Cele mai ciudate nume de fotbaliști la Cupa Mondială 2022: cum au ajuns Boris Elțîn, Xavi  sau Youri Djorkaeff să joace la turneul din Qatar!

Dumitru Adrian 29.11.2022, 10:17
Cele mai ciudate nume de fotbaliști la Cupa Mondială 2022: cum au ajuns Boris Elțîn, Xavi  sau Youri Djorkaeff să joace la turneul din Qatar!

Se spune că numele îți călăuzește destinul, iar mulți cred în asta. Poate de-aceea avem la Cupa Mondială din Qatar, în loturile celor 32 de competitoare, câțiva fotbaliști ajunși celebri, căci sunt la Mondial!, purtând numele altor personalități dinaintea lor. Cert e că ei compun lista cu cele mai ciudate nume de fotbaliști la Cupa Mondială 2022!

Admirația părinților pentru anumite figuri istorice, de la politicieni la fotbaliști, e principalul motiv pentru care azi facem ochii mari descoperind jucători de Mondial cu prenume curioase. Rămâne la aprecierea fiecăruia dacă parcursul profesional al jucătorilor de azi depășește notorietatea numelor!

Cele mai ciudate nume de fotbaliști la Cupa Mondială 2022

Cum în fotbalul românesc avem un Romario Benzar după celebrul atacant brazilian de la World Cup 1994, ori Ronaldo Deaconu după conaționalul său din generația următoare, și pe alte meleaguri e o modă în direcția aceasta.

Începem cu Ecuadorul, pentru că face parte și din grupa A, prima de la CM Qatar 2022. Ei bine, în lotul sud-americanilor e un atacant vivace care poartă numele Djorkaeff Neicer Reasco Gonzalez. Pe scurt, Djorkaeff Reasco!

Legitimat la Newell’s Old Boys în Argentina, are 23 de ani și a debutat anul trecut la prima reprezentativă. Tată său, fost fundaș stânga cu 57 de meciuri pentru Ecuador, îl idolatriza pe Youri Djorkaeff, fostul mare fotbalist francez din anii ’90, de la Monaco, PSG sau Inter Milano…

Olandezul Xavi, cu sânge surinamez

Ca să epuizăm filiera fotbalistică în ce privește onomastica, trecem la Xavi Simons, olandezul de doar 19 ani pe care Louis Van Gaal l-a inclus în lotul de Mondial în acest an. Mijlocașul format de Barcelona și PSG joacă în prezent la PSV Eindhoven și i se prevede o carieră sclipitoare.

Tatăl său, Regillio Simons, de origine surinameză, a fost un atacant bun de primă ligă olandeză. A jucat la Fortuna Sittard, NAC Breda sau Den Haag, cu o scurtă experiență și în fotbalul japonez. Și îl idolatriza pe spaniolul Xavi, magicul mijlocaș spaniol… E clar că ar fi fost cel mai fericit din lume dacă fiul său, Xavi, ar fi rămas în curtea Barcelonei. Dar nu e timpul pierdut pentru o revenire!

Japonezul Schmidt. Daniel Schmidt

Mare parte din lotul Japoniei pentru acest turneu final e format din stranieri. Mulți fotbaliști din Bundesliga, nume cunoscute, dar și fotbaliști legitimați la cluburi din Spania, Anglia, Franța, Anglia ori Belgia. Până și între cei 7 proveniți din campionatul intern recunoaște oricine pe Sakai ori Nagatomo, cu cariere anterioare în fotbalul european.

Un nume iese însă clar în evidență, în primul rând ca sonoritate… atipică! Între Minamino, Ito și Asano, pe lângă Taniguchi, Endo și Kubo, apare… Daniel Schmidt! Portar de 30 de ani, de la Sint-Truiden, primul eșalon belgian. Care e explicația?

Shumitto Danieru în pronunție japoneză, Daniel Schmidt s-a născut în SUA, dintr-un tată american de origine germană și o mamă niponă. Și s-a mutat în Japonia cu familia pe când avea doar doi ani.

Elțîn din Costa Rica

Costa Rica a venit însă la acest Mondial cu cea mai tare poveste onomastică. În lotul ei se află mijlocașul de 30 de ani Tejeda. Yeltsin Ignacio Tejeda. Yeltsin? Da, de la Boris Elțîn, primul președinte al Rusiei după URSS, conducător între 1991 și 1999, dispărut dintre noi în 2007, la 76 de ani. De unde și până unde Elțîn?

Ei bine, viitorul fotbalist s-a născut pe 17 martie 1992. Fix ziua democrației ruse. Și părinții s-au gândit să marcheze momentul. Tejeda a participat și la Mondialul din 2014 cu Costa Rica, dar și la cel din 2018, în… Rusia! Acum joacă la Herediano, în țara natală, dar în perioada 2014-2018 a reprezentat francezii de la Evian și elvețienii de la Lausanne.

 

Urmăriți Playsport.ro și pe