Calvarul prin care trece David Popovici în ultimii ani. Românul este asaltat de controale anti-doping

Moldoveanu Camelia / 23.06.2022, 23:21
Calvarul prin care trece David Popovici în ultimii ani. Românul este asaltat de controale anti-doping

David Popovici este asaltat cu controale anti-doping în ultimii ani. În urma performanței uimitoare de la Campionatul Mondial de înot din Budapesta, aur la probele de 100 și 200 de metri, sportivul în vârstă de 17 ani o să fie supus și mai multor controale.

Controalele anti-doping, calvarul lui David Popovici. Camelia Potec explică: „Pot fi făcute și la școală”

Campionul mondial la înot, David Popovici, și-a trecut un palmares medaliile de aur la probele de 100 și 200 de metri, iar în același timp a stabilit două recorduri mondiale la juniori.

În urma acestor performanțe uluitoare, Camelia Potec a dezvăluit faptul că sportivul în vârstă de 17 ani o să fie supus la și mai multe controale anti-doping. David Popovici trece prin aceste proceduri de mai muți ani, însă la Budapesta a fost testat de nu mai puțin de patru ori:

Mai multe controale. Cred că David a făcut 4 controale antidoping, dar e obișnuit. Le face și în România. Aceste controale vin întotdeauna fără să știi. Fiecare sportiv de mare performanță completează un fișier online și spune exact, în fiecare minut, unde este. Atât acasă, cât și pe drum, între două bazine sau la școală. Aceste controale antidoping pot fi făcute inclusiv la școală, exact atunci când nu te aștepți. Având în vedere că vorbim de două recorduri mondiale de juniori, da, este obligatoriu în urma unor performanțe extraordinare testul antidoping”, a declarat Camelia Potec la întoarcerea în țară.

O urgență medicală l-a să se îndrăgostească de apă

Realizarea lui David Popovici la Campionatul Mondial de înot de la Budapesta nu a mai fost întâlnită în ultimii 49 de ani. Povestea primului bărbat român care a obținut aurul la Mondialele de înot este una inedită.

După cum a povestit chiar el, medicul i-a descoperit o scolioză la vârsta de patru ani și i-a sfătuit pe părinți să apeleze la înot pentru a trata această urgență medicală.

Părinții mei au decis să mă ducă la piscină, aceeași în care mă antrenez astăzi, pentru a arde o parte din acea energie – sau cel puțin pentru a o canaliza – și, de asemenea, să-mi tratez scolioza.”

A fost dragoste la prima vedere, dar și o descărcare a energiei de care avea foarte mare nevoie:

Cu apa, a fost dragoste la prima vedere. Punct. Îmi amintesc fiecare moment din prima mea lecție de înot. Îmi amintesc că m-am simțit imediat în locul potrivit – ca un pește. Trivial, bine, dar adevărat. Sunt slab și am brațe lungi și mâini mari. În apă, trupul meu slăbănog găsise încrederea pe care, pentru cei care sunt ca mine, este greu de găsit la acea vârstă.

Din ziua aceea apa nu a fost doar locul în care mă simt bine, ci și fabrica în care îmi pot construi visele, îmi pot alimenta pasiunea„, a dezvăluit David Popovici într-un interviu pentru revista americană de specialitate SwimSwam.