Avancronică Olanda vs SUA, meciul zilei la Mondial: duelul eroilor, parcurs și curiozități din loturi!

Gabriel Berceanu 03.12.2022, 13:12
Avancronică Olanda vs SUA, meciul zilei la Mondial: duelul eroilor, parcurs și curiozități din loturi!

De trei ori finalistă de Mondial, în 1974, 1978 și 2010, reprezentativa Țărilor de Jos întâlnește azi SUA, de la 16:00, în cea mai atractivă optime de finală a zilei la Cupa Mondială. Seara, Argentina are misiune relativ ușoară cu Australia. Meciul zilei propune tradiția europeană în variantă 2022 versus poate cea mai interesantă națională a noului val mondial. Olanda unui 5-3-2 gândit de van Gaal, dezamăgitoare până acum în turneu, contra exuberanței și dinamicii impresionante pe care o propun americanii, într-un lot cu mulți tineri de excepție.

Teoretic, batavii intră favoriți în optimile de finală. Dar numai o avancronică specială, care include atât parfumul fotbalului adevărat, cât și detaliile de ultimă oră din cele două tabere, ne poate oferi o perspectivă amplă și captivantă pentru meciul zilei la Mondial.

Parcurs spre meciul zilei: Olanda, greoi vs SUA, în grafic

  • Olanda și-a câștigat grupa fără înfrângere, dar și fără să convingă. Un 2-0 cu Senegal în debut, reușite în minutele 84 și 90+9, deși africanii au avut mai multe ocazii de gol. O remiză, 1-1 cu Ecuador, în care europenii au expediat un singur șut pe poartă, iar raportul ocaziilor a fost 13-2 pentru sud-americani! Și un 2-0 fără istoric în fața gazdelor, Qatar, cea mai slabă apariție de la acest turneu.
  • SUA a terminat pe 2 în grupă, în spatele Angliei. A dominat copios prima repriză cu Țara Galilor, a deschis scorul, dar s-a încheiat 1-1 cu gol primit în minutul 82. Americanii au terminat 0-0 cu englezii, într-o dispută extrem de echilibrată, pentru ca în decisiv să învingă cu 1-0 Iranul, după ce au dominat la toate capitolele: posesie, ocazii de gol, șuturi pe poartă, cornere…

Dublu driblinguri americanii, cei mai tineri din Mondial!

După absența zguduitoare de la Mondialul precedent, cu atât mai mult cu cât obținuse bronzul la CM 2014, Olanda e încă o enigmă, după meciurile din faza grupelor. Are valori individuale excepționale, un lot cu fotbaliști de la Barcelona, Inter Milano, Liverpool sau Man City, dar a oferit până acum un fotbal scrâșnit. Un 5-3-2 împotriva propriei istorii a părut o frână în fața potențialului ofensiv cu care ne obișnuiseră totdeauna olandezii.

SUA are până acum, comparativ cu Olanda, 22 de driblinguri reușite în turneu versus doar 12, o medie mai mare de șuturi expediate spre poartă per meci. Și asta cu cea mai scăzută medie de vârstă a jucătorilor utilizați dintre toate echipele Mondialului! Doar 25,3 ani!

Singura înfrijorare la nivel de lot pentru Van Gaal stă în dreptul lui Frimpong, fundașul dreapta care oricum era văzut ca rezervă a lui Dumfries. Selecționerul Olandei s-a plâns recent și de simptome de gripă în lot, dar nu a oferit mai multe detalii. Mai multe semne de întrebare au americanii, cu starul Pulisic, alături de vârful Sargent și McKennie încă resimțindu-se după accindentări din meciul cu Iran.

Curiozități în meciul zilei

  • Fundașul dreapta al americanilor, Serginio Dest (22 ani), e născut la Almere, în Olanda! Tatăl său, american de origine surinameză, iar mama, olandeză! De altfel, fotbalistul Barcelonei împrumutat la AC Milan și-a petrecut parte din juniorat la Ajax și aici s-a lansat și în fotbalul mare.
  • Portarul batavilor, Andries Noppert (28 ani), de la Heerenven, a debutat pentru națională în primul meci de la Mondial, victoria cu Senegal. Are doar 3 meciuri pentru prima reprezentativă, pentru că a fost titular în toate meciurile trupei lui van Gaal din grupă!
  • Deși ambele naționale au jucători din Premier League, Serie A, La Liga, Bundesliga și Superliga Turciei, nu există coechipier adversari! Spre exemplu, americanii au fotbaliști de la Arsenal, Chelsea, Leeds și Fulham, iar olandezii, de la Man City, Man United și Liverpool. Din Spania, Celta Vigo și Valencia se regăsesc în lotul SUA, Barcelona în cel al batavilor.

DUELUL EROILOR: Revelația Gakpo și liderul Pulisic

Cu fundașii de Ligt (Bayern Munchen) și van Dijk (Liverpool) printre vedete, cu Depay (Barcelona) în avanposturi, puțini se așteptau ca eroul Olandei, cel puțin până acum, să fie un jucător de la PSV Eindhoven! Cody Gakpo (23 ani) a deschis scorul cu Senegal în minutul 84, printr-o execuție inspirată, salvând tot meciul Olandei. A înscris pentru 1-0 și în minutul 6, cu Ecuador. Dar și în minutul 26, deschidere de scor cu Qatar! Omul providențial, cotat la 45 de milioane de euro!

Cel mai bine cotat fotbalist din lotul SUA, Christian Pulisic de la Chelsea și-a confirmat până acum statutul. Fotbalistul de 38 milioane euro a pasat decisiv pentru golul americanilor în 1-1 cu Țara Galilor și a marcat pentru victoria decisivă, 1-0 cu Iran. La doar 24 de ani, jucătorul ofensiv de origine croată e deja un lider incontestabil în teren care coordonează pe mai tinerii Musah (20 ani, Valencia), Weah (22 ani, Lille) ori Reyna (20 ani, Dortmund).

Echipe probabile

Olanda (5-3-2): Noppert – Dumfries, Timber, Van Dijk, Ake, Blind – De Roon, F. De Jong, Klaassen – Gakpo, Depay

SUA (4-3-3): Turner – Dest, Carter-Vickers, Ream, Robinson – McKennie, Adams, Musah – Weah, Sargent, Pulisic

Urmăriți Playsport.ro și pe