UPDATE. Alex Piţurcă, după gratii! Fiul fostului selecţioner, reţinut în dosarul ROMARM

Justin Gafiuc 31.01.2023, 15:55
UPDATE. Alex Piţurcă, după gratii! Fiul fostului selecţioner, reţinut în dosarul ROMARM

UPDATE: Alex Piţurcă a primit mandat de reţinere pentru 24 de ore, potrivit informaţiilor sport.ro.

UPDATE: Victor Pițurcă a fost eliberat din arest, după ce i-a expirat mandatul de arestare. Fostul selecționer a rămas sub control judiciar

UPDATE: Victor Pițurcă a oferit prima reacție după reținerea sa: „O să aflați în curând dacă sunt vinovat. Eu nu am nicio treabă cu această afacere”

UPDATE. În cursul zilei de marți, Victor Pițurcă a ajuns din nou la DNA. După două ore petrecute în fața procurorilor, Pițurcă a fost urcat în dubă și dus în arest.

Selecţioner după gratii

UPDATE: Judecătorii au respins cererea avocatului lui Victor Pițurcă de a contesta reținerea pe 24 de ore. Astfel, fostul selecționer al României nu își va putea petrece noaptea în propria locuință.

Direcția Națională a Anticorupție a emis un comunicat prin care anunță că a dispus efectuarea urmării penale și reținerea, pentru 24 de ore, pe numele lui Gabrie Țuțu, directorul general al ROMARM, cel care ar fi colabrat cu Victor Pițurcă în „dosarul măștilor” în care este implicat fostul selecționer și firma fiului său, Alex Pițurcă. Redăm în integralitate comunicatul procurorilor DNA.

Fără să-i scrie numele, procurorii DNA au trasat și acuzațiile pentru fostul selecționer. „Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență”. 

Pus sub acuzare

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”. 


Chemat inițial de procurorii DNA pentru audieri la sediul instituției, într-un dosar legat de măștile de protecție achiziționate de MapN, fostul selecționer Victor Pițurcă a primit mandat de reținere pentru 24 de ore!

Sursele Playsport au confirmat decizia procurorilor, luată în urma audierilor efectuate începând de duminică seară. Și dezvăluie mai multe elemente din ce urmează chiar în aceste ore!

Ce urmează în câteva ore pentru Pițurcă

În acest moment, Victor Pițurcă se află, așadar, în interiorul sediului DNA din București și așteaptă. Pentru că, între timp, ajutat de avocatul său Vladimir Olteanu, a deplus o plângere împotriva mandatului de reținere emis împotriva sa.

Potrivit surselor Playsport, e doar o chestiune de ore până când tehnicianul va afla răspunsul la plângerea formulată. Practic, dacă aceasta va fi soluționată pozitiv, va putea părăsi sediul DNA și va rămâne în continuare anchetat în dosarul acesta. Dacă va primi răspuns negativ, va rămâne cel puțin până mâine la dispoziția procurorilor. Când va expira mandatul de 24 de ore și când ar putea să apară alte decizii din partea DNA, inclusiv un mandat de 30 de zile!

Potrivit surselor Playsport, cel mai probabil scenariu va fi cel prin care se va ajunge la eliberarea lui Victor Pițurcă, dispunerea regimului de control judiciar (va fi anchetat în libertate).

În ce dosar e implicat Victor Pițurcă

Audierea și reținerea lui Pițurcă vin pe fondul dosarului în care se anchetează achiziționarea de măști de protecție și în care e implicat Ministerul Apărării Naționale. Potrivit Cancan, un personaj din conducerea ROMARM este deasemenea în stadiu de audieri pe același dosar.
În 2020, după izbucnirea pandemiei COVID-19, în contextul acestor achiziții, procurorii suspectează evaziuni fiscale și alte nereguli. Achizițiile s-au făcut inclusiv prin firma lui Alexandru Pițurcă, SC PAV GREEN ENERGY SRL, responsabilă, se pare, de transport. DNA suspectează un circuit al banilor prin mai multe companii.

Urmăriți Playsport.ro și pe