A murit o legendă a fotbalului mondial. Ivica Osim, fostul selecționer al Iugoslaviei, s-a stins la 80 de ani

Octavian Vasilescu / 02.05.2022, 11:52
A murit o legendă a fotbalului mondial. Ivica Osim, fostul selecționer al Iugoslaviei, s-a stins la 80 de ani

Fostul jucător și antrenor Ivica Osim s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani.

Ivica Osim a murit la Graz, în Austria. Pe 6 mai ar fi împlinit vârsta de 81 de ani.

A murit Ivica Osim

Autoritățile din Bosnia și Herțegovina au emis un comunicat după moartea lui Osim:

Osim va rămâne în memoria noastră drept legendarul ‘Strauss de Grbavica, un jucător şi un antrenor de înalt nivel, dar şi un mare patriot, dotat cu carismă şi calităţi morale unice”, se arată în comunicat, conform Sport.ro.

Născut la Sarajevo, Ivica Osim a jucat de-a lungul carierei pentru FK Zeljeznicar, Zwolle, Strasbourg, Sedan, Valenciennes și Strasbourg.

Pentru naționala Iugoslaviei, fostul jucător a strâns 16 selecții și a marcat opt goluri, în perioada 1964 – 1969.

Ivica Osim, ultimul selecționer din Iugoslavia

Ca antrenor, Osim a debutat pe banca celor de la FK Zeljeznicar, în Sarajevo. Ulterior a fost numit selecționer al Iugoslaviei, pe care a pregătit-o în perioada 1986 – 1992. A fost ultimul selecționer al Iugoslaviei, înaintea războiului care a destrămat țara.

La Campionatul Mondial din 1990, Iugoslavia lui Osim a fost eliminată de Argentina lui Diego Maradona, în sferturile de finală. Sud-americanii s-au impus la loviturile de departajare.

De-a lungul carierei a mai antrenat Partizan Belgrad, Panathinaikos Atena, Sturm Graz şi JEF United, în Japonia. În perioada 2006-2007 a fost selecționerul Japoniei, unde l-a înlocuit pe brazilianul Zico.

Osim a fost nevoit să se retragă în 2007 din cauza unor probleme de sănătate, astfel că a părăsit naționala Japoniei. A fost ultima lui experiență pe banca tehnică.

Acesta a suferit un accident vascular cerebral (AVC) în 2007, în timp ce urmărea un meci amical între Austria și Anglia. A stat în comă timp de trei săptămâni, iar când s-a trezit a întrebat-o pe soția sa cât este scorul la meciul Austria – Anglia. După ce a ieșit din spital, Osim a fost înlocuit de Takeshi Okada la cârma naționalei Japoniei.