A reînviat derby-ul cu trese! Moment istoric, în Ghencea: s-a jucat primul meci de fotbal între „Steaua – MApN” și „Dinamo- MAI”, după mai bine 20 de ani!

Cătălin Mureșanu 06.04.2021, 16:44

Steaua – Dinamo, clasicul fotbalului românesc, a mai fost numit, după Revoluție, „Derby de România. I s-a mai spus și „Unicul derby”, o confruntarea care, indiferent de conjunctură, a adus față în față cele mai galonate formații din fotbalul românesc și echipele cu cei mai mulți suporteri, fani, susținători.

Dacă înainte de 1989, derby-ul însemna meciul anului între formația Armatei- Steaua și a Miliției/Securității – Dinamo, în anii ce au urmat, conform directivelor UEFA, secțiile de fotbal ale celor doi coloși s-au demilitarizat, iar Steaua s-a rupt de Clubul Sportiv al Armatei Steaua, în timp ce Dinamo s-a desprins de „clubul – mamă”, Clubul Sportiv Dinamo. Astfel, cele două brand-uri s-au desfășurat sub umbrela unor asociații, societăți comerciale, oameni de afaceri care au preluat cele două echipe de patrimoniu ale fotbalului românesc.

Astfel, după anul 2000, Steaua- Dinamo s-a transformat în derby-ul dintre Becali și Borcea. Înaintea lor au fost Păunescu și Ianul.

Cum s-a desprins Steaua de CSA Steaua, clubul Ministerului Apărării Naționale

Conform mențiunilor culese de pe site-ul CSA Steaua, echipa de fotbal și-a început „îndepărtarea” începând cu anul 1998.

„În anul 1998, în urma solicitărilor Federației Române de Fotbal și a Ligii Profesioniste de Fotbal din România – care precizau noile cerințe ale UEFA conform cărora nu mai pot fi admise echipe departamentale – secția de fotbal a fost nevoită să se desprindă de clubul mama, CSA Steaua. Pentru continuarea tradiției fotbalistice roș-albastre, CSA Steaua și Ministerul Apărării au acceptat atunci ca activitatea să continue sub forma unei asociații sportive non-profit – Asociația Fotbal Club Steaua București – în a cărei componență au intrat ca membrii atât fotbaliști, antrenori, cât și o mare parte din oamenii de sport ai CSA Steaua, inclusiv de la alte discipline sau din alte compartimente administrative.

Cum a luat ființă Consiliul de conducere al Asociației

Pentru a se asigura nu doar continuitatea, ci și folosirea cu responsabilitate a unui brand – ”Steaua București” – devenit notoriu, precum și respectarea valorilor câștigate de clubul militar în cei 51 de ani de activitate de până atunci, în Consiliul de conducere al Asociației au fost numiți atât reprezentanți ai conducerii CSA Steaua București, cât și ai Ministerului Apărării Naționale. Aceștia aveau nu doar rolul de a reprezenta cele două instituții creatoare ale Stelei, ci și de a sprijini transparent activitatea fotbalistică. Dovada acestui sprijin: noua asociație nu doar că a preluat în întregime lotul de jucători ai secției de fotbal a CSA Steaua, dar a primit – printr-o Hotărâre a Guvernului României – dreptul de a folosi, gratuit, întreaga bază de antrenament și competiții din celebrul complex Steaua Ghencea: stadionul de fotbal cu tribuna oficială, tribuna a doua cu vestiare, cabinete medicale, hotel sportiv și restaurant, terenuri de antrenament, Centrul de Copii și Juniori și terenul aferent. Înființarea, în 2003, a unei societăți comerciale pe acțiuni sub același nume (SC FC Steaua București SA) – fără acordul și fără ca aceasta să intre în strategia clubului mamă CSA Steaua sau a Ministerului Apărării Naționale – și preluarea de către această societate a întregii activități fotbalistice a asociației non-profit sub marca ”Steaua București”, a generat o problematică complexă care a fost – și este în continuare – obiectul a numeroase acțiuni în justiție, de la a căror finalitate se așteaptă eliminarea derutei și lămurirea opiniei publice asupra legitimității și legalității privatizării forțate a celei mai iubite echipe din fotbalul românesc”.

