Celebru jurnalist sportiv străin, arestat în România. „Bulevardul nu este teren de fotbal”

Mihai Cheles 14.04.2021, 21:34
Celebru jurnalist sportiv străin, arestat în România. „Bulevardul nu este teren de fotbal”

Jurnalist sportiv străin, arestat în România! A fost prima oară când a călătorit într-o țară străină și cu siguranță va ține minte toată viața experiența prin care a trecut.

Celebru jurnalist sportiv străin, arestat în România. „Bulevardul nu este teren de fotbal”

Jose Carlos Araujo este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați jurnaliști sportivi din America de Sud. Brazilianul în vârstă de 80 de ani are în spate o carieră extraordinară în spate, cu informații și experiențe adunate pe parcursul a 12 ediții a Cupei Mondiale. O viață de om!

În anul 1969, tânărul jurnalist Jose Carlos Araujo, cunoscut sub numele de „Garotinho” a fost trimis de radioul la care lucra să ia pulsul României, viitoarea adversară a Braziliei din cadrul Cupei Mondiale din Mexic 1970. Ceea ce a găsit în epoca comunistă, la determinat să se gândească de două ori înainte să facă un lucru. Mai ales la București.

Mi-amintesc că Celso Garcia, cel care l-a adus pe Zico la Flamengo, m-a adus la radio. A fost comentator sportiv, profesor la Universitatea Gama Filho. Apoi, îmi amintesc că Waldir Amaral m-a sunat și mi-a spus: Celso nu va putea călători, vei merge tu. O călătorie de o luă, singur. Nu călătorisem niciodată în viața mea. Știam puțină engleză și franceză pe care am învățat-o la Colegiul Pedro”, a povestit Garotinho pentru emisiunea „De Frente com Elas”, difuzată de radioul Super Radio Tupi, din Brazilia.

Celebru jurnalist sportiv străin, arestat în România.
Celebru jurnalist sportiv străin, arestat în România. „Bulevardul nu este teren de fotbal”

Garotinho: „Când mă așteptam mai puțin, am auzit un fluier”

Fenomenul radio Garotinho a avut parte de o surpriză neplăcută imediat la sosirea în România. Din fericire, a reușit să scape basma curată, dacă ne gândim cât de strict și de dur a fost regimul ceaușist.

Când am ajuns în România, la București, aveam o valiză mare, fără roți, fără nimic. Am plecat de la aeroport și am ajuns pe un bulevard foarte mare. Nu aveam nici măcar rezervare la hotel. Îmi amintesc că am luat-o la fugă pe acel bulevard din București pentru a-l traversa. A durat de două ori mai mult decât i-ar lua președintelui Vargas să formuleze o idee. Am trecut de trafic, de toate. Când mă așteptam mai puțin, a venit un paznic și m-a fluierat. M-a arestat. I-am spus în franceză că sunt jurnalist sportiv și că am venit aici pentru meciul de la Cupa Mondială. Mi-a spus că mă înțelege, dar bulevardul nu-i teren de fotbal. După mai mult discuții, am reușit să o scot la capăt și să traversez acel bulevard, a completat Garotinho.

Câteva luni mai târziu, la Guadalajara, România era învinsă cu scorul de 2-3 de Brazilia, condusă magistral din teren de legendarul Pele. În acel an, Brazilia avea să cucerească titlul suprem, după o finală câștigată în fața Italiei, scor 4-1.