuai Peng (192 WTA) a bulversat întreaga suflare a sportului mondial și nu numai. Sportiva a dispărut în mod misterios la scurt timp după ce l-a acuzat de agresiune sexuală pe fostul vicepremier al Chinei, Zhang Gaoli.

Pe 2 noiembrie, Peng a făcut o postare uluitoare pe contul personal de pe Weibo, un fel de Twitter în China. Sportiva și-a exprimat disperarea cu privire la agresiunile sexuale la care a fost supusă, acuzându-l în mod direct pe Zhang Gaoli, fost vicepremier al Chinei. Mesajul lui Peng a dispărut rapid de pe rețelele de socializare, la doar o oră după ce a fost postat. De pe contul lui Shuai Peng au fost șterse alte șase postări, care nu aveau legătură cu evenimentul. Practic, jucătoarea de tenis a dispărut din mediul online. Pe contul acesteia nu a mai fost făcută nicio postare. După aceste eveniment, sportiva a fost dată dispărută.

Mai mult, în tot acest timp, China a interzis cuvântul „tenis” în căutările online, timp de 34 de minute. Potrivit The Hindu, termenul a fost căutat de peste 67,000 de ori. Diverși utilizatori chinezi ai internetului au demonstrat prin imagini că le-a fost blocat accesul la acest termen.

Prima filmare cu Shuai Peng după două săptămâni de la dispariție

Săptămâna trecută, Shuai Peng a fost localizată și a purtat o discuție printr-un apel video cu mai mulţi oficiali ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). După această discuție, preşedintele CIO, Thomas Bach a declarat:

M-am liniştit când am văzut că Peng Shuai e bine, aceasta era marea noastră îngrijorare. A părut relaxată. I-am oferit sprijinul nostru şi poate ţine legătura cu noi oricând“.

Reacţia din partea CIO nu a risipit însă îngrijorarea la nivel internaţional, în privinţa situaţiei în care se află Peng. Mai mult, a stârnit o reacţie vehementă din partea Human Rights Watch. Aceasta este o organizaţie care desfăşoară activităţi de cercetare şi apărare a drepturilor omului. Yaqiu Wang, cel care urmăreşte situaţia din China în numele organizaţiei, a avut o replică dură la adresa CIO. Wang consideră intervenţia celor de la CIO o tentativă de a lua presiunea de pe autorităţile chineze.

CIO menţine o tăcere totală, în ceea ce priveşte modul grosolan în care China încalcă, sistematic, drepturile omului. Colaborarea celor de la CIO cu autorităţile chineze arată toleranţa lor pentru un caz grav în care vorbim despre agresiune sexuală. Prin tot ce au făcut până acum, cei de la CIO arată că sunt de partea Chinei, care urmează să găzduiască, în februarie, Jocurile Olimpice de Iarnă“, a declarat Yaqiu Wang.

UE intervine în cazul Shuai Peng

Alertați de situația sportivei Shuai Peng, UE și-a exprimat imediat punctul de vedere. Purtătoarea de cuvânt a UE a cerut guvernului chinez să deschidă o anchetă completă și transparentă în cazul Shuai Peng.

Am văzut afirmaţiile atribuite lui Shuai Peng şi filmările apariţiei sale publice. Cu toate acestea, informaţiile despre acuzaţiile de abuz şi faptul că ea n-a fost văzută de două săptămâni rămân foarte îngrijorătoare.

Nu suntem în măsură să comentăm acuzaţiile în sine, dar cerem să se efectueze urgent o anchetă completă şi transparentă. Solicitările de informaţii sigure sunt legitime. Cerem, în continuare, guvernului chinez să furnizeze dovezi independente şi verificabile cu privire la situaţia lui Shuai Peng şi la locul în care se află. Sperăm că ea îşi va putea relua curând activităţile sportive şi extrasportive normale“, a scris Nabila Massrali, purtătoarea de cuvânt UE.