Antrenorul Simonei Halep, poziție clară în cazul tenismenilor ruși și bieloruși excluși de la Wimbledon

Gabriel-Alexandru Ioniță / 24.04.2022, 19:12
Antrenorul Simonei Halep, poziție clară în cazul tenismenilor ruși și bieloruși excluși de la Wimbledon

Patrick Mouratoglou, noul antrenor al Simonei Halep, a dezaprobat decizia organizatorilor de a-i exclude de la ediție din acest an pe sportivii din Rusia și Belarus, ca o consecință a războiului purtat de cele două țări în Ucraina. Francezul de origine greacă susține că sportul nu trebuie să se implice în chestiuni de natură politică.

Antrenorul Simonei Halep condamnă implicarea sportului în politică după excluderea de la Wimbledon a sportivilor din Rusia și Belarus

Mouratoglou crede că cele două lucruri trebuie să rămână separate. El s-a arătat chiar șocat de această decizie a organizatorilor turneului de la All England Club, pe care o consideră una discriminatorie. Francezul a invocat faptul că jucătorii și jucătoarele din Rusia și Belarus nu au nicio vină pentru ce fac conducătorii țărilor lor în Ucraina în această perioadă, dar și faptul că între sportivii din cele două țări și cei din Ucraina există în continuare relații de prietenie și respect.

Prietenia de care rușii și ucrainenii sau bielorușii și ucrainenii pot da dovadă în circuit este mult mai puternică decât o astfel de decizie. Una negativă, care-i rănește și care-i pune la colț, care spune `sunt oameni răi`.

Nu îmi place mesajul din spatele deciziei, nu este unul bun. Acei jucători nu reprezintă Rusia, se reprezintă pe ei. Au un pașaport rus sau bielorus, asta este tot.

Interzicerea jucătorilor ruși și bieloruși la Wimbledon este o decizie foarte șocantă pentru mine. Simt că oamenii responsabili cu Wimbledon au fost puși sub o presiune uriașă din partea guvernului.

Așa cum zicea Novak – și sunt de acord cu el 100% – politica și sportul nu trebuie să se amestece. Cred că toată lumea sportului a transmis că nu este de acord cu decizia. Inclusiv forurile care-l guvernează, ATP și WTA, care au spus de asemenea că nu sprijină deloc decizia. Lăsați politica politicienilor!”, a transmis antrenorul Simonei Halep prin intermediul contului său de Instagram.

Ce crede antrenorul francez că ar trebui să facă sportivii ruși și belaruși pentru a nu fi acuzați că susțin războiul din Ucraina

Pe de altă parte, Patrick Mouratoglou a subliniat că nu pune la îndoială atrocitățile care se petrec în Ucraina de două luni deja. Dar el consideră că sportivii ruși și belaruși nu au foarte mule de făcut, în afară de a se dezice public de acest război și de a dona eventual din câștigurile lor victimelor din țara vecină.

Bineînțeles, există un război. Toată lumea este împotriva acestuia, inclusiv acei jucători din Rusia și Belarus. Îi înțeleg pe jucătorii ucraineni, pentru că în țara lor are loc un război. Au prieteni, membri ai familiei uciși sau care se tem că pot fi uciși a doua zi.

Înțeleg că vor ca jucătorii ruși și bieloruși să ia poziții foarte vehemente, dar dacă te pui în locul acestora, vezi că au familii care trăiesc în Rusia. Prin condamnarea guvernului își pot pune propriile familii în pericol! Cred că jucătorii din Rusia și Belarus au spus deja multe. Să spună public că sunt împotriva războiului, împotriva deciziilor guvernului, este maximul pe care-l pot face fără a risca prea mult siguranța familiilor.

Cred că este complet împotriva eticii sportului. Rublev a propus să-și doneze banii câștigați către victimele din Ucraina, iar asta ar fi mult mai puternic. Imaginați-vă că un jucător din Rusia sau Belarus câștigă Wimbledon și își donează toți banii către victimele din Ucraina. Cred că mesajul transmis astfel ar fi de un milion de ori mai puternic decât interzicerea lor”, a mai spus antrenorul francez.

Patrick Mouratoglou o compară pe Simona Halep cu Serena Williams. Americanca a câștigat 8 Grand Slamuri cu francezul. „Poate face lucrurile mult mai bine”