Roony Bardghji (17 ani) a ajuns eroul echipei sale, FC Copenhaga, în UEFA Champions League, la numai 17 ani. Contextul social i-a fost total potrivnic celui care astăzi este alintat „noul Messi” și e monitorizat de marile cluburi europene.
Roony, care a marcat golul decisiv al danezilor împotriva lui Manchester United, s-a născut în noiembrie 2005, în Kuwait City. El a fost primul copil al lui Samir și Rola, doi imigranți sirieni care, la fel ca alte milioane de conaționali, au plecat din țara natală în căutarea unui trai mai bun. Creștini originari din Aleppo, cei doi soți munceau în Kuwait și mergeau acasă, în Siria, doar în vacanțe.
La finalul anului 2010, a izbucnit „Primăvara Arabă”, o serie de proteste antiguvernamentale în Orientul Mijlociu. Mai întâi în Tunisia, apoi în Libia, Egipt, Yemen, Siria. Mișcarea s-a extins și până în Kuwait, care devenise o țară extrem de nesigură. În Siria, țara natală a celor doi, începuse deja un război civil sângeros, așa că Samir și Rola au hotărât să fugă în Europa.
„Am simțit că nu mai putem să rămânem acolo, că va începe un conflict care va dura mulți ani. Înainte de război, Siria era un loc extraordinar. Dar am fost nevoiți să plecăm”, a relatat Rola, mama lui Roony, în presa din Suedia. Alături de ei, au mai plecat alte milioane de cetățeni sirieni.
Astăzi, ea și soțul ei lucrează la o compania care produce cafea, din orășelul Arlöv, de lângă Malmö și Suedia reprezintă locul căruia îi pot spune acasă. La fel și pentru Roony, care a fost deja convocat la naționala U21.
„Inima mea este în Suedia!”, a fost declarația tânărului fotbalist, în urmă cu o lună, când presa din Danemarca analiza perspectiva naturalizării sale.
Roony avea șapte ani când a ajuns în Kallinge, un orășel de circa 5.000 de locuitori din sudul Suediei. Venise în Europa cu mama sa și fratele Rayan, cu doi ani mai mic. Tatăl, Samir, a rămas în Kuwait, la muncă, și pentru o perioadă de cinci ani doar și-a vizitat familia, o dată două luni. Abia în anul 2017 s-a mutat de tot în Suedia și familia s-a reîntregit.
Roony s-a înscris la echipa locală de fotbal, deși nu știa deloc să vorbească limba suedeză.
„Ascultam ce vorbeau ceilalți și încercam să prind cuvintele. Așa am învățat limba suedeză în trei luni”, povestea puștiul.
El avea rezultate bune la școală, iar la capitolul fotbal excela. Juca mereu la categorii mai ridicate de vârstă, iar în 2019 a venit o mare oportunitate. Îl voia Malmö FF, visul oricărui copil din Suedia. Malmö FF este clubul care l-a prezentat lumii pe Zlatan Ibrahimovic.
„Avea 14 ani, dar juca pentru echipa U19. Și făcea mereu diferența. Are tehnică, finalizează cu ambele picioare, controlează excelent mingea. Înțelege jocul și poate evolua ca decar, aripă sau atacant. Va ajunge un star”, zicea Jeffrey Aubynn, antrenorul său de la Malmö. În 2020, FC Copenhaga l-a ochit și le-a făcut părinților săi o ofertă de nerefuzat pentru ca Roony să vină în Danemarca. Mama, Rola, a ezitat, deși Copenhaga se află la numai 43 de kilometri de Malmö. Tatăl său, fost fotbalist amator în Siria natală, a zis un „da” ferm și l-a trimis la Copenhaga.
Roony a avut cifre impresionante realizate imediat în Danemarca: 15 goluri în 10 meciuri la echipa U17. Mutat imediat la U19, s-a impus și acolo. Până la urmă, în 2021, la 16 ani și 6 zile, a debutat la seniori. A prins tot mai multe minute de la o etapă la alta, iar în acest sezon s-a transformat în om de bază și golgheter al campioanei din Danemarca: 11 goluri în 24 de meciuri.
„Avea 14 ani, dar juca pentru echipa U19. Și făcea mereu diferența. Are tehnică, finalizează cu ambele picioare, controlează excelent mingea. Înțelege jocul și poate evolua ca decar, aripă sau atacant. Va ajunge un star”, zicea Jeffrey Aubynn, antrenorul său de la Malmö. În 2020, FC Copenhaga le-a făcut părinților săi o ofertă de nerefuzat pentru ca Roony să ajungă în Danemarca. Mama, Rola, a ezitat, deși Copenhaga se află la numai 43 de kilometri de Malmö. Tatăl său, care a fost fotbalist amator în Siria, țara sa natală, a spus un „da” ferm și puștiul a ajuns la FC Copenhaga.