1853 / 3 / 2021. Trimestrul 1

Autor: Cătălin Mureșanu / 31.03.2022, 18:31
1853 / 3 / 2021. Trimestrul 1

„Cum rezistă Dinamo doar cu banii de la DDB și din drepturile tv: „Mulți nu au niciun plan, dacă te ții de el, lucrurile funcționează”. 

Titlul este împrumutat de la fanatik.ro, declarația-i care-l compune îi aparține lui Răzvan Zăvăleanu, practicianul în insolvență, reprezentantul administratorului judiciar al SC Dinamo 1948 SA, RTZ Partners & SPRL… Filiala București. Adevărul este dincolo de vorbe. Stă în cifre. 

Coordonate. 1853 / 3 / 2021. Mureșan. RTZ – Filiala București

La data de 28 iunie 2021, Tribunalul București, Secția a VII-a Civilă a dispus deschiderea procesului de insolvență în stare generală pentru SC Dinamo 1948 SA. A doua reorganizare juridică după ce, în perioada 2014- 2015, societatea care administrează clubul a mai trecut prin acest proces de „însănătoșire”. 

1853 /3/ 2021 este numărul dosarului. La finalul lunii noiembrie, Planul de reorganizare propus de administratorul judiciar a fost aprobat de judecătorul sindic și, pentru Dinamo, începea lungul drum al re… reorganizării judiciare, sub semnătura administratorului special -în persoana lui Iuliu Mureșan- și supravegherea RTZ & Partners SPRL. Filiala București. 

Planul se întinde, pe hârtie, până în noiembrie 2024 (trei ani) și este secvenționat în mai multe „trimestre” conform fiecărui an.

De curând, așa cum PlaySport.ro a punctat, în dosarul 1853 /3/ 2021 s-au consumat două termene noi, pe 7 februarie, respectiv 21 martie și, conform soluției, SC Dinamo 1948 SA se află în plan: „s-au îndeplinit condițiile prevăzute în trimestrul trecut, în care au fost achitate cheltuieli curente”. 

Încasări de 17 milioane lei. Cu 1 tăiat 

Din păcate pentru dinamoviști, situația prezintă o realitate puțin mai complicată, să-i spunem neplăcută, fără să folosim termenul îngrijorătoare – deși cam pare!- cifrele înregistrate în primul trimestru în Planul de reorganizare fiind departe de ce a previzionat administratorul judiciar în momentul în care a propus planul. 

  • Când vorbim de primul trimestru ne referim la dimensiunea 22.11. 2021 – 21.02. 2022. 

În această perioadă, conform Planului de reorganizare propus de RTZ & Partners SPRL și aprobat de către Tribunalul București prin judecătorul sindic, administratorul judiciar, să spunem „licita”, ca SC Dinamo 1948 SA să realizeze încasări de peste 17 milioane de lei. 

În realitatea crudă a sumelor scurse prin conturi, Dinamo a „produs” aproape 7,5 milioane de lei. De unde au intrat banii? Principala sursă, așa cum este de așteptat, a fost reprezentată de drepturile tv (3,4 milioane lei)

  • Acest fapt reprezintă încă un exemplu, poate cel mai clar, că o eventuală retrogradare ar complica uluitor traseul reorganizării juridice, iar fanta falimentului devine din ce în ce mai clară! 

Din publicitate (sponsori), „câinii” au strâns cu puțin peste 400.000 lei, în timp ce „transferul de jucători”, mai precis cedarea lui Deian Sorescu, în Polonia, la Rakow Czestochowa, a adus clubului suma de aproape 2,4 milioane lei, 500.000 euro. 

Interesant este că, la acest capitol, venituri colectate din transferuri de jucători – conform primului trimestru-, planul de reorganizare a fost surprins „afară din joc”. Varianta fantezistă, așa cum am creditat-o și în alte conjuncturi, prezentată în momentul aprobării planului de către instanță, nu uitați, noiembrie 2021, fiind de puțin peste 10 milioane de lei!   

De altfel, chiar dacă bugetul a mai „ciugulit” și din alte resurse, cum ar fi Federația Română de Fotbal, cel mai probabil Dinamo fiind recompensată, cu 16.000 lei, pentru participarea în Cupa României în această ediție sau din alte încasări (aproape 240.000 lei), estimarea administratorului judiciar este cu mult sub ștacheta realității din conturi.

Nici măcar fanii nu par să se fi organizat la fel de bine, din bilete, abonamente, clubul a câștigat 150.000 lei, iar de la magazinul online a venit modica sumă de 8000 lei. Aici, din vânzarea de abonamente și bilete, administratorul judiciar și-ar fi propus ca debitorul să absoarbă o sumă de peste 200.000 lei, însă lipsa rezultatelor a ținut suporterii departe de stadion. Cât despre magazinul online? Dinamo, în acest moment, nu are nici măcar un site funcțional. 

Împrumuturi, veșnicele împrumuturi. 830.000 lei 

Clubul a continuat să asimileze împrumuturi, iar acestea au fost în valoare de 830.000 lei. În acest caz, estimarea din plan a fost, în afara drepturilor tv și a sponsorilor, mai aproape de adevăr, previziunea de 900.000 de lei aflându-se în zona realității. 

Dacă în cazul încasărilor situația „la firul ierbii” nu este cea preconizată, la capitolul plăți efectuate, lucrurile au stat cam în același fel. 

Plăți la jumătate 

În acest prim- trimestru de reorganizare economică, planul figura cu plăți în valoare de 8,8 milioane lei (sumă cu tot cu regularizarea TVA). Au fost realizate plăți în valoare de 4,7 milioane!

Contractele jucătorilor au reprezentat cea mai mare sumă, puțin peste două milioane de lei, antrenorii au „mâncat” 650.000 lei, tot în jurul acestei sume fiind achitate taxele aferente participările echipelor în Liga 1, Liga 3 (Dinamo 2), respectiv competițiile în care sunt angrenate echipele din cadrul Centrului de Copii și Juniori. 

Interesant este că Dinamo a făcut rabat de la „comisioane și cheltuieli de transfer”, din peste o jumătate de milion de lei „avertizați” în plan, nu s-a înregistrat nici măcar un leu pe acest „moft” din rețeta fotbalului românesc.

Cât privește cheltuielile neprevăzute, acestea au fost, cu adevărat, neprevăzute. Realitatea a transformat previziunea de 45.000 lei în 400.000 lei! Aproape de zece ori mai mult! 

Zăvăleanu nu și-a luat banu’

Astfel, „cum rezistă Dinamo doar cu banii de la DDB și din drepturile tv…”. Cu compromisuri! Iar Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul administratorului judiciar care a tencuit Planul de reorganizare și cel care își asumă discursul în fața fanilor a simțit-o, cum se spune, pe propriul buzunar, asta după ce onorariul care se cuvenea RTZ a rămas… neachitat. 

Este vorba de vreo 800.000 lei, sumă reprezentând plata pentru perioada de observație (iulie- noiembrie 2021, perioada de reorganizare (noiembrie – martie), onorariu de consultanță, plus cei 6%, conform înțelegerii pe care Adunarea Creditorilor a acceptat-o prin vot, bani cuveniți pentru onorariul de succes în urma transferului lui Deian Sorescu. Repet, fostul căpitan al „câinilor” a fost valorificat în schimbul a 2,4 milioane lei, astfel că RTZ trebuie să primească, rotunjit, 170. 000 lei. 

Ieșirea din realitatea crudă a dosarului 1853 / 3 / 2021… un investitor! 

Și să încheiem tot cu domnul Zăvăleanu și o declarație mai veche. Și iată că, în insolvență, declarațiile sunt precum vinul, trece timpul și devin mai bune. Mai relevante:

Este important să găsim un investitor raportat la datoriile pe care trebuie să le plătim înainte de intrarea în procedura de insolvență. Nu avem de unde să producem asemenea sume de bani prin eforturile singulare ale societății, este nevoie de o injecție de capital, pentru a acoperi aceste sume. Facem eforturi în acest sens, punem tot ce e nevoie încât oamenii să își formeze o idee completă, lucrurile se mișcă destul de greu, ne trebuie un investitor rapid, dincolo de imposibilitatea de a plăti planul de reorganizare. Este nevoie de un investitor”, a spus, la finalul lui februarie, la Radio Dinamo 1948 SA, practicianul în insolvență. 

Altfel, Dinamo va rezista din ce în ce mai greu, mai ales că, așa cum trasează Planul de reorganizare, în viitor trebuie să înceapă și plata creanțelor înscrise la masa credală, asumate în totalitate. Tot conform planului.