„Foarte amuzant”! El e bărbatul care a afirmat că Simona Halep se dopează, fără a demonstra exact asta. Ce spunea în trecut despre performanțele lui

Alex Cazacu 26.05.2023, 14:44

Simona Halep este suspendată de mai multe luni de zile, după ce în sângele campioanei s-ar fi găsit roxadustat. Nefericitul incident s-a petrecut în august 2022, în timpul turneului US Open. Decizia luată de ITIA este una provizorie, iar sportiva noastră încă așteaptă un verdict cu privire la acuzațiile de dopaj.

Cine e bărbatul care a afirmat că Simona Halep se dopează

Ultima perioadă nu a fost prea bună pentru Simona Halep. Campioana a fost suspendată provizoriu din tenis, fiind depistată cu o substanță interzisă. Roxadustatul (substanța găsită în sângele sportivei) stimulează producția de globule roșii, însă este interzisă de Agenția Mondială Antidoping (WADA).

Din toamna anului trecut, sportiva tot așteaptă un verdict în cazul de dopaj, însă în urmă cu câteva zile a mai primit o veste proastă. Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis a anunțat că pe numele fostului lider WTA a mai fost adăugat un cap de acuzare. Mai exact, în pașaportul biometric al Simonei ar exista unele „iregularități”.

Halep a încercat de mai multe ori să explice faptul că nu știe cum a ajuns această substanță în sângele ei. Cu toate acestea, șeful WADA, Witold Bańka, a declarat că: „nu are timp pentru scuzele sportivilor care spun că nu știau că iau o substanță interzisă sau pentru cei care nu sunt disponibili pentru testele din afara competiției”.

Ce spunea în trecut Witold Bańka despre performanțele sale

În prezent, Witold Bańka este președintele Agenției Mondiale Antidoping. Scopul acestei agenții este de a monitoriza profilul biologic al sportivilor, pentru a detecta posibile modificări suspecte în organismul. În cadrul unui interviu, Bańka a explicat cum proceda el pe vremea când era sportiv: „când eram atlet, sunam constant la o linie telefonică poloneză pentru a afla dacă crema pe care o luam pentru o accidentare era în regulă”.

Nu doar o dată, Simona Halep a încercat să se apere din acest punct de vedere, iar mulți dintre fanii româncei au lansat diferite teorii ale conspirației. Ei bine, una dintre acestea este că tenismena ar fi vânată de WADA. Însă, după cum am scris și în rândurile anterioare, președintele agenției spune că „nu are timp” pentru astfel de scuze.

Witold Banka, bărbatul care a afirmat că Simona Halep se dopează, fără a demonstra exact asta
Witold Banka, bărbatul care a afirmat că Simona Halep se dopează, fără a demonstra exact asta

Începând cu ianuarie 2020, Witold Bańka este președinte al WADA. Înainte de această funcție, el a fost reprezentant european în Comitetul Executiv al agenției, în calitatea de ministru al Sportului și Turismului din Polonia. În trecut, Bańka a obținut rezultate impresionante în programul antidoping desfășurat în țara lui natală. Astăzi, după cum spuneam, el a ajuns să conducă WADA, însă după numirea în funcție a avut parte de o confruntare dură cu agenția.

„Este foarte amuzant acum, dar am primit o scrisoare de la WADA în care mi se spunea că legea noastră privind dopajul nu este în conformitate cu codul lor. Aceștia mi-au dat doar trei-patru luni pentru a schimba legea, altfel laboratorul nostru își pierdea acreditarea, iar Jocurile Olimpice de la Rio (2016) se apropiau (…) Totuși, am găsit o modalitate de a o face și a fost adoptată cu o săptămână înainte de termen”, spunea Witold Bańka, potrivit france24.com.

De asemenea, el spunea că: „Dacă te decizi să fii atlet trebuie să fii responsabil pentru cariera ta și asta include ceea ce mănânci sau bei, orice consumi”.

Urmăriți Playsport.ro și pe