40 de ani de la marele meci România – Italia. Naționala a învins campioana mondială din acea vreme și s-a calificat la EURO. Ce a putut să-i facă Ilie Balaci lui Gentile

Alex Matei 16.04.2023, 11:34
40 de ani de la marele meci România – Italia. Naționala a învins campioana mondială din acea vreme și s-a calificat la EURO. Ce a putut să-i facă Ilie Balaci lui Gentile

Se împlinesc 40 de ani de la marele meci România – Italia. Pe 16 aprilie 1983, naționala a învins Squadra Azzurra și s-a calificat la Campionatul European de Fotbal din 1984.

 

80 000 de oameni au fost prezenți pe stadionul 23 August să vadă echipa României în meciul decisiv pentru participarea la EURO.

Boloni a marcat unicul gol al partidei, cu un șut de la distanță care l-a învins pe marele Dino Zoff. Italia era la acel moment campioana mondială en – titre. România a învins cu 1-0 și s-a calificat la Campionatul European de Fotbal din 1984, organizat de Franța. Trebuie menționat faptul că  la turneul final european din acea vreme se calificau 8 echipe.

Mircea Lucescu a pregătit foarte bine meciul cu italienii. Înaintea partidei, Ilie Balaci l-a enervat la culme pe Claudio Gentile. Pe culoarul de la vestiare, olteanul l-a ironizat pe italian.

„La acel meci am apelat la orice pentru a învinge. Spre exemplu, m-am dus la Gentile și l-am întrebat: „Cine-i ăla?”. Mi-a răspuns „Rossi!”. „Dar ăla cine e?”, l-am mai întrebat. „Scirea” mi-a zis. După ce am continuat cu încă vreo câţiva i-am zis: „Dar tu cine eşti?”. Când l-am văzut cum şi-a schimbat faţa mi-am dat seama că îl am în buzunar”, a povest Ilie Balaci la un moment dat.

România – Italia 1-0, preliminariile CE 1984

A marcat: Boloni (24)

Stadion: 23 August, 16 aprilie 1983. Spectatori: 80.000

România: Moraru – Rednic, Iorgulescu, Ștefănescu, Ungureanu – Augustin (70 Andone), Boloni, Klein – Balaci – Geolgău (87 Cîrțu), Cămătaru. Antrenor: Mircea Lucescu

Italia: Zoff – Gentile, Collovati, Scirea, Cabrini – Marini, Tardelli, Antognoni (57 Dossena) – Conti, Bettega (70 Altobelli), Rossi. Antrenor: Enzo Bearzot.

 

România s-a calificat la Campionatul European de Fotbal din Franța, 1984, dintr-o grupă cu Italia, Suedia, Cehoslovacia și Cipru.

 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe