Alin, băiat fin dă șah mat la ”Rege”! | Opinie de Sorin Chiriac

Sorin Chiriac 15.09.2022, 16:23
Alin, băiat fin dă șah mat la ”Rege”! | Opinie de Sorin Chiriac

Când spui Alin Stoica, spui talent ratat. Alin a fost printre primii fotbaliști români care ne-a dat speranțe că există viață și după Hagi.

Născut talent, ”a murit” speranță

O altă premieră consemnată de Alin a fost faptul că a fost primul junior care a debutat direct ”afară”, fără a juca la nivel de seniori în România. Iar dacă azi e o modă ca fiii de foști mari fotbaliști să devină jucători la un nivel bun, Stoica Jr. a fost și din punctul ăsta de vedere printre primii din țară.

Un talent uriaș care s-a stins așa cum a erupt. Foarte repede. Nu a fost niciodată un pilon al echipei naționale, iar în țară a ”bifat” eșec după eșec la toate echipele pe la care trecut. Doar Belgia, țara unde a debutat ca senior, i-a priit. La Anderlecht a strălucit, chiar și în Liga Campionilor, și a fost apreciat la Club Brugge și Gent.

Toată această istorie personală face din Alin un tip din alt aluat față de ceilalți ”foști” din fotbalul nostru. Iar asta se vede cel mai bine atunci când dialoghează cu presa. O face foarte rar, poate pentru că preferă discreția sau poate pentru că presei sportive nu-i place mereu ceea ce Alin Stoica spune (wink, wink). Sigur că declarațiile lui fac trafic pe site-uri dar pot produce uneori ”damage” mai mare decât beneficiile adunate la un loc.

”Hagi și-a readus în România aproape toți fotbaliștii distribuiți prin străinătate. Asta e o problemă!”

În urmă cu două zile, Alin ”băiat fin” Stoica i-a acordat colegului meu de la Playsport.ro, Justin Gafiuc, un interviu de o sinceritate frapantă. Acel gen de declarații cu care oamenii din fotbalul românesc ne-au dezobișnuit. În primul rând, a avut ”cojones” să spună ”strâmbe” despre Hagi!

”El și-a deschis Academia probabil după ce a văzut că nu răzbește afară ca antrenor și a simțit nevoia să implementeze propria filozofie într-un proiect personal. Foarte bine! Când am spus însă că toți jucătorii pleacă de la Gică afară, dar se întorc repede înapoi, a sărit lumea cu gura pe mine. Dar uite că timpul îi dă dreptate lui Alin Stoica! Hagi și-a readus în România aproape toți fotbaliștii distribuiți prin străinătate. Asta e o problemă! N-o spun cu răutate, dar e ceea ce se întâmplă: în afară de Ianis, care a cucerit trofee la Rangers, nimeni plecat din Academie n-a răzbit peste hotare. Să-i vedem că joacă prin Champions League, cuceresc campionate, Cupe! Niciunul!, spune fostul junior al Stelei. Iar statistica rece îi dreptate lui Alin Stoica!

Alin e apărat de cifre

Poate că adevărurile dor, dar poate că, la fel de bine, nespuse pot face și mai mult rău în viitor. Sigur, în fotbalul românesc este mai comod și mai simplu să nu zici cu păcat despre ”Rege”. Și, dacă vrem să fim corecți, Gică Hagi chiar a făcut o treabă extraordinară. Doar rezultatele nu sunt încă cele pe care le așteptam cu toții și cu siguranță că nici el nu e mulțumit…

Dar iată că trebuie să vină Alin Stoica să o spună cu subiect și predicat, apărat și de cifre. Bine, Alin e ”un frustrat”, ”e tupeist! Ce a reușit el în viața lui?”, ”îi e ciudă că nu are loc în fotbalul românesc” și restul de atacuri sub centură. Și, totuși, cifrele…

Urmăriți Playsport.ro și pe