Când începe Turneul Campionilor și ce jucători de tenis sunt calificați

Gheorghiu Dan / 10.11.2021, 09:48
Când începe Turneul Campionilor și ce jucători de tenis sunt calificați

Turneul Campionilor de anul acesta are loc în Italia, la Torino, și îi aduce la start pe cei mai buni opt jucători de simplu din ierarhia ATP care sunt disponibili.

Turneul Campionilor ATP, jucători calificați și program

De la ATP Finals lipsește doar Rafael Nadal dintre primii opt clasați în ierarhia mondială. Spaniolul s-a accidentat la sfârșitul verii și a anunțat forfait pentru întreg sezonul. În locul său, la Torino vine jucătorul de pe poziția a noua. Premiile totale sunt de 7,25 milioane de dolari, iar un campion care își câștigă toate meciurile poate pleca acasă cu 2,3 milioane de dolari. ATP Finals 2021 se dispută în perioada 14-21 noiembrie.

Cei opt calificați la Turneul Campionilor

1. Novak Djokovic – Serbia, 34 de ani. Unul dintre cei mai mari jucători de tenis din istorie, Djokovic are cinci trofee ale campionilor în palmares. Cu 20 de trofee de Mare Șlem și cu un succes istoric săptămâna trecută la Paris, Nole este gata să mai câștige un titlu prestigios la Torino.

2. Daniil Medvedev – Rusia, 25 de ani. Principalul rival al lui Djokovic la Torino este rusul care l-a învins în finala de la US Open și i-a risipit visul de a devenit jucătorul cu cele mai multe turnee Grand Slam câștigate. Medvedev a pierdut săptămâna trecută la Paris în fața lui Nole, dar este câștigătorul din 2020 al ATP Finals.

3. Alexander Zverev – Germania, 24 de ani. Zverev este și el câștigător al Turneului Campionilor, în 2018, fiind, de altfel, și singurul său trofeu într-un turneu de mare anvergură. Campion olimpic la Tokio, neamțul a jucat semifinale la Roland Garros și la US Open și a revenit în top 5 mondial după doi ani.

4. Stefanos Tsitsipas – Grecia, 23 de ani. Tsitsipas a câștigat în 2019 Turneul Campionilor, dar, în rest, nu a mai reușit vreo victorie la un Grand Slam. A jucat finala de la Roland Garros anul acesta, pierdută în fața lui Djokovic. Are șapte titluri ATP în palmares și vine la Torino după ce a căzut de pe cea mai înaltă poziție ocupată în clasament, a treia.

5. Andrey Rublev – Rusia, 24 de ani. Rublev a participat și anul trecut la Turneul Campionilor, dar nu a reușit să treacă de grupe. Rusul are opt titluri în palmares, niciunul de Mare Șlem, dar se laudă cu victorii în fața tuturor jucătorilor din top 10.

6. Matteo Berrettini – Italia, 25 de ani. Italianul a făcut senzație anul acesta la Wimbledon, unde a ajuns până în finală, pierdută în fața lui Djokovic. Are două titluri în carieră și este la prima participare la Turneul Campionilor.

7. Hubert Hurkacz – Polonia, 24 de ani. Și Hurkacz a impresionat la Wimbledon 2021. I-a bătut pe Medvedev și pe Federer și a ajuns până în semifinale, unde a fost învins de Berrettini. Polonezul are patru trofee ATP în palmares și este la cea mai bună clasare din carieră.

8. Casper Ruud – Norvegia, 22 de ani. Ruud este primul norvegian care a câștigat vreodată un turneu ATP și cel mai bine clasat jucător provenit din această țară. A cucerit șase trofee, toate pe zgură, și este la prima participare la Turneul Campionilor.