Au suspendat-o pe Simona Halep și s-a declanșat nebunia în tenisul mondial feminin. Cum arată top 10 WTA

George Drafta 11.02.2023, 07:32
Au suspendat-o pe Simona Halep și s-a declanșat nebunia în tenisul mondial feminin. Cum arată top 10 WTA

Tenisul feminin a suferit schimbări importante de ierarhie în ultimele aproape şase luni de când Simona Halep este suspendată în urma depistării pozitive la un control anti doping efectuat la US Open.

Singurul lucru care a rămas neschimbat este poziţia de lider mondial în care o regăsim şi astăzi pe poloneza Iga Swiatek. Parcursul ei extraodinar din 2022 o face să aibă un avans impresionant faţă de urmăritoarel ei.

Chiar şi în contextul eliminării premature de la Australian Open, supremaţia sportivei de 21 de ani nu este deocamdată afectată. Şi aproape sigur acest lucur va fi valabil până la al doilea turneu de grand slam al anului. La Ronald Garros, Iga are de apărat foarte multe puncte având în vedere că a triumfat anul trecut pe zgura pariziană.

Iga Swiatek este lider autoritar al circuitului feminin
Iga Swiatek este lider autoritar al circuitului feminin

În spatele ei începe însă vânzoleala. Şi aste pentru că poziţiile se schimbă destul de mult cu fiecare turneu programat în calendarul WTA. Pe podiumul ierarhiei feminine le mai găsim pe Aryna Sabalenka şi pe Ons Jabuer. Prima este câştigătoarea de la Melbourne, după finala decisă în trei seturi în faţa kazahei Elena Rybakina.

Dezamăgirile ultimelor luni

Dacă unele dintre rivalele Simonei au câştigat câteva locuri, există şi jucătoare care s-au prăbuşit în clasament. Paula Badosa, Garbine Muguruza şi Emma Răducanu sunt cele mia grăitoare exemple. Ele se aflau în top 10 în luna august, atunci când Halep se afla încă în circuit.

Cel mai mult a alunecat Garbine Muguruza care se află acum pe poziţia a 85-a în ierarhia săptămânală întocmită de forul mondial. Acelaşi lucru este valabil şi pentru Emma Răducanu, care a avut nevoie de un wild card pentru a fi primită în turneul de la Indian Wells.

Emma Răducanu a impresionat cu succesul incredibil de la US Open 2021
Emma Răducanu a impresionat cu succesul incredibil de la US Open 2021

După o perioadă mai puţin fastă, ea a primit încurajări de la John McEnroe.

 „Trebuie să înțelegem că un trofeu de Mare Șlem nu se câștigă printr-un noroc. Ea este o jucătoare valoroasă și poate reveni la cel mai înalt nivel”, a transmis fostul mare campion american.

Coborâre inevitabilă

Simona Halep a ajuns pe locul 15 în clasamentul WTA, însă căderea nu este atât de abruptă dacă ţinem seama de faptul că ea nu mai participă la turnee de aproape jumătate de an. Însă pe măsură ce suspendare aprovizorie se menţine, constănţeanca va pierde în continuare poziţii pe care va fi greu să le mai recupereze.

Halep are interzis la turnee după depistarea pozitivă la roxadustat
Halep are interzis la turnee după depistarea pozitivă la roxadustat, Copyright: Rob Prange

Chiar şi în cazul unui verdict pozitiv al trbunalului independent care judecă speţa ei. Astfel ea poate fi depăşită în perioada următoare şi de Irina Begu, a doua româncă din clasamentul WTA.

Urmăriți Playsport.ro și pe