Aproape jumătate dintre echipele din Liga 2 n-au drept de promovare în Superligă. Situație incredibilă în fotbalul din România

Bogdan Solomon 27.07.2023, 22:34
Aproape jumătate dintre echipele din Liga 2 n-au drept de promovare în Superligă. Situație incredibilă în fotbalul din România

Situație incredibilă în Liga 2, cu doar câteva zile înainte de startul sezonului. Aproape jumătate dintre echipele participante nu au drept de promovare pe prima scenă a fotbalului românesc.

Haos în Liga 2. Aproape jumătate dintre echipe n-au drept de promovare

Puțin peste o săptămână a mai rămas până la prima etapă a stagiunii 2023-2024, dar sistemul competițional propus de FRF se confruntă cu probleme serioase. Asta pentru că opt dintre cele 20 de formații aliniate la start nu pot promova în Superliga, chiar dacă vor reuși să-și asigure prezența în playoff.

Este vorba despre Reșița, Alexandria, Șelimbăr, Corvinul, Steaua, Tunari, Slatina și Dumbrăvița, cluburi de drept public, a căror implicare în lupta pentru primele locuri nu ar face altceva decât să dea peste cap competiția. O situație similară a fost întâlnită și în precedenta ediție, când numărul echipelor fără drept de promovare nu era atât de mare. Dintre ele, în playoff au intrat atunci Steaua și Unirea Dej.

Sistemul a fost păstrat, astfel că în primul eșalon vor ajunge direct primele două locuri, în timp ce următoarele două vor trece prin emoțiile barajelor. Teoretic, există posibilitatea ca în playoff să se califice trei echipe, ceea ce ar face ca un loc să fie mutat în playout.

Schimbări majore din 2024. Câte echipe va avea Liga 2 și ce se va întâmpla la retrogradare

Sezonul care stă să înceapă va fi ultimul în această formulă, pentru că FRF a decis ca în următorul să apară câteva modificări importante. Numărul echipelor va crește de la 20, cât este acum, la 22 de echipe, ceea ce înseamnă că în această vară nu vor mai fi cinci, ci patru retrogradate. De asemenea,  din eșalonul al treilea vor promova șase formații în loc de cinci, ultima în urma unor jocuri de baraj.

„Am aprobat astăzi creșterea numărului de echipe din Liga 2 pentru sezonul 2024/2025, de la 20 la 22. Vom avea un campionat regular cu 21 de meciuri, o singură manșă, adică formatul de acum. Păstrăm sistemul de play-off și de play-out. În play-off vom avea 6 echipe care vor juca tur-retur, alte 16 vor fi repartizate în play-out, în două serii. Retrogradează la final tot 5 echipe în Liga 3, ultimele două echipe din fiecare grupă a play-out-ului și una dintre echipele de pe locurile 6, în urma unui baraj.

Pentru a trece de la 20 la 22 de echipe, în următorul sezon, care va începe pe 5 august, vom avea câteva modificări în ceea ce privește promovarea și retrogradarea. Astfel, în 2023/2024, din Liga 2 vor retrograda doar 4 echipe, iar din Liga 3 în loc de 5 echipe vor promova 6. A șasea echipă va fi desemnată în urma unor jocuri de baraj între cele mai bune 4 echipe dintre cele 5 echipe învinse în urma finalelor play-off-ului de promovare”, a explicat Răzvan Burleanu.

Urmăriți Playsport.ro și pe