Diagnostic crunt pentru Nadia Comăneci: „Se moare frecvent din această cauză”. Dezvăluiri dure în presa chiliană despre problema din tinerețea marii campioane

Ștefănescu Dragoș / 05.08.2022, 08:56
Diagnostic crunt pentru Nadia Comăneci: „Se moare frecvent din această cauză”. Dezvăluiri dure în presa chiliană despre problema din tinerețea marii campioane

Nadia Comăneci este o adevărată legendă a sportului mondial. Marea noastră sportivă a scris pagini de istorie în gimnastică. De-a lungul anilor au ieșit la iveală nenumărate detalii din perioada în care Nadia făcea performanțe uluitoare. Presa din Chile susține că românca a suferit de bulimie și anorexie în anii de glorie ai carierei sale.

Afecțiunile Nadiei din perioada în care domina gimnastica mondială

Nadia Comăneci este adevărată legendă a sportului mondial. Performanțele uluitoare au propulsat-o pe gimnasta româncă în galeria celor mai mari sportivi ai lumii.

De-a lungul anilor au ieșit la iveală nenumărate detalii din perioada în care Nadia domina gimnastica mondială. Presa din Chile a inclus-o pe marea noastră campioană pe lista sportivilor care au suferit de bulimie și anorexie. Cei de la Terra susțin că Nadia s-a luptat din greu cu aceste două afecțiuni, care în unele cazuri pot fi fatale.

Nadia Comăneci, cunoscută drept prima fată care a primit nota 10 în gimnastică, a recunoscut că s-a luptat ani în șir cu bulimia și anorexia”, susțin cei de la Terra.

Tratamentul inuman la care a fost supusă Nadia Comăneci de către antrenorul Bela Karolyi

Drumul Nadiei până pe culmile gloriei nu a fost însă deloc unul ușor. Marea gimnastă a avut parte de momente extrem de grele încă din perioada junioratului. Câteva episoade uluitoare sunt dezvăluite în paginile cărții ”Nadia și securitatea”, scrisă de Stăjerel Olaru. Tratamentul dur la care erau supuse tinerele gimnaste de către celebrul antrenor Bela Karolyi este descris fără menajamente. Acesta a obținut recunoașterea internațională ca antrenor al Nadiei Comăneci. La vremea respectivă nimeni nu bănuia comportamentul extrem de dur al antrenorului față de marea campioană.

Faţă de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamaţii din partea părinţilor, atât la şcoală, cât şi la Ministerul Învătământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciţii fizice până la epuizare”, se arată în carte.

Modul în care sportivele erau lovite de către antrenorul Karolyi a fost aflat și dintr-un dosar din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.

A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură. Fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela”, precizează o persoană al cărei anonimat a fost păstrat.