VIDEO. Acestea sunt primele echipe care se retrag din Superliga Europei! Care e motivul și ce alte „dezertări” urmează

Marian Cărăvan / 20.04.2021, 21:26

Se destramă competiția exclusivistă înainte de a începe? Au început deja „dezertările” din Superliga Europei! Care e motivul și ce alte „dezertări” urmează.


UPDATE, ora 22:30. Superliga Europei se îndreaptă spre desființare. O ședință a celor 12 cluburi fondatoare este programată în această noapte, la ora 00:30 (ora României), informează Gazzetta Dello Sport.


UPDATE, ora 22:00.  Demisie în urma scandalului cauzat de înființarea Superligii Europei! Ed Woodward, vicepreședintele lui Manchester United, una dintre grupările fondatoare ale Superligii, a demisionat în această seară! Informația a fost anunțată de talkSPORT.


UPDATE. Sunt deja patru cluburi care și-au anunțat intenția de a părăsi Superliga Europei. După Chelsea și Manchester City, a venit rândul granzilor din Spania, Barcelona și Atletico Madrid.


ȘTIREA INIȚIALĂ

Dezertări din proiectul exclusivist Superliga Europei

Așa cum se anticipase, unele cluburi fondatoare ale Superligii Europei încep să bată în retragere. Tonul a fost dat de Chelsea, care și-a anunțat retragerea din competiția exclusivistă. A urmat-o, la scurt timp, o altă grupare din Premier League, Manchester City.

„Granzii” încep să se teamă de amenințările venite dinspre FIFA și UEFA.

Înainte ca iniţiativa de înființare a Superligii Europei să fie făcută publică oficial, UEFA a reacţionat dur, printr-un comunicat comun, semnat şi de federaţia engleză, Premier League, federaţia spaniolă, LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie , precizând că jucătorii care ar urma să participa la o astfel de superligă ar putea fi suspendaţi din competiţiile internaţionale organizate sub egida forului european şi a FIFA. Cele mai bogate echipe au „pus” de o competiție exclusivistă, în care nu vor să mai aibă de-a face cu „sărăcimea”. AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham sunt cele 12 cluburi-fondatoare. Unele au „dezertat”.

Pe rețelele sociale au fost făcute deja anunțurile de retragere din Superliga Europei ale celor două formații britanice, Chelsea și Manchester City. Lista ar putea fi completată în scurt timp de Barcelona. Retragerea celor de la Chelsea din Superliga Europei a fost salutată cu entuziasm de fanii echipei de pe Stamford Bridge. „Dezertări” din Superliga Europei.

Proteste ale fanilor din „grupul celor 12”

La începutul săptămânii au avut loc proteste chiar din partea fanilor unor echipe din „grupul celor 12”. Mai ales în Anglia, suporterii au afișat mesaje critice la adresa patronilor care au decis soarta echipei favorite. În Manchester, fanii lui City au afișat bannere cu mesajul „Created by the poor, stolen by the rich”(nr – „Creat de popor, furat de bogați”). La rândul lor, cei din Liverpool au agățat parcarte pe care scria „LFC Fans against Super League” (nr – Fanii lui Liverpool FC împotriva Superligii”). Dar și un adevărat epitaf la „căpătâiul” clubului: „Shame on you! RIP Liverpool” (nr – „Rușine să-ți fie! Odihnește-te în pace, Liverpool”).

În Londra, un fan Tottenham a protestat cu o pancartă pe care scria „Say NO to Superleague!” (nr – Spune Nu Superligii!”). Tot în capitala Angliei, suporterii lui Arsenal au făcut vizibil, chiar lângă stadionul „tunarilor”, mesajul „Rușine să-ți fie, Arsenal FC! Odihnește-te în pace! Kroenke afară!”. Era o referire la patronul clubului, Stan Kroenke, care a devenit unul dintre vicepreședinții Superligii Europene.

Și fanii lui Chelsea au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva Superligii Europei. Chiar și Petr Cech, legendarul portar al celor de la Chelsea, s-a aflat în mijlocul fanilor echipei de pe Stamford Bridge. Chelsea a fost prima echipă care și-a anunțat retragerea din Superliga Europei. „Am salvat fotbalul”, au scandat fanii lui Chelsea.

Petr Cech (în prim-plan, cu spatele) s-a aflat alaturi de fanii lui Chelsea la proteste
Petr Cech (în prim-plan, cu spatele) s-a aflat alaturi de fanii lui Chelsea la proteste

Formatul Superligii Europei

– 20 de cluburi participante;
– 15 cluburi fondatoare: celor 12 anunţate până în acest moment li se vor alătura alte 3 şi vor fi, astfel, 15 cluburi fondatoare;
– Aceste 15 cluburi fondatoare vor evolua în fiecare an în noua competiţie, iar lor li se vor alătura, în fiecare sezon, alte 5 echipe, care se vor califica în funcţie de rezultatele din sezonul precedent;
– Meciurile vor avea loc la jumătatea săptămânii, la fel ca în cazul Ligii Campionilor, astfel că weekendurile vor fi rezervate, păstrând calendarul tradițional, meciurilor din competițiile interne;
– Superliga va începe în luna august a fiecărui sezon;

– Vor exista două grupe cu câte 10 echipe, în care meciurile se vor juca tur-retur;
– Primele 3 clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală ale Superligii Europei;
– Locurile 4-5 vor juca într-un play-off, tur-retur, pentru ultimele două locuri din sferturi;
– Atât sferturile, cât și semifinalele se vor juca tot în sistem tur-retur;
– Finala se va disputa în luna mai, într-o singură manșă.

Cele 12 cluburi fondatoare sunt: Manchester United, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Juventus, AC Milan, Inter, Real Madrid, Barcelona şi Atletico Madrid.
Superliga Europei are ca rol să înlocuiască Liga Campionilor.