Adrian Ursea analizează fotbalul românesc din Hexagon. “Am senzația că ne e frică de Hagi!”

Ștefănescu Dragoș / 05.07.2021, 14:59
Adrian Ursea analizează fotbalul românesc din Hexagon. “Am senzația că ne e frică de Hagi!”

Printre puținii antrenori români care activează la echipe importante din strănătate, și-a făcut sezonul trecut apariția numele lui Adrian Ursea. Tehnicianul român a condus echipa franceză OGC Nice după ce antrenorul Patrick Vieira a fost demis. Cu Ursea pe banca tehnică echipa Nice a terminat sezonul din Ligue 1 pe locul 9. Rămas liber de contract Adrian Ursea analizează fotbalul românesc din Hexagon. “Am senzația că ne e frică de Hagi!”

Adrian Ursea analizează fotbalul românesc din Hexagon. “Am senzația că ne e frică de Hagi!”

Adrian Ursea a fost jucător la Petrolul şi Victoria Bucureşti, în anii ’80. Și-a continuat cariera de fotbalist în străinătate, după Revoluţie, cu precădere în Elveția. Pentru un sezon, s-a întors în România, la mijlocul anilor ’90, pentru a evolua la Rapid, dar apoi s-a stabilit în Ţara Cantoanelor.

Şi-a început cariera de antrenor în anul 2000 la echipa Vevey. După doar un an a devenit antrenor secund la Servette Geneva. Ulterior a avut șansa de afi promovat ca antrenor principal la echipa care are 17 titluri în Elveţia. Astfel la 38 de ani a devenit cel mai tânăr antrenor din campionatul Elveției.  Consioderând că încă nu este pregătiti pentru poziția de principal, Ursea a revenit la echipa de juniori a clubului din Geneva.

Între 2007 și 2016 Adrian Ursea a ocupat postul de director sportiv la clubul Neuchatel Xamax. În cei 9 ani petrecuți la club Ursea a devenit un excelent analist video. Antrenorii care au trecut pe la Neuchatel în acea perioadă îi ascultau analizele legate de adversari şi pregăteau meciurile în consecinţă.

Ursea a fost adus în staff-ul tehnic al lui OGC Nice în 2016, ca antrenor secund al lui Lucien Favre. În 2019, Ursea a avut o scurtă aventură, de 4 luni, la Servette U21. Ulterior Ursea a revenit la Nice pentru a-l ajuta pe antrenorul pricipal Patrick Vieira. După parcursul extrem de slab cu Vieira la cârma echipei, conducerea francezilor l-a demis pe francez și la numit pe Adrian Ursea antrenor principal.

Adrian Ursea analizează fotbalul românesc din Hexagon

La finalul sezonului OGC Nice cu Ursea pe banca tehnică a terminat pe poziția a 9-a în Ligue 1. Conducerea francezilor a ales să se despartă de tehnicianul român. Însă după aventura pe banca tehnică a lui Nice Ursea nu duce lipsă de oferte de la echipe din Ligue 1.

Într-un amplu interviu acordat de Adrian Ursea pentru Gazeta Sporturilor, tehnicianul și-a exprimat părerile despre situația actuală a fotbalului românesc. Ursea consideră că nu li se acordă atenția cuvenită exact celor care au cea mai mare experiență și care ar putea ajuta cu adevarat fotbalul din România. Întrebat despre marile nume din fotbalul românesc Ursea a declarat:

La Mircea Lucescu, pe care n-am știut cum să-l apropiem de fotbalul românesc. La Boloni, la Olăroiu, la Lupescu sau Radu Nunweiller. La Hagi, evident! Aș fi vrut să avem 20 de Hagi, cu ideile și voința lui de a promova și dezvolta un club. Îmi scapă de ce nu e folosit cum ar trebui în beneficiul fotbalului românesc, dar constat că e cam singurul din ultimii ani cu o viziune corectă despre ce trebuie făcut, validat de realitate. Am senzația că ne e frică de Hagi, că vorbește prea mult.

Nu, vorbește just! Impresia e că suntem într-o bătălie permanentă împotriva acestor oameni, care vor și pot să partajeze ceva util fotbalului românesc, dar sunt ținuți la distanță. Trebuie să terminăm odată cu aceste războaie interne și să se găsească soluțiile viabile pentru creșterea fotbalului românesc, în ansamblu. Altfel, nici jucătorii, nici antrenorii nu vor avea căutare, nici turnee finale nu mai pupăm!”