Când se joacă finala Campionatului Mondial de Snooker 2021. Cine sunt cei doi finaliști ai meciului de la Crucible

Gabriel Peneș / 02.05.2021, 11:09
Când se joacă finala Campionatului Mondial de Snooker 2021. Cine sunt cei doi finaliști ai meciului de la Crucible

Când se joacă finala Campionatului Mondial de Snooker 2021.Crucible, așa cum e denumită competiția supremă din acest elegant sport, și-a aflat jucătorii din ultimul act. Se vor confrunta doi englezi: Mark Selby, de 3 ori campion mondial și Shaun Murphy, învingătorul din 2005. Întâlnirea decisivă va avea loc după sistemul „cel mai bun din 35 de partide”.

Când se joacă finala Campionatului Mondial de Snooker 2021

Elegantul sport al tacului și bilelelor colorate își va desemna noul „rege”. Finala Campionatului Mondial de Snooker 2021 se va disputa între doi englezi. Amândoi știu gustul victoriei în competiția ce se desfășoară, printr-o tradiție începută în 1927, la Teatrul Crucible din Sheffield. De aceea, în jargonul acestui sport, Campionatul Mondial de Snooker mai e denumit, pur și simplu, Crucible. În perioada războiului, ea nu s-a ținut. De asemenea, nici între anii 1958-1963, din cauza conului de umbră în care acest sport intrase. Primele 15 ediții au fost câștigate de același jucător, englezul Joe Davis.

Apoi, formatul competiției s-a schimbat. În era modernă, deținătorul recordului de titluri este scoțianul Stephen Hendry, cu 7 reușite, care a dominat snookerul în anii ’90. Înaintea lui, englezul galezul Ray Reardon și englezul Steve Davis își adjudecaseră 6 titluri, în anii ’70, respectiv ’80. În 2001, genialul englez  Ronnie O’Sullivan a câștigat primul titlul, dintre cele 6 pe care le deține și el. Cel poreclit „Racheta” este considerat de mulți drept cel mai bun jucător din istoria snookerului.

Când se joacă finala Campionatului Mondial de Snooker 2021. Cine sunt cei doi finaliști ai meciului de la Crucible
„Bufonul din Leicester”, Mark Selby, se află în fața câștigării celui de-al 4-lea titlu mondial din carieră

Cine sunt cei doi finaliști ai meciului de la Crucible

Anul acesta, Ronnie își apăra titlul câștigat anul trecut. Dar a fost învins dramatic, cu 12-13, încă din optimi, de scoțianul Anthony McGill. Judd Trump, actualul număr 1 mondial, a pierdut și el, în sferturile de finală, cu 11-13, chiar în fața unuia dintre finaliști, Shaun Murphy (38 de ani). Murphy, poreclit „Magicianul”, are un titlu mondial câștigat în 2005. El l-a învins după o semifinală echilibrată până în ultima ei parte, cu 17-12, pe Kyren Wilson, finalistul ediției trecute.

Murphy îl va întâlni în ultimul act pe Mark Selby (37 de ani), deja deținător a 3 titluri mondiale. Cel supranumit „Bufonul din Leicester” a pierdut finala din în 2007 (18-13 contra lui John Higgins). Dar le-a câștigat pe cele din 2014 (18-14 cu Ronnie O’Sullivan), 2016 (18-14 cu Ding Junhui) și 2017 (18-15 cu John Higgins). De altfel, după prima victorie, Selby a declarat că îi promisese tatălui său – care a decedat când jucătorul avea doar 16 ani – că, într-o zi, va fi numprul 1 în snooker. În 2014, după finala cu Ronnie O’Sullivan, acest vis i s-a împlinit.

Când se joacă finala Campionatului Mondial de Snooker 2021. Cine sunt cei doi finaliști ai meciului de la Crucible
„Magicianul” Shaun Murphy a mai câștigat titlul mondial în urmă cu 16 ani, în 2005

„Bufonul din Leicester” și „Magicianul” au împreună 4 titluri supreme

Un titlu mondial nu merită să îl câştigi decât dacă Ronnie participă la turneu şi dacă-l baţi în finală! I-am promis tatălui meu, care a murit când eu aveam 16 ani, că, într-o bună zi, voi fi numărul 1. Nu am renunţat niciodată la ideea că pot câştiga, nici când eram condus cu 10-5! Dacă aş fi avut cel mai mic dubiu, dacă nu aş fi crezut cu toată fiinţa mea, nu aş fi reuşit asta niciodată!”, a declarat Selby, imediat după încheierea finalei din 2014.

În 2012, Selby fost la un pas să renunţe la carieră din cauza unei probleme cervicale. Nu a făcut-o pentru că-i promisese tatălui său că avea să devină numărul 1. Acum, el l-a învins după o semifinală incredibilă pe Stuart Bingham, cu 17-15. Selby are ocazia să-și adauge în palmares cel de-al 4-lea titlu de campion mondial. Confruntarea Murphy – Selby se va desfășura, în mai multe sesiuni, duminică, 2 mai și luni, 3 mai. Va învinge cel care va câștiga primul 18 partide. Sau, altfel spus, „cel mai bun din 35 de frame-uri”.