Cifrele sunt împotriva lui Edi Iordănescu. Statistica lui Alex Maxim le dă dreptate contestatarilor selecționerului

Gabriel-Alexandru Ioniță 22.09.2022, 20:08
Cifrele sunt împotriva lui Edi Iordănescu. Statistica lui Alex Maxim le dă dreptate contestatarilor selecționerului

Edi Iordănescu nu l-a convocat pe Alex Maxim pentru meciurile cu Finlanda și Bosnia Herzegovina și a fost aspru criticat pentru acest lucru, în special de către Marius Șumudică. Principalul argument vehiculat în favoarea selecționerului era cel conform căruia mijlocașul ofensiv în vârstă de 32 de ani a rămas dator la capitolul determinare și angajament fizic.

Selecția lui Edi Iordănescu este contrazisă de statistică

Acum, această ipoteză a fost contrazisă de o statistică a celor de la InStat, care arată că Maxim este al doilea cel mai „harnic” jucător din lotul celor de la Gaziantep Gazișehir. Fotbalistul român are până acum în acest sezon o medie de aproape 11 kilometri alergați pe meci în campionatul Turciei.

Topul jucătorilor de la Gaziantep Gazișehir cu cea mai mare medie de kilometri alergați pe meci în acest sezon de Superlig

1. Marko Jevtovic – 11,200 kilometri per meci
2. Alexandru Maxim – 10,963 kilometri per meci
3. Stelios Kitsiou – 10,011 kilometri per meci
4. Matej Hanousek – 10,008 kilometri per meci
5. Ertugrul Ersoy – 9,492 kilometri per meci

Alex Maxim este în același timp și foarte eficient, dar și spectaculos

Pe lângă acest aspect, Alex Maxim este și foarte eficient, dar și spectaculos, în acest sezon. El a marcat trei goluri și a oferit două pase decisive până acum. Iar ultimul său gol a fost cu adevărat unul special.

Din aceste motive, Marius Șumudică, fostul său antrenor de la Gaziantep, a fost foarte dur la adresa lui Edi Iordănescu pentru decizia acestuia de a nu-l convoca pe Maxim. De asemenea, tehnicianul lui Al-Raed a contestat și decizia selecționerului de a nu se baza pe Alex Mitriță, jucătorul său de la echipa saudită, pentru această acțiune.

Mitriță joacă foarte bine, face diferența, rupe brazda sub el. Are calitate mare. Nu înțeleg de ce nu a fost convocat la echipa națională Mitriță. Este un jucător care poate face diferența oricând. Eu de aceea nu-l schimb, îl țin 90 de minute chiar dacă joacă prost, pentru că poate inventa oricând ceva.

Sunt jucători care se nasc, care depășesc adversarul perpendicular pe poartă. La fel ca Maxim, noi suntem nebuni? Maxim are 90 de meciuri și 42 de goluri în Turcia, vor toate echipele mari să-l ia. Mulți spun că multe goluri sunt din penalty, dar să nu ratezi un penalty în doi ani? Ok, când au venit la echipa națională, nu au avut rezultatele scontate, dar cum să nu-l iei pe Maxim, cum să nu-l iei pe Mitriță?”, a spus Marius Șumudică la Digi Sport.