Cel mai ciudat proces. Nu a cucerit Everestul și a decis să își dea în judecată ghidul. Povestea e absolut fabuloasă

Moldoveanu Camelia 06.01.2022, 18:35
Cel mai ciudat proces. Nu a cucerit Everestul și a decis să își dea în judecată ghidul. Povestea e absolut fabuloasă

Uneori oamenii își doresc lucruri pe care, din diferite motive, nu le pot face și acest lucru îi frustrează extraordinar de mult. În această poveste „mama natură” s-a împotrivit ca Zac Bookman, un afacerist din Silicon Valley, să ajungă pe Everest în 2019. Bărbatul a considerat că insuccesul său trebuie să pice pe umerii cuiva și l-a dat în judecată pe ghidul care i-a promis că o să cucerească marele vârf.

Zac Bookman și-a dat în judecată ghidul pentru că nu l-a lăsat să urce către o moarte sigură pe Everest

Zac Bookman și-a dorit în 2019 să cucerească Everestul, motiv pentru care a apelat la serviciile ghidului Garrett Madison. Însă, experimentatul șerpaș și-a dat seama că o încercare de a cuceri ”Acoperișul Lumii” în perioada stabilită este foarte periculoasă. De menționat este faptul că în acel an nimeni nu a reușit să urce la altitudinea de 8.848 de metri. Specialiștii au constatat că un bloc de gheață de aproximativ 15 etaje s-ar fi putut prăbuși în orice moment.

Kilian Jornet și Adrzej Bargiel au eșuat în cucerirea Vârfului Everest în acel an, însă Zac Bookman tot nu s-a mulțumit cu un refuz. Cu toate că alți doi dornici de aventuri au înțeles problema și au acceptat în schimb o expediție pe Ama Dablam (6.182 m), omul de afaceri din Silicon Valley a preferat să mai stea în zonă pentru o vreme și să se asigure că visul său este imposibil de îndeplinit în acel moment.

Întors acasă, Zac Bookman l-a dat în judecată pe cel care trebuie să-i călăuzească pașii către „Acoperișul Lumii”. Omul de afaceri a cerut 100.ooo de dolari daune, însă tribunalul din Seattle (SUA) a considerat că cererea este una nejustificată. Ce-i drept, blocul mare cât o clădire de 15 etaje nu a căzut nici atunci, nici la scurt timp după, însă muntelui trebuie să-i porți un respect aparte dacă vrei să te mai întorci la bază în viață.

Cât costă un tur până pe „Acoperișul Lumii”

Avocații lui Madison au ținut să-i reamintească lui Zac Bookman faptul că în contract nu era garantată expediția, mai ales în cazul ”condițiilor meteo ostile, a securității sau a altor factori”. Doug Grady, avocatul care l-a apărat pe șerpaș, s-a luptat în instanță fără să perceapă niciun onorariu. Cu această ocazie oamenii au aflat și cât costă o expediție pe „Vârful Everest”.

Am condus peste 70 de clienți până sus, pe vârf în sezoanele anterioare, dar acum chiar nu s-a putut, pentru că riscam mult. Este o victorie mare pentru mine și pentru firma mea, dar și pentru ghziii montani de pretutindeni.
Trebuie să înțelegem că pe munte nu se poate urca oricum!”, a încheiat Madison, care primește de la clienții săi sume cuprinse între 60.000 și 150.000 de euro pentru a-i duce pe Everest.

Urmăriți Playsport.ro și pe