Brașovul stă pe un butoi cu pulbere la începutul ligii secunde: Curtea de Conturi evocă ilegalități în finanțarea dinspre Primărie, bugetul actual e în aer. Primarul Coliban: ”Calomnii! Nu e un document public”

Justin Gafiuc / 05.08.2022, 16:36
Brașovul stă pe un butoi cu pulbere la începutul ligii secunde: Curtea de Conturi evocă ilegalități în finanțarea dinspre Primărie, bugetul actual e în aer. Primarul Coliban: ”Calomnii! Nu e un document public”

Liga secundă demarează în acest week-end, dar pentru una dintre formații se adună deja nori negri deasupra clubului. Este vorba despre Brașov Steagul Renaște, continuatoarea istoricului FC Brașov, prins în mijlocul unui scandal financiar.
Într-un recent audit al Curții de Conturi apare concluzia că finanțarea asigurată de Municipalitate sezonul trecut a fost ilegală, astfel încât și cea așteptată pentru actualul campionat e în aer. Și în mijlocul întregii afaceri e primarul Allen Coliban!

”Primar și președinte al Consiliului Director al Asociației”

Informația a fost dezvăluită de portalul local newsbv.ro, care notează că ”după ce a apărut ACS FC Brașov – Steagu Renaște, edilul a fost mai bine de un an (2021 – 2022) atât primar și președinte al Consiliului Director al Asociației, cât și membru fondator al acesteia ca persoană fizică!”. Concret, potrivit sursei citate, incompatibilitatea s-ar fi derulat pe următorul circuit:

– ACS Scotch Club Brașov funcționează din 2019 și vizează susținerea sportului
– Coliban și prietena acestuia, Camelia Clem, se numără printre membrii fondatori
– în mai 2021, Asociația anunță Consiliul Local că susține reînființarea clubului istoric de fotbal al urbei, FC Brașov, iar prin HCL 319/27.05.2021 Municipalitatea aderă la ACS Scotch, care-și schimbă denumirea în Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul renaște
– noul Consiliu Director îl cuprinde pe primar în calitate de președinte, ca reprezentant al Municipiului
– în iunie 2021, ”Coliban și concubina acestuia, Clem Camelia Maria, depun la Asociație două adrese. Care nu poartă număr de înregistrare. Aceștia anunță că începând cu acea dată se retrag din calitatea de membru fondator al Asociației și solicită a se lua act de aceste două cereri. Problema acestor hârtii este că nu prea au produs vreodata efectele juridice avute în vedere. Întrucât acestea trebuiau înregistrate în registrul special ținut la Judecătoria Brașov. În acest context, Coliban este, de facto, membru fondator ca persoană fizică la Asociație, dar și ca primar, fiind reprezentantul municipiului!”
– ”sediul Asociației se află chiar la adresa de domiciliu a actualului primar Allen Coliban din municipiul Brașov, Piața Teatrului”

3,5 milioane de lei de returnat

– iunie 2021, Municipalitatea decide finanțarea din bugetul local a ACS Steagul Renaște cu un milion de lei. Suma va crește ulterior cu mai multe tranșe, ajungând la circa un milion de euro. ”Coliban era încă membru fondator al Asociației, ca persoană fizică. Apar niște conflicte de interese?”, mai nota newsbv.ro.
– iulie 2021, CL cedează gratuit către ACS Steagu Renaște mărcile FC Brașov și Fotbal Club Brașov România și drepturile derivate din acestea
– de asemenea, Asociația capătă tot gratuit, pentru doi ani, dreptul de folosință a unor spații din incinta bazei Metrom: birouri și teren de antrenament.

Prin urmare, acesta e traseul care a dus la concluzia Curții de Conturi că 3,5 milioane de lei ar fi fost folosiți ilegal în scopul finanțării ACS Brașov – Steagu Renaște! Iar banii ar trebui returnați!

