Cine sunt adversarele României la Campionatul European U21. Radiografia grupei A și care sunt șansele echipei lui Adrian Mutu

Mihai Cheles 15.03.2021, 12:03
Cine sunt adversarele României la Campionatul European U21. Radiografia grupei A și care sunt șansele echipei lui Adrian Mutu

Naționala de tineret a României se pregătește pentru cel de-al treilea turneu final european din istorie, avându-l la „timonă” pe cel mai bun fotbalist român al ultimilor 20 de ani, Adrian Mutu. Nu va fi deloc o misiune ușoară pentru elevii „Briliantului”. Fac parte dintr-o grupă de foc, alături de una dintre țările gazdă Ungaria (cealaltă fiind Slovenia), Țările de Jos și Germania. Cu toate acestea, sunt determinați să-și joace șansele până la ultima secundă.

Cine sunt adversarele României la Campionatul European U21. Radiografia grupei A și care sunt șansele echipei lui Adrian Mutu

Ediția din acest an a Campionatului European U21, a 23-a,  este una atipică, din pricina pandemiei, dar și a organizării. Este pentru prima dată când turneul final se va disputa în două țări, Ungaria și Slovenia. A doua oară va fi în 2023, atunci când competiția se va disputa în România și Georgia. Revenind la ediția din acest an, aceasta se va disputa în două perioade. Prima, în intervalul 25-31 martie, când se vor disputa toate partidele din faza grupelor, iar în intervalul 24 mai – 6 iunie, când vor avea loc fazele eliminatorii. Decizia a fost luată pentru a nu sufoca programul competițiilor europene intercluburi, în contextul în care și Campionatul European de seniori va avea loc tot în această vară, reprogramat după amânarea de anul trecut.

Chiar dacă venea după performanța excelentă din ediția trecută a „Europenelor U21„, naționala României s-a aflat doar în urna a treia la tragerea la sorți. A pierdut „la mustață” accesul în urna 2, în fața Olandei, la coeficient 32,686 – 32, 198, în favoarea batavilor.

România face parte din Grupa A, alături de Ungaria, Germania și Țările de Jos. Specialiștii o consideră „grupa de foc” a turneului, chiar dacă în Grupa B se află Spania și Italia. Sunt șanse mult mai mari ca România și Ungaria să facă surprize în grupă, decât Slovenia și Cehia.

Programul complet al meciurilor României:

  • 24 martie: România – Țările de Jos, Bozsik Arena, Budapesta.
  • 27 martie: Ungaria – România, Bozsik Arena, Budapesta.
  • 30 martie: Germania – România, Bozsik Arena, Budapesta.

Radiografia grupei A

Ungaria

Antrenor: Zoltan Gera
Prezențe turneul final: 4
Cea mai bună prezență: două semifinale, în 1986 și 1996

*nu a mai participat la un turneu final din 1996

Formația din țara vecină se află la acest turneul final doar pentru că este țară gazdă. Nu dispune de jucător extrem de cunoscuți sau care să evolueze la cluburi importante din Europa. În plus, naționala de seniori este calificată la EURO și sunt șanse minime ca jucători importanți să fie lăsați la U21.

Cel mai important jucător al Ungariei, în acest moment, este fotbalistul lui RB Leipzig, Dominic Szoboszlai (20 de ani), însă acesta este accidentat.

Chiar dacă era apt fizic, erau șanse foarte mici să convocat la U21, existând un risc major de a nu-l avea 100% pregătit pentru turneul final de seniori. O competiție mult mai importantă pentru Ungaria.


Țările de Jos

Antrenor: Erwin van de Looi
Prezențe turneul final: 8
Cea mai bună performanță: campioană în două rânduri – 2006 și 2007.

*a lipsit de la ultimele trei turnee finale U21

Fotbalul olandez se află într-un schimb continuu de generații, în ultimii ani. Chiar dacă rezultatele au lipsit, atât de la seniori, cât și de la tineret și juniori, lucrurile par a fi deja pe o pantă ascendentă.

Au fost promovați foarte mulți jucători tineri, iar aceștia au început să se impună, rând pe rând, devenind certitudini. În plus, la ultima acțiune a naționalei Olandei au fost convocați cinci jucători care pot fi convocați la Campionatul European U21: Ryan Gravenberch (Ajax, 18 ani), Owen Wijndal și Calvin Stengs (AZ), Matthijs de Ligt (Juventus) și Donyell Malen (PSV).

Au mai cochetat cu lotul de seniori alți șapte jucători, dintre care patru au și debutat:  Myron Boadu (AZ), Justin Kluivert (Leipzig), Javairo Dilrosun (Hertha), Teun Koopmeiners (AZ) – cu debut; Sven Botman (Lille), Mohamed Ihattaren (PSV) și Perr Schurs (Ajax) – fără debut.

Cota de piață a celor 12 jucători enumerați mai sus depăștește 250 de milioane de euro. 75% dintre aceștia sunt impresariați de Mino Raiola.

