Bani aruncați pe fereastră! Gigi Becali, bun de plată pentru “experimentele” sale de la FCSB, din ultimii ani

Gabriel-Alexandru Ioniță / 04.08.2021, 13:22
Bani aruncați pe fereastră! Gigi Becali, bun de plată pentru “experimentele” sale de la FCSB, din ultimii ani

Gigi Becali este fără îndoială finanțatorul din fotbalul românesc care a făcut cele mai bune afaceri în ultimii ani. El a vândut jucători pe sume importante de bani în străinătate, ultimul fiind Dennis Man la Parma pentru 13 milioane de euro. În schimb, o parte din banii încasați de Becali s-au adus pe „experimentele” eșuate ale patronului de la FCSB.

Capriciile lui Gigi Becali îl costă câteva zeci de mii de euro pe sezon

Becali este cunoscut drept un om foarte impulsiv care aduce fotbaliști la echipa sa după impresii personale sau după recomandările unor oameni apropiați lui. Astfel, de-a lungul timpului omul de afaceri a luat mai multe „țepe”, în special cu fotbaliști străini. Ultimele două exemple sunt Zdenek Ondrasek și Stipe Vucur. Cei doi au semnat în această vară cu FCSB, ambii din postura de jucători liberi de contract.

Ei nu au reușit să aducă impactul imediat pe care îl dorește Becali. Iar după eliminarea rușinoasă din Conference League, finanțatorul vicecampioanei României a anunțat public faptul că Ondrasek și Vucur vor fi puși pe liber. În cazul atacantului ceh, acest lucru s-a întâmplat deja. Doar că aceste rezilieri de contract vin și anumite obligații financiare pentru clubul roș-albastru. Spre exemplu, pentru a accepta să-i fie reziliat contractul, Ondrasek a primit nu mai puțin de 80.000 de euro, echivalentul a patru salarii. Și, cel mai probabil, același lucru se va întâmpla și în cazul lui Stipe Vucur.

Și nu este prima dată când se întâmplă acest lucru FCSB. Și probabil că nici ultima. Gigi Becali a mai plătit de-a lungul timpului sume importante de bani pentru a scăpa sub diferite forme de unii jucători sau de plata salariilor acestora. Cel mai cunoscut exemplu este cel al lui Bogdan Planic. Fundașului central sârb i s-a propus să intre în șomaj tehnic la debutul pandemiei de coronavirus. El nu a acceptat acest lucru și și-a reziliat contractul unilateral. Planici a dat clubul în judecată pentru plata salariului integral din acea perioadă și a câștigat suma de 168.000 de euro.

Becali își asumă aceste pierderi „de dragul distracției”

De asemenea, și alți jucători, cum ar fi Adi Popa sau Alexandru Stan au câștigat procese cu FCSB pe aceeași speță ca Bogdan Planici. Totodată, Becali a mai dat afară recent un atacant străin fără ca acesta să joace foarte mult. Este vorba despre polonezul Lukasz Gikiewicz. El nu a acceptat rezilierea contractului și a depus memoriu la FIFA, câștigând suma de 100.000 de euro. Pe Alexandru Stan, FCSB l-a plătit degeaba timp de doi ani, după ce patronul l-a trimis la echipa a doua. El a continuat să se antreneze și să se prezinte la meciuri acolo și a încasat suma de 240.000 de euro fără să ajute deloc prima echipă.

Astfel, se poate spune că Gigi Becali își face singur un deserviciu prin intervențiile pe care le face la echipă. Acest lucru este însă asumat, omul de afaceri susținând public în mai multe rânduri că pentru el fotbalul este o distracție. Ultima dată după egalul de la Arad cu UTA, scor 1-1.

Eu mă distrez în fotbal. Până când o să ajung în sicriu numai așa o să fac! Jucătorii trebuie să accepte, că în ziua de azi sunt familii care muncesc și nu adună în ani de zile 15.000 de euro, cât câștigă Oaidă lunar”, a spus Becali la Digi Sport.