Maghiarii lasă steagurile cu „Ungaria Mare” pe stadion și se iau de România. Anunț fără precedent

Ioan Valentin Oprea 23.03.2023, 11:58
Maghiarii lasă steagurile cu „Ungaria Mare” pe stadion și se iau de România. Anunț fără precedent

Federaţia maghiară le dă voie suporterilor să vină la meciuri cu simboluri care fac referire la „Ungaria Mare”, un concept revizionist aflat în total dezacord cu valorile UEFA.

Federaţia de Fotbal din Ungaria admite totuşi că folosirea drapelului Ungariei Mari pe stadion a fost o decizie proprie, după interpretarea unor reacţii oferite de UEFA. Maghiarii critică, de asemnea, FRF şi spun că nu este de competenţa forului condus de Răzvan Burleanu să comenteze această decizie.

Nu renunţă la steagul Ungariei Mari

Chiar dacă a primit un răspuns negativ din partea UEFA, Federaţia de la Budapesta nu renunţă la planul său de a permite afişarea pe stadion a steagului Ungariei Mari.

Oficialii unguri au emis miecuri seară un nou comunicat, în care explică cum au ajuns la hotărârea de a da liber pe stadion cu simbolurile Ungariei Mari. Şefii fotbalului maghiar anunţă că au interpretat pozitiv răspunsul de la UEFA, amintind că forul de la Nyon nu a pedepsit Ungaria, deşi a deschis o anchetă în această speţă. După ce steagul Ungariei Mari a apărut pe teren, la partida din Nations League, cu Italia, UEFA a început o anchetă împotriva Federaţiei maghiare, fără a lua însă măsuri împotriva acesteia pentru discriminare.

Poziţia noastră nu a fost nici contestată, nici infirmată de UEFA şi FARE”, a precizat Federaţia Maghiară.

Critică FRF

Maghiarii au pornit şi un atac la adresa Federaţiei Române de Fotbal. „Nu este de competenţa asociaţiei din România să evalueze decizia luată de noi. Din informaţiile noastre, doar FRF a interpretat faptele din propriul punct de vedere, în mod unilateral şi probabil cu informaţii limitate, şi a atacat în mod nejustificat decizia noastră”, au mai precizat maghiarii în comunicatul de ieri seară.

Comunicatul integral al Federaţiei de Fotbal din Ungaria:

„Așa cum a promis, președintele Sandor Csanyi, MLSZ a adresat organizațiilor internaționale interesate de caz o întrebare clarificatoare. Evaluând poziția scrisă a UEFA și FARE și având în vedere situația, a hotărât că harta istorică a Ungariei fără texte și alte simboluri clare sau ascunse nu face obiectul procedurilor disciplinare și, prin urmare, permite folosirea steagului în conformitate cu condițiile asociației.

Pe 20 martie, MLSZ a oferit informații detaliate și exacte despre cele de mai sus. Însă, din păcate, situația a fost greșit înțeleasă și greșit interpretată în unele cazuri. Din cauza incertitudinilor și neînțelegerilor apărute în presă, considerăm important să repetăm, să confirmăm și să completăm anunțul nostru anterior cu o scurtă explicație.

Repetăm ​​că este o decizie a MLSZ, nu am susținut și nici nu pretindem acum că UEFA a permis sau a interzis în mod specific introducerea steagului. Am declarat și declarăm în continuare că ambele organizații (și MLSZ) continuă să condamne toate formele de discriminare și vor lupta împotriva mesajelor rasiste, de excludere sau politice.

Totodată, MLSZ consideră, în lumina declarațiilor scrise ale celor două organizații, că poziția federației nu a fost nici contestată, nici infirmată, prin urmare federația va permite steagurile în conformitate cu condițiile stipulate de aceasta în stadion pentru următoarele două meciuri.

Considerăm că cele de mai sus sunt clare, bine întemeiate și respectă regulile și că FARE, UEFA și MLSZ au abordat problema cu atenția cuvenită. Din informațiile noastre, doar Federația Română de Fotbal (FRF) a interpretat faptele din propriul punct de vedere, în mod unilateral și probabil cu informații limitate, și a atacat în mod nejustificat decizia MLSZ.

La rândul său, MLSZ consideră corectă cooperarea cu asociația din România și ne vom strădui în continuare să menținem relații bune și pe viitor, dar este limpede că intervenția sa este neautorizată și nefondată. De aceea am informat organizația parteneră printr-o scrisoare că în acest caz nu este de competența asociației din România să evalueze decizia luată de MLSZ”.

Urmăriți Playsport.ro și pe