Naționala de seniori a Olandei este și ea calificată la turneul final de seniori. În plus, încep și preliminariile pentru Cupa Mondială din Qatar 2022. În funcție de calculele echipei mari, o parte dintre acești jucători se vor regăsi în teren împotriva României. Singura certitudine este Matthijs De Ligt – om de bază, la 21 de ani, în naționala „mare” a Olandei.


Germania

Antrenor: Stefan Kuntz

Prezențe turneul final: 12
Cea mai bună performanță: – campioană în 2009 și 2017

*a eliminat România în semifinalele EURO U21 2019 , scor 4-2.

În fotbal, Germania nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este favorită certă în fața României indiferent de categorie, de locație sau minge. Dilema tuturor, chiar și a lui Adrian Mutu, este pe ce jucători se va baza Kuntz la turneul final? Ce jucători vor fi chemați la seniori și cine va merge la Campionatul European U21?

Cu toate acestea, sunt șanse minime să vedem în naționala Germaniei un Kai Havertz, cumpărat de Chelsea, de la Leverkusen, pentru 81 milioane de euro. Cei mai importanți jucători ai nemților, prezenți în ultimele acțiuni oficiale, sunt Lukas Nmecha (Anderlecht), Arne Maier (Hertha), Niklas Dorsch (Gent), Felix Passlack (Dortmund), Florian Wirtz (Leverkusen) sau Joshua Vagnoman (Hamburger SV).


Care sunt șansele echipei lui Adrian Mutu?

Dacă am trage o scurtă concluzie, am observa cu ușurință că România pleacă cu a treia șansă în această grupă. Suntem favoriți în fața Ungariei, cel puțin pe foaie, chiar dacă sunt gazde. În același timp, putem trage speranțe că putem obține puncte și din partidele cu Țările de Jos și Germania. Fotbaliștii din „Țara lalelelor” sunt extrem de talentați, dar o mare parte dintre ei vor fi chemați la naționala de seniori.

Apoi, Germania pare o echipă mai abordabilă față de cea de la ultimul turneul final, din Italia și San Marino. Nu are în componență nume extraordinar de cunoscute și poate fi contracarată cu foarte mult efort și dăruire.

Calculul este simplu: România trebuie să bată neapărat Ungaria, pentru a avea cu adevărat șanse la ieșirea din grupe. Apoi, în funcție și de circumstanțe, să încerce surpriza în confruntările cu Țările de Jos și Germania. Au demonstrat în 2019 că se poate!

Cine sunt adversarele României la Campionatul European U21. Radiografia grupei A și care sunt șansele echipei lui Adrian Mutu
Cine sunt adversarele României la Campionatul European U21. Radiografia grupei A și care sunt șansele echipei lui Adrian Mutu

Iată lotul de jucători convocat de Adrian Mutu, pentru turneul final:

Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)

Fundași: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)

Mijlocași: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)

Atacanți: George Ganea (FC Viitorul), Valentin Costache (CFR Cluj).

Lista adițională: Mihai Popa (Astra Giurgiu), Mihai Velisar (Gaz Metan Mediaș), Ricardo Grigore (Dinamo), Andrei Rațiu (Villarreal/Spania), Adrian Șut (FCSB), Gabriel Simion (FCSB), Vlad Dragomir (Virtus Entella/Italia), Denis Drăguș (Crotone/Italia), Claudiu Petrila (Sepsi OSK), Adrian Petre (UTA Arad), Nicolae Carnat (CFR Cluj), Louis Munteanu (Fiorentina/Italia).

Istoria participărilor României la Campionatul European U21

România a evoluat prima dată la turneul final în 1998, atunci când era și țară gazdă. Selecționerul de atunci, Victor Pițurcă, a avut la dispoziție foarte mulți fotbaliști care, mai apoi, aveau să facă pasul către prima reprezentativă: Bogdan Lobonț, Cosmin Contra, Iulian Miu, Adrian Iencsi, Florentin Petre, Cătălin Hîldan, Ionel Dănciulescu, Ionuț Luțu, Eugen Trică, Cătălin Munteanu, Laurențiu Reghecampf sau Adrian Mihalcea. Niciun jucător din lot nu evolua în străinătate

Acea ediție s-a desfășurat direct în sistem eliminatoriu, iar România a pierdut toate cel trei partide: 1-2 cu Țările de Jos în sferturi, 0-1 (în prelungiri) cu Germania pentru locurile 5-8, 1-2 cu Rusia pentru locurile 7-8.

Atunci, campioană europeană a fost Spania, care s-a impus în fața Greciei cu scorul de 1-0. Evoluau pentru iberici: Michel Salgado, Guti, Miguel Angulo, Juan Carlos Valeron, Aitor Rkarte, Francesc Arnau sau Jose Calvo.

Al doilea turneu final a fost cel din 2019, de vie-amintire, din Italia și San Marino. Atunci, Ianis Hagi, Florinel Coman sau Dennis Man, George Pușcaș sau Alexandru Cicâldău, azi la naționala de seniori, duceau echipa până în semifinale. Un rezultat istoric pentru întreg fotbalul românesc.

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622