Amenințări înfiorătoare la adresa sportivilor din Iran: „Te vom distruge! Vei ajunge într-un sac!”

Giosanu Catinca / 21.12.2021, 18:36
Amenințări înfiorătoare la adresa sportivilor din Iran: „Te vom distruge! Vei ajunge într-un sac!”

Shaghayegh Bapiri, participantă cu naționala Iranului la Campionatul Mondial de handbal feminin, a dezvăluit de ce fug sportivii iranieni din țară. Handbalista de 30 de ani se numără printre cei care au cerut azil politic în altă țară, pentru a scăpa de regimul terifiant din statul islamic în care s-au născut.

Ce a pățit Shaghayegh Bapiri

Shaghayegh Bapiri a explicat ce a determinat-o să nu se mai întoarcă în țara natală după Campionatul Mondial de handbal feminin din Spania.

Sportiva de 30 de ani are de gând să înceapă o viață nouă în Spania, acolo unde s-a și jucat competiția de handbal, și unde a cerut azil politic.

Shaghayegh Bapiri a fost criticată în repetate rânduri, inclusiv în momentul în care nu purta hijabul așa cum ar fi trebuit. Tânăra a povestit cum a fost tratată de un oficial al federației. Printre altele, ea a dezvăluit că acela a fost momentul în care a cedat nervos și a reacționat.

La mine ţipa tot timpul! Am ieşit cu echipa la o plimbare în oraş. Şi mi-au ieşit două fire de păr de sub văl. Ţipete şi urlete, din nou! I-am zis ‘noi, în Iran, am acceptat hijab-ul cu forţa, chiar dacă nu suntem de acord cu el. Aici însă, în timpul meciului, eu n-am avut nicio vină.

Mi-a căzut vălul fără să vreau, pentru că a fost tras de o adversară’. Dar, una peste alta, nu mai pot să accept să fiu tratată în felul acesta. De aceea, am şi rămas în Spania.”, a transmis jucătoarea de handbal din Iran.

Interul dreapta al naționalei de handbal feminin din Iran a mai spus că Federația de acolo le-a cerut jucătoarelor o garanție de 45.000 de euro înaintea plecării în Spania, tocmai pentru fi forțate să revină în Iran.

”Te băgăm într-un sac şi dispari de tot”

Omid Ahmadi-Safa, un pugilist iranian care s-a stabilit de curând în Italia, a făcut publice ororile prin care trec sportivii din Iran. El a eplicat ce îi face pe tineri să vrea cu disperare să părăsească țara natală și cum sunt amenințați după ce fac acest pas.

În Italia, am făcut o poză cu un sportiv israelian. Eu nici nu ştiam ce naţionalitate are tipul respectiv. Din prietenie, m-am fotografiat cu el. De aici, a ieşit un scandal uriaş. Când am văzut că sunt certat, i-am spus şefului delegaţiei că, decât să se lege de astfel de lucruri, mai bine îmi plăteşte prima pentru rezultatele obţinute.

Moment în care, efectiv, a trecut la jigniri la adresa mea. Şi ameninţări! Mi-a transmis textual: `Când ne vom întoarce în Iran, te băgăm într-un sac şi dispari de tot! Să vezi prime atunci! Te vom distruge`.

Regimul de la Teheran nici nu vrea sportivi! Vrea nişte dependenţi de droguri. Noi eram invizibili în ţară. Sporturile de contact nici nu erau televizate. Când nu eşti mediatizat, eşti ocolit şi de sponsori. Şi din ce să trăieşti?

Mergeţi în orice supermarket din Iran. Să vedeţi dacă vi se dă ceva gratis, în contul medaliilor câştigate. Noi n-aveam prime, n-aveam nimic. Eu îmi plăteam singur cheltuielile de pregătire.”, a declarat pugilistul Omid Ahmadi-Safa, pentru o publicație iraniană.