”Curtea de Conturi nu te trimite în judecată. Doar semnalează lucruri care nu s-au făcut așa cum trebuie. Acei 3,5 milioane de lei pe care trebuie să-i dăm înapoi se referă la banii pe care i-am cheltuit cu jucătorii care erau împrumutați. Deci nu mai erau ai clubului. Acolo a găsit nereguli Curtea de Conturi. Dar vom remedia situația”, a punctat pentru newsbv.ro președintele Marin Mitran.

”Probleme de formă, nu de fond”

Și a completat pentru playsport: ”Pe mine mă interesează aspectele de ordin sportiv. Am primit asigurări că lucrurile vor fi în regulă. Nu cred că trebuie să ne facem probleme. Lucrăm deja pe buget, probabil o să aducem în jur de 500.000 de euro numai dinspre sponsori, plus ce va ma contribui orașul. Suntem Brașov și vrem să demonstrăm că aici e un proiect foarte serios”.

Primarul Allen Coliban a explicat pentru playsport:

”Raportul Curții de Conturi a fost emis în urma unui control de două luni la Primărie, iar printre segmentele vizate s-a aflat și finanțarea clubului de fotbal. E vorba despre discuții de cadru legal, pentru că vedem și la alte Primării cât de complicat e să finanțezi un sport cu impact social în comunitate. Ni s-a sugerat o măsură prin care să adoptăm o metodologie care să armonizeze legislația. Să legăm aceste finanțări de un program de performanță aprobat de Consiliul Local și de niște criterii obiective de evaluare. Este o problemă de formă, nu de fond”.

”Discutăm despre natura unor deconturi”

Și a continuat: ”Suplimentar e vorba despre natura unor deconturi și să constituim o comisie care să le analizeze și, acolo unde e cazul, să le estimăm valoarea pentru recuperare. De aceea, afirmațiile pe care le-am mai văzut prin media, că primarul Coliban a furat 3,5 milioane de lei reprezintă o calomnie și mă voi îndrepta spre justiție pe acest subiect”.

Întrebat dacă raportul face referire clar la o noțiune de prejudiciu în legătură cu clubul de fotbal, Allen Coliban răspunde că ”nu e un document public. Nu pot să vă răspund la ceva ce nu are natură publică în acest moment”.

Conform tot newsbv.ro, raportul Curții de Conturi conține însă următorul paragraf: ”Stabilirea, în condițiile legii, a întinderii prejudiciului creat bugetului local prin finanțarea acordată cu nerespectarea prevederilor legale către Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Brașov – Steagul Renaște în baza Contractului de finanțare nr. 42/79910/27.07.2021, pentru înregistrarea în evidența contabilă și recuperarea acestuia”.

”Mi-am dat demisia din Asociație”

Coliban a detaliat pentru Playsport și subiectul legat de postura sa dublă pe axa Primărie – club: ”În condițiile în care colegii din alianță nu au reușit să obțină o denumire judecătorească în timp util pentru un club nou, am venit cu o entitate care nu avea activitate. O asociație pe care o înființasem împreună cu alte trei persoane și am pus-o la dispoziția Primăriei. Am spus de la început că demersul de transfer va fi însoțit de demisia mea din Asociație, ceea ce s-a și petrecut”.

Și a concluzionat: ”Vom încerca să rezolvăm cât mai repede și alocarea financiară pe noul sezon, competiția deja începe, dar trebuie să urmăm toți pașii legali”.

Salariu de jucător la Brașov: 4.500 euro

Nu e însă singura temă tulbure la Brașov. În club ar exista și anumite contracte a căror valoare a produs deja valuri în vestiar. Chică-Roșă, fostul golgeter al L2 la Buzău, ar câștiga 4.500 de euro pe lună, sumă de care nu se bucură mulți jucători nici măcar la L1.
În plus, împrumutul lui de la Botoșani ar fi costat alți 5.000 de euro. El câștigă chiar mai mult decât antrenorul Dan Alexa, care ar avea doar 3.500 de euro pe lună.