Ce-ar fi făcut Maradona în locul lui Messi?

Gabriel Berceanu / 10.08.2021, 18:52
Ce-ar fi făcut Maradona în locul lui Messi?

Lacrimile, sângele și golurile se vor judeca totdeauna. Când ești Messi și plângi, așteptați-vă să iasă din noi în formă șocant de concretă toate tribunalele pe care le ascundem zilnic sub cuvertura unor rutini. Nu e vorba de bine sau rău: așa e jocul.

Între dezbaterile Pele vs Maradona și Messi vs Cristiano, cea mai captivantă mi s-a părut, mereu, Maradona vs Messi. Tocmai pentru că presupune și cea mai multă fantezie, zguduie logicile, e cumva cea mai departe de relevanță și cea mai fierbinte prin coordonatele ei de pălăvrăgeală pentru soarta lumii în bucătăriile aceleiași Argentine. Din America de Sud și din firea noastră.

Ce-ar fi făcut Maradona în locul lui Messi?

Hai să nu punem un cântar de generozitate și nici să nu mutăm poezia sub plafonul financiar. Ce-ar fi făcut, pur și simplu, Maradona la conferința de presă a lui Messi, dacă ne astupăm copilărește ochii cu palmele ca pentru surpriza părinților și credem că s-ar fi ajuns (magicul Argentinei ne permite orice pentru o secundă!) cu Diego la Barcelona, așteptat în sală.

Ar fi venit tot în costum? Ar fi avut deja tot ce îi trebuie la el, ca să își șteargă inevitabilele lacrimi? Credeți că și le-ar fi șters? Ar fi vorbit mai puțin? Mai mult?

Lionel fusese pregătit acum un an. Acum nu a mai fost. De plecare, de conferința asta, de propriile cuvinte. Ca în “Chuck Norris facts”, aș spune că Diego ar fi fost pregătit oricând 😊

Poate și pentru că Lionel a oferit totul și a primit totul, iar când faci asta, constant și pentru multă vreme, cât de bun ai fi ca om, tot aștepți să ți se cuvină totul, de la un punct încolo.

Diego, care a început cu nimic și a oferit totul, primind doar uneori totul și refuzând uneori totul, la umbra demonilor săi flămânzi, nu cred că a așteptat să i se cuvină ceva. A cerut. A mișcat lucrurile. A anunțat. A decretat.

Aș da oricât să pot vedea discuția Maradona-Laporta, dar mai ales să ascult uraganul lui Diego împotriva Ligii, normelor, financiarului, contractelor… Îl auziți și zâmbiți deja, nu-i așa?

Va veni 30 octombrie curând. Și probabil Messi va avea etapă cu Lille, după cea cu Marseille, cam singurele meciuri ale acestui sezon intern pentru PSG în aventura turistică “Redescoperiți Franța” pe itinerariul Brest-Reims-Metz-Clermont… Ce va avea Maradona în cer, pe 30 octombrie, de ziua lui, nimeni nu știe. Dar cred că dacă nu va avea ce își dorește, va fi show și acolo.