Cum s-a despărțit Dinamo de CS Dinamo. Clubul Ministerului de Interne

Mergem în „Ștefan cel Mare” pentru a face o paralelă. În anul 2019, autorul acestui articol a realizat un interviu pentru ProSport.ro, cu Dragoș Stoica, juristul Clubului Sportiv Dinamo. Acesta a explicat detaliat cum secția de fotbal a fost „înstrăinată”. Scenariul este similar cu cel al marii rivale din Ghencea!

„În 1992 s-a făcut primul pas ca ramura sportivă fotbal să se desprindă din Clubul Sportiv Dinamo. Era, practic, o modernizare, UEFA solicita ca echipele de fotbal să se rupă de trecutul departamental. Astfel, apare Fotbal Club Dinamo București, Unitate Militară în subordinea Ministerului de Interne, condusă de un ofițer cu grad de colonel, Vasile Ianul. În 1994 este înființată Asociația Fotbal Club Dinamo București, practic, secția de fotbal, clubul se transformă în Unitatea Militară Fotbal Club Dinamo București. În continuare și Asociația Fotbal Club Dinamo se afla în subordinea Ministerului de Interne. Minister de Interne care era administratorul suprafețelor de teren unde își desfășura activitatea Clubul Sportiv și pe care i le-a dat, cu titlu de folosință gratuit, Asociației, pentru că era puiul ei. Totul bun și frumos până în anul 2000.

Așa a apărut Nicolae Badea

Între timp, în cadrul asociației s-a dat posibilitatea unor… parteneriate. În sensul în care membrii Asociației puteau fi și persoane fizice sau juridice din afara MI. Așa a apărut și Nicolae Badea, așa au apărut și alții, care, probabil, veneau în calitate de sponsori, finanțatori. Cu drept de vot în asociație au fost numiți șefii departamentelor de armă. Șeful Poliției, șeful Jandarmeriei, șeful Inspectoratului Pompierilor, grănicerii, Academia de Poliție (etc). Ei aveau drept de vot în cadrul Adunărilor Generale. Da. În anul 2000 apar mai multe modificări legislative. În primul rând este emisă Ordonanța 26 privind asociațiile și fundațiile. Apoi Legea Sportului 69/2000, practic de aici s-a desprins toată treaba. Legea 69/2000 solicita cluburilor sportive să se înscrie cu CIS (Certificat de Înregistrare Sportivă). Atunci, Asociația Fotbal Club Dinamo, pentru a putea să meargă mai departe, avea nevoie de CIS. Dar a fost un moment foarte bun pentru cei care erau interesați, outsiderii, oamenii de pe margine care erau foarte vigilenți și își doreau să ajungă la butoane. Și se face o modificare de statut, astfel că se înființează Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo București, care-i transferă pe cei cu drept de vot enumerați mai sus în membri fondatori, dar, atenție, fără drept de vot! Sunt numite alte persoane cu drept de vot, care supun dezbaterii și aprobă numirea ca președinte al Consiliului Director a lui Nicolae Badea. Și așa preia Nicolae Badea Acociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo București.

Problema este că nimeni din Ministerul de Interne nu a reacționat la momentul respectiv, deși, conform statului inițial din 1994, Asociația a funcționat la Ministerul de Interne, nimeni nu a întrebat cum este posibil, nu s-a supus dezbaterii Ministerului de Interne ori aprobare a vreunui ministru. Ok. Noi am spus, după ce am confruntat toate documentele care sunt la mine în fișier și pe care le-am obținut în decursul timpului, că s-a furat o unitate militară. Deci acea unitate militară tranformată din FC în asociație, practic a dispărut în anul 2000, moment în care a apărut și sigla cu câinii”, a radiografiat Dragoș Stoica, juristul CS Dinamo, transferul secției de fotbal de la MAI către… ce și cine a urmat.

