UEFA a exclus-o pe Juventus din cupele europene. Acordul momentului în fotbalul european

Ioan Valentin Oprea 09.07.2023, 15:20
UEFA a exclus-o pe Juventus din cupele europene. Acordul momentului în fotbalul european

Juventus Torino a fost exclusă din cupele europene pentru sezonul 2023-2024. Gruparea piemonteză nu va mai putea lua startul în grupele Conference League. Decizia UEFA vine după ce au fost descoperite mai multe nereguli referitoare la schimburi false de jucători.

Iniţial, gruparea din Piemont a fost penalizată cu 15 puncte în Serie A. Oficialii juventini au făcut apel, iar punctele le-au fost înapoiate.

Au negociat cu UEFA

UEFA a fost, în schimb, mult mai dură. Forul condus de slovenul Aleksander Ceferin a decis că gruparea din Torino a încălcat flagrant regulamentul şi a primit interzis în Europa. Jurnaliştii de la publicaţia Corriere dello Sport scriu că oficialii lui Juventus ar fi avut o înţelegere cu şefii de la UEFA.

Conform acestui acord, conducerea torineză şi-a luat angajamentul de a nu contesta decizia. În cazul în care Juventus ar fi făcut apel la prima sentinţă, exista pericolul ca trupa italiană să primească o suspendare de durată mai lungă.

Transferuri fictive, trecute în bilanţ

Procurorii din „Cizmă” au identificat că oficialii juventini practicau schimburi false de jucători. Prin această metodă, se efectuau vânzări încrucişate de jucători, fără a se face în realitate schimbul de bani. Câştigurile de capital erau, pe de altă parte, înscrise în bilanţ pentru a-l îmbunătăţi.

Potrivit magistraţilor italieni, câştigurile fictive apărute în bilanţurile echipelor din Serie A ar totaliza 155 de milioane de euro. Aşa-zisele transferuri s-au realizat în perioada 2018-2021. 42 de astfel de mutări pe piaţa transferurilor au fost descoperite de procurorii italieni.

Reprezentanţii lui Juventus sunt, de asemenea, acuzaţi că le-ar fi acuns investitorilor mai multe contracte secrete încheiate cu jucători ai echipei, printre care şi Cristiano Ronaldo. Banii către fotbalişti nu erau achitaţi la timp, ci erau stabilite acorduri prin care plata se putea face eşalonat.

O astfel de practică ar fi dus la o scădere semnificativă a acţiunilor de la bursă pentru Juventus.

„Calciopoli”, alt scandal de proporţii pentru Juventus

Nu e prima dată când „Bătrâna Doamnă” e implicată într-un scandal de proporţii. În 2006, după „Calciopoli”, Juve a fost retrogradată în Serie B. Titlturile cucerite în 2005 şi 2006 au fost, de asemenea, retrase.

Trupa piemonteză a fost acuzată atunci de trucarea mai multor meciuri. Conform rapoartelor întocmite de procuratura italiană, oficialii torinezi ar fi plătit arbitri pentru a avea parte de arbitraje favorabile.

Urmăriți Playsport.ro și pe