Clipe decisive pentru Nadia Comăneci. „S-a auzit un ţipăt de femeie, un urlet de plăcere nebună.” Cum i s-a schimbat viața Zeiței de la Montreal

Ștefănescu Dragoș / 20.05.2022, 08:56
Clipe decisive pentru Nadia Comăneci. „S-a auzit un ţipăt de femeie, un urlet de plăcere nebună.” Cum i s-a schimbat viața Zeiței de la Montreal

Nadia Comăneci este una dintre figurile legendare ale sportului mondial. Performanțele uluitoare au propulsat-o pe gimnasta noastră în galeria marilor vedete internaționale. Momentul decisiv din cariera  marii noastre campioane a fost evoluția de excepție de la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976. Acesta a fost descris extrem de sugestiv în cartea ”Fetița care nu zâmbea niciodată”, al scriitoarei Lola Lafon.

Clipele decisive din fabuloasa carieră a Nadiei Comăneci

Nadia Comăneci este una dintre legendele sportului mondial. Performanțele uluitoare au propulsat-o pe gimnasta româncă în panoplia celor mai mari spotivi ai lumii.

Episoadele cheie din viața uluitoare a Nadiei Comâneci au fost redate extrem de sugestiv în romanul apărut în anul 2014, ”Fetiţa care nu zâmbea niciodată”, al scriitoarei franceze Lola Lafon. Aceasta descrie foarte plastic și  momentul care a consacrat-o definitv pe Nadia. Evoluția uluitoare din cadrul Jocurilor Olimpice de la Montreal, din anul 1976, a uluit o lume întreagă și a marcat definitiv istoria gimnasticii mondiale.

Un ţipăt de femeie, un urlet de plăcere nebună ţâşneşte din masa celor 18.000 de spectatori şi punctează momentul când picioarele în cipicii albi ating solul fără nicio oscilaţie. Cu spinarea arcuită ce desenează o virgulă până la degetele-i care gâdilă cerul, copila salută. Şi computerul afişează din nou acel 1.00, în timp ce ea aleargă spre Béla, care-i întinde braţele”, descrie Lola Lafon momentul de magie al Nadiei Comăneci.

”Zeița” de la Montreal a marcat istoria sportului mondial

Nadia Comăneci a marcat definitiv istoria gimnasticii mondiale prin evoluția sa de excepție de la Jocurile Olimpice de la Montreal. Pe 18 iulie 1976, Nadia a uimit o lume întreagă cu evoluția sa perfectă. Afişajul electronic nu era programat să arate nota 10, aşa că după evoluţia Nadiei, pe ecran a apărut nota 1.00. Românca a obţinut, la acea ediţie a Jocurilor Olimpice, de şapte ori nota 10. Ea a câştigat trei medalii de aur (la individual compus, bârnă şi paralele), o medalie de argint (echipă compus) şi una de bronz (sol). Prin evoluția de la Montreal, Nadia Comăneci a intrat definitiv în istorie. Ea este prima gimnastă care a executat perfect un exercițiu, obținând nota 10.

Impactul pe care l-a avut evoluția incredibilă a Nadiei la Montreal a fost de-a dreptul uriaș. Scriitoarea Lola Lafon descrie extrem de sugestiv și acest episod uluitor din viața marii noastre campioane.

5.000 de apeluri primite la Federaţia Canadiană de Gimnastică în mai puţin de trei luni, în SUA, 60% de apeluri suplimentare la urgenţe: fetiţele care au vrut să se joace de-a Nadia şi-au rupt încheietura mâinii sau glezna. Parcă nu s-ar mai teme de nimic, nişte adevăraţi băieţoi, îşi spun îngrijoraţi părinţii fetiţelor din Vest, care se agaţă de ramurile cele mai înalte ale copacilor şi iau masa de seară în costum de gimnastică, transpirate şi ciufulite”, scrie Lola Lafon.

Nadia Comăneci este considerată una dintre cele mai bune sportive ale secolului XX. Totodată, românca este privită drept cea mai bună gimnastă din toate timpurile. Performanțele incredibile reușite de gimnasta din România i-au adus titulatura de „Zeița de la Montreal”.  Nadia Comăneci este primul român inclus în International Gymnastics Hall of Fame.