Renașterea „fotbalului cu trese”

La aproximativdouă decenii după ce au pierdut secțiile de fotbal, atât CSA Steaua, cât și CS Dinamo au reînființat secțiile. În Ghencea, juristul Florin Talpan a recuperat sigla, culorile, parte din palmares- drepturile de patrimoniu- în Justiție, după lupte interminabile care au scindat masa de suporteri. Unii au revenit sub steagul Armatei, alții au continuat- sau au rămas-, cu FCSB, moștenitorea poziției sportive din Liga 1.

Astfel, în 2015, CSA Steaua a reînființat Centrul de Copii și Juniori, prima formă a revenirii secției de fotbal sub tresele Ministerului Apărării Naționale.

Tot în 2015, la Dinamo, Elisabeta Lipă, pe atunci președinte la CS, a reînființat secția de fotbal juvenil în „Ștefan cel Mare”. Ionel Augustin a condus acest proiect, însă, la scurt timp, secția de fotbal s-a închis. Ideea a rămas în sertar și, la început de 2021, sub bagheta lui Ionel Dănciulescu, a fost înființată, sub bagheta CS Dinamo, Academia CS Dinamo din care fac parte, deocamadată, grupe de juniori destinate minifotbalului și fotbalului feminin. Din câte se pare, această inițiativă vine, în primul rând, pentru nota de fundamentare în vederea construirii unui nou stadion în „Ștefan cel Mare”. „Nu poți solicita statului să-ți facă stadion de fotbal și tu (n.r. Clubul Sportiv Dinamo, adminsitratorul Parcului Sportiv Dinamo) să nu ai secție de fotbal”, a dezvăluit un oficial dinamovist pentru PlaySport.ro.

Moment istoric. „Steaua MapN vs Dinamo MAI”

Sâmbătă, în Ghencea, după mai bine de 20 de ani în care derby-ul s-a disputat pe tărâmul societăților, latifundiarilor, afaceriștilor, Steaua și Dinamo au disputat primul meci sub „trese”. Este vorba de un joc amical. Partida s-a desfășurat între grupele copiilor născuți în anul 2009 și s-a încheiat, fără prea mare importanță la această vârstă, cu victoria micilor dinamoviști, 5-3. „Câinii” sunt antrenați de Claudiu Delcea, în timp ce „militarii” sunt pregătiți de Marius Topală. La partidă a asistat și Ionel Dănciulescu, cel care se ocupă de noul proiect din „Ștefan cel Mare”.

Și, în încheiere, o ultimă mențiune sub forma unor paragrafe mai lăbărțate. Dacă la CSA Steaua juristul Florin Talpan a reușit să recupereze patrimoniul secției de fotbal în instanță, la CS Dinamo, această inițiativă a rămas la stadiul de „o să mai vedem”, rostit de același Ciprian Stoica, omologul lui Talpan din „Ștefan cel Mare” nr. 7-9.

Și ce s-a întâmplat la Steaua este un exemplu, însă nu știu dacă trebuie comparat. Personal, ca jurist al clubului, nu urmăresc neapărat să creez un palmares al fotbalului, pentru că noi, în momentul de față, nu avem o astfel de secție (n.r. în 2019, când a fost înregistrat acest interviu, Dinamo nu avea secție de fotbal). Mă interesează palmaresul clubului pentru brandul clubului, din brandul clubului face parte și palmaresul clubului, suntem îndreptățiți. În muzeu avem cupe, trofee, ghetele legendelor, cum putem spune că palmaresul nu face parte din istoria clubului și, în momentul în care vom demara serios procedurile, care sunt destul de meticuloase. Acum arde problema stadionului, după ce o să rezolvăm, mai vedem, a spus Stoica, în 2019, pentru sursa mai sus citată.

Echipa Dinamo București care evoluează în Liga 1 este deținută de SC Dinamo 1948 SA, Asociația Clubul Sportiv Dinamo are în proprietate partimoniul clubului și o cotă socială de participare de aproximativ 7% din SC Dinamo 1948 SA. Atât grupele de la Dinamo Academy (CS Dinamo), cât și cele care aparțin de SC Dinamo 1948 SA și Asociația CS FC Dinamo se antrenează în Parcul Sportiv Dinamo. (VEZI mai multe AICI).