A murit mâna dreaptă a lui Emeric Ienei! Cornel Drăgușin s-a stins la vârsta de 95 de ani

Gabriel-Alexandru Ioniță / 10.10.2021, 20:28
A murit mâna dreaptă a lui Emeric Ienei! Cornel Drăgușin s-a stins la vârsta de 95 de ani

Cornel Drăgușin, fostul mare antrenor român, a încetat din viață la vârsta de 95 ani, a anunțat site-ul Ligii Profesioniste de Fotbal din România. El a pregătit de-a lungul carierei mai multe echipe din România, precum CCA (precursoarea Stelei), Progresul sau FC Național.

Fostul mare antrenor român Cornel Drăgușin a murit la 95 de ani

De asemenea, Cornel Drăgușin a antrenat și 3 echipe naționale, inclusiv cea a României, între 1975 și 1976. De asemenea el a mai selecționer și la primele reprezentative ale Iraqului și Siriei.

Și-a încheiat cariera de antrenor în 1990. Atunci, el a fost secundul lui Emeric Ienei la Campionatul Mondial din Italia. Din acel moment, a ocupat funcția de director al Școlii de antrenori din cadrul Federației Române de Fotbal, până în 2002.  Ca fotbalist, cea mai mare parte a carierei este legată de Steaua București.

Cornel Drăgușin a fost numit în urmă cu câțiva ani de UEFA Magazine „eroul tăcut” într-un material amplu dedicat lui. El se poate lăuda cu faptul că a fost primul antrenor străin din istoria fotbalului din Irak.

Poveste fabuloasă din perioada petrecută în Irak

Drăgușin chiar a povestit în urmă cu ceva timp câteva întâmplări extrem de interesante legate de perioada petrecută în acea țară. Ca de exemplu, cum omul care controla toată activitatea de la echipa națională a ajuns să fie președintele țării.

Am fost primul antrenor străin din istoria Irakului. De când am fost numit selecţioner, aveam un colonel care nu se dezlipea de mine, de echipă. Nu puteam să fac nicio mişcare fără el. La un moment dat, a dispărut. Şi atunci eu am întrebat, în stânga şi-n dreapta: «Unde-i colonelul? Ce-i cu el de nu mai vine de trei zile?»

Toată lumea îmi făcea semn să tac din gură. Ca să aflu, peste alte trei zile, că a ajuns preşedintele Republicii! L-am şi văzut la televizor. Povestea asta am reţinut-o, pentru că era într-adevăr un om extraordinar. Şi se pricepea şi la fotbal. Dar până la urmă am plecat, pentru că toate războaiele astea ale lor afectau şi fotbalul”, a povestit Cornel Drăgușin pentru Adevărul în 2017.

Dispariția sa a întristat, așa cum era de așteptat, cea mai mare parte a fotbalului românesc. Cunoscutul antrenor Marin „Magiun” Barbu a transmis un mesaj emoționant în care se poate observa ce a reprezentat Cornel Drăgușin pentru fotbalul românesc.

A încetat din viață unul dintre cei mai mari oameni de fotbal, Cornel Drăgușin. Acest om a călăuzit pașii mai multor jucători și antrenori. A fost omul care a iubit fotbaliștii adevărați! Dumnezeu să te odihnească, nea Cornele. Îți mulțumesc pentru sfaturile bune pe care mi le-ai dat. Nu te voi uita niciodată”, a scris antrenorul pe Facebook.