Cine este Adrian Ursea, românul care a readus Nice pe linia de plutire. A fost ucenicul unui antrenor celebru

Marian Cărăvan 17.12.2020, 09:56
Cine este Adrian Ursea, românul care a readus Nice pe linia de plutire. A fost ucenicul unui antrenor celebru

Numit pe 4 decembrie antrenorul principal al formației franceze Nice, Adrian Ursea a obținut în această săptămână prima victorie de la instalarea pe banca tehnică a grupării din Ligue 1.

Adrian Ursea, românul care a readus Nice pe linia de plutire

Nice nu era într-o situație tocmai confortabilă în acest sezon de Ligue 1. Aflată în „zona fierbinte”, cu o serie negativă, pentru formația franceză nu se întrevedea nimic bun. Antrenor secund la Nice, Adrian Ursea a ajuns în postura de „principal” pe 4 decembrie, odată cu demiterea lui Patrick Vieira. Iar miercuri seara, Nice a obținut prima victorie de la instalarea tehnicianului român. Mai mult decât atât, a fost un succes obținut în deplasare, 2-0 pe terenul celor de la Nimes. Și asta după ce, la 0-0, formația lui Adrian Ursea a rămas în „zece”, odată cu eliminarea lui Morgan Schneiderlin. Golurile lui Dame N’Doye, fratele lui Ousmane N’Doye, și Claude Maurice au adus victoria pentru Nice.

O victorie venită la timp pentru Nice, după seria negativă. Aflată acum pe locul 11, cu 21 de puncte, după 14 etape, formația antrenată de românul Adrian Ursea privește acum cu optimism spre viitor. Urmează un meci dificil pentru Nice. Adrian Ursea dă examen pe teren propriu în fața puternicei Olympique Lyon, meci programat sâmbătă, 19 decembrie, de la ora 22:00. La Nice joacă un fotbalist cu origini românești, Flavius Daniliuc, integralist în victoria de aseară cu Nimes. Fundașul evoluează pentru naționala de tineret a Austriei.

Adrian Ursea a readus Nice pe linia de plutire
Adrian Ursea a readus Nice pe linia de plutire

Adrian Ursea a fost ucenicul unui antrenor celebru

Născut la data de 14 septembrie 1967, Adrian Ursea a obținut în 2006 licența PRO în Elveția, acolo unde era lector la școala de antrenori. De altfel, Elveția este țara unde s-a cunoscut cu un mare antrenor, căruia i-a fost ucenic și de la care a deprins multe din tainele meseriei pe care o practică acum cu succes. În Țara Cantoanelor a lucrat cu un tehnician cu care a dezvoltat în timp o relație specială. S-au reîntâlnit după câțiva ani în Franța, chiar la Nice, și au colaborat din nou.

„Am lucrat cu Lucien Favre la Servette Geneva, în sezonul 2001-2002, când am ajuns și în optimile de finală ale Cupei UEFA. Am rămas de atunci în relații amicale. După ce a plecat de la Monchengladbach, am cinat împreună. Am discutat despre fotbal, tactică, dezvoltare profesională, jucători tineri. Ulterior, când am citit că a semnat cu Nice, i-am transmis un mesaj de felicitare și i-am spus că sunt dispus să-l ajut dacă are nevoie de un colaborator.

M-a căutat, m-a întrebat dacă sunt sigur că vreau să începem împreună un proiect interesant în Ligue 1 și am bătut palma”, a povestit Adrian Ursea, pentru GSP, în urmă cu câțiva ani.

Adrian Ursea a fost secundul lui Lucien Favre la Nice, în perioada 2016-2018. Până la acea colaborare, Adrian Ursea a lucrat în Elveția, la toate nivelurile. A antrenat pe Lausanne U21 (1997-2000), Vevey (2000-2001), Servette Geneva (principal, secund, director tehnic 2001-2005), Meyrin (2005), Neuchatel Xamax (secund, dir. centru juniori, 2007-2011, 2012-2016).

 

Urmăriți Playsport.ro și pe