Ce se întâmplă, de fapt, când Ion Țiriac iese să se plimbe cu mașina prin România. Detaliu inedit!

Gheorghiu Dan / 10.09.2021, 08:12

Ion Țiriac este unul dintre cei mai mari colecționari de mașini de lux din lume, dar și un împătimit șofer. Omul de afaceri își face timp să scoată din când în când pe străzile capitalei câte o mașină clasică, mereu alta. Un singur amănunt este mereu la același.

Ion Țiriac, șofer de epocă prin București

De fiecare dată când Ion Țiriac scoate la plimbare o mașină din bogata sa colecție, în spatele său se află un vehicul de teren, cu cei doi bodyguarzi ai săi. Cel mai bogat român, cu o avere estimată la peste un miliard de euro, nu se desparte niciodată în public de dispozitivul său de securitate, doar din precauție.

Ion Țiriac ar putea ieși în fiecare zi cu o altă mașină din colecția sa, iar într-un an nu le-ar folosi pe toate. Are peste 400, însă, spre deosebire de alți colecționari pasionați, nu ține aceste vehicule doar pentru el. Țiriac Collection este un muzeu al mașinilor deținute de fostul jucător de tenis. Din lipsă de spațiu, sunt expuse doar 150 dintre ele, prin rotație, în show-room-ul din Otopeni.

Colecția lui Țiriac este extrem de bogată în exemplare rare, cu parfum de istorie. Rolls Royce-uri care au aparținut caselor regale din întreaga lume sau unor celebrități, Ferrari-uri faimoase sau mașinile lui James Bond. De exemplu, un Rolls Phantom V Park pe care l-a condus Sir Elton John, și pe care Țiriac l-a achiziționat în 1990 chiar de la superstarul englez.

„Din pasiune pentru mașini, am colecționat vehicule fabricate începând cu anii 1890. Am acum bucuria de a împărtăși această pasiune cu vizitatorii galeriei. O parte din istoria evoluției auto se regăsește în colecția pe care vă invit să o descoperiți”, spunea Țiriac la deschiderea salonului auto propriu, în 2015.

Al treilea colecționar al lumii

Cu cele peste 400 de mașini aflate în proprietate, Ion Țiriac este cel mai mare colecționar din Europa și al treilea din întreaga lume! Cea mai scumpă mașină în proprietatea sa este un Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss, cumpărat acum câțiva ani cu 3,5 milioane de euro.

Recent, omul de afaceri în vârstă de 82 de ani, a mai făcut o achiziție spectaculoasă: un Mercedes AMG ONE, care urmează să-i parvină în curând și care a fost fabricat într-o serie limitată, de doar 275 de bucăți. 2,75 milioane de euro a plătit Țiriac pentru această mașină, care are patru motoare electrice.

Tot de curând, Țiriac și-a adăugat în palmares un Porsche 911 Targa 4S Heritage Design Edition, care a costat mult mai puțin decât bijuteriile mai sus menționate. „Doar” 200.000 de euro a plătit magnatul pentru al nouălea exemplar dintr-o ediție limitată, de 992 de autovehicule.

Cel mai mare colecționar de mașini din lume este Sultanul din Brunei. Acesta are 7000 de mașini, iar prețul întregii colecții se situează la cinci miliarde de dolari.

Dacă Ion Țiriac nu se poate lupta cu sultanul pentru supremație, este deschisă bătălia pentru poziția a doua a topului. Aceasta este ocupată de Rodger Dudding, un magnat britanic cu 420 de mașini în colecție. 24 dintre ele sunt Aston Martin. Spre deosebire de Țiriac, care scoate bani doar din biletele vizitatorilor la show-room-ul său, Dudding câștigă o mulțime de bani închiriind aceste mașini de epocă, în special producătorilor de filme din Anglia și din Statele Unite.