Cât mai rezistă Mircea Lucescu?

Alin Buzărin 17.10.2022, 16:43
Cât mai rezistă Mircea Lucescu?

O toamnă groaznică, rezultate slabe, fotbal printre obuze și tranșee. La 77 de ani, Mircea Lucescu trece prin cea mai grea încercare a carierei.

Dinamo Kiev a pierdut (previzibil, cumva) derbyul etern al Ucrainei, 1-3 cu Șahtior, și Mircea Lucescu vorbește despre erori individuale. Poate că se referă și la eliminarea lui Zabarnyi, dar ea a survenit pe final, când era deva 1-2. Imediat după aceea Șahtiorul a dat și golul trei și zarurile au fost aruncate. Kievul e la jumătatea clasamentului, locul 9, la 9 puncte de liderul Dnipro și, cel puțin anul acesta, titlul pare de neatacat.

Ce ”s-a rupt?”

Lucescu spune că la echipa sa s-a rupt ceva după meciul cu Benfica, decisv pentru calificarea în Champions League. O dublă manșă cedată clar, 0-5 ”aggregate”, e limpede că din plin război Kievul n-avea cum să se pună cu Benfica. A scos-o din cursă pe Fenerbahce (acum sunt din nou colege în Europa League), a trecut și de Sturm Graz, dar cu Benfica e greu să te măsori și pe timp de pace. ”Vulturii” dn Lisabona tocmai au obținut o dublă remiză cu PSG, a bătut pe terenul lui Juventus, era normal să se califice și cu Kievul venit dinte obuze. Ce s-a putut rupe într-un meci în care era clar cine va câștiga?

Fotbal printre obuze

Avioane, autocare, deplasări lungi, antrenamente (și chiar meciuri) întrerupte de sirenele care te trimit în adăpost, să nu cadă bombele pe tine. E greu, e foarte greu, când jucătorii străini buni au plecat, speriați de grozăvia din Ucraina, iar în locul lor evoluează niște autohtoni, unii buni dar și unii fără cotă. Cu toate acestea Șahtior (și de acolo au plecat mulți jucători) rezistă. E în Liga Campionilor (calificată direct), dar ține 1-0 până în ultimul minut cu Real Madrid, bate cu 4-1 la Leipzig, e altceva. În Europa League, Kievul lui Nea Mircea n-are niciun punct, a pierdut toate meciurile, inclusiv în fața ciprioților de la Larnaka.

De ce mai stă?

S-ar putea ca de la Șahtior să fi plecat mai mulți jucători, ”minerii” e posibil să aibă condiții mai bune, să nu fie tot timpul pe drumuri. Nu are rost comparația, clasamentul spune destule. Întrebarea e de ce mai stă Mircea Lucescu la Kiev, de ce, la o vârstă la care te îmboldesc altfel de probleme, mai ales cele de sănătate, să stai departe de casă, în condiții grele, întâlnindu-te zi de zi față în față cu ororile războiului? E un răspuns pe care nimeni nu-l găsește, ci doar Mircea Lucescu îl poate da.

Singurul răspuns

Lucescu se chinuie (acesta e termenul potrivit) la 77 de ani printre necazurile Kievului pentru că nu poate altfel. N-a plecat niciodată, de nicăieri, din proprie inițiativă (poate doar de la Dinamo la Corvinul, ca jucător, acum aproape o jumătate de veac), adică n-a renunțat niciodată. A rezistat, a rezolvat situații aparent fără ieșire, cum e și aceasta de acum, de la Dinamo Kiev. Poate că aceasta e și rețeta rezistenței sale, a tinereții sale fără de sfârșit. Să ieși din buncăr, să vezi dacă sa terminat bombardamentul și dacă poți să te apuci de antrenament…

Urmăriți Playsport.ro și pe