Apa minerală l-a dat afară pe Victor Pițurcă. Fostul selecționer a dezvăluit un secret care a dăinuit 30 de ani

Gabriel-Alexandru Ioniță 21.10.2022, 17:20
Apa minerală l-a dat afară pe Victor Pițurcă. Fostul selecționer a dezvăluit un secret care a dăinuit 30 de ani

Victor Pițurcă a dezvăluit care a fost prima experiență neplăcută cu care s-a confruntat în cariera de antrenor. Se întâmpla în 1992, când a fost numit, alături de Tudorel Stoica, pe banca tehnică a echipei din Ghencea, la destul de scurt timp de la retragerea din activitatea de fotbalist.

Victor Pițurcă, poveste inedită despre prima dezamăgire din cariera de antrenor

Fostul selecționer al României a încercat să implementeze și la Steaua o chestiune aparent banală, întâlnită peste tot în fotbalul din centrul și Vestul Europei, dar care în țara noastră părea la acel moment ceva ieșit din comun. Este vorba despre consumul de apă plată de către jucători, în locul celei minerale, inclusiv în timpul antrenamentelor.

În acea perioadă, cutuma era ca fotbaliștii să se hidrateze, doar cu apă minerală, și doar la finalul ședințelor de pregătire. Victor Pițurcă, revenit în țară după experiența din Franța, unde a jucat pentru Lens în sezonul 1988-1989, a dorit să schimbe acest mod de a face lucrurile, dar s-a lovit de opoziția lui Ion Alecsandrescu, președintele clubului roș-albastru din acea perioadă.

Cum a fost demis (și) „din cauza” apei minerale

„Eu când am început activitatea de antrenor la Steaua îl aveam în spate pe cel mai mare conducător, Ion Alecsandrescu. Eram cu Emeric Ienei, director tehnic, şi eu cu Tudorel Stoica antrenori principali.

După turul de campionat am rămas eu singur, nu au mai fost nici nea Emi, nici Tudorel nu a mai rămas. Am reuşit să câştig Cupa României cu Steaua şi am fost demis. Am fost demis de nea Ion … Eu ştiu de ce am fost demis, dar nu vreau să mai dezgrop morţii.

Unul dintre motive era că de ce le dau apă jucătorilor între exerciţii. Atunci era o vorbă: ‘Ce faci, bei apă? Te arde? Adică, ai băut aseară şi acum te arde?’

Nu exista apă plată atunci, eu toată activitatea am băut apă minerală. Eu trimiteam la Forban şi ne aduceau de acolo apă. Asta a fost o mare problemă cu nea Ion. Că ce se întâmplă, ce e asta? Eu încercam să-i explic, cum îmi explicaseră şi mie francezii.

Am fost cu Tudorel la aceeaşi echipă, la Lens. Francezii umblau cu sticla la ei. ‘De ce?’ „E cea mai bună, elimină rezidurile’. De fapt, altele erau motivele”

Am reuşit cu un preşedinte dificil, nu spun că încerca să-mi impună ceva, dar au fost multe lucruri cu care nu am fost de acord şi am fost demis. Dacă eram maleabil, rămâneam la Steaua antrenor”, a spus Victor Pițurcă la podcastul „Tare de tot”.

Urmăriți Playsport.ro și pe