Începând cu sezonul 2024-2025, Liga Campionilor UEFA (Champions League) va suferi o serie de transformări semnificative.
Numărul echipelor participante va crește de la 32 la 36, iar faza grupelor va fi restructurată în mod radical. În plus, distribuirea fondurilor va fi revizuită, cu scopul de a asigura o împărțire mai echitabilă a banilor.
„Champions League va intra într-o transformare totală”, anunță Gazzetta dello Sport. „După cele 29 de meciuri rămase de disputat din actuala ediție se va trece la un format nou, dar și la o nouă metodă de împărțire a banilor.”
Noul format al competiției va aduce mai multe oportunități pentru echipele mai mici, care până acum au avut dificultăți în a se califica în competiție. În noul format, fiecare dintre cele 36 de echipe care ajung în „League Stage” va primi un premiu de participare de 18,6 milioane de euro, în comparație cu 15,64 milioane de euro, cât era în edițiile anterioare.
Această schimbare nu este pe placul tuturor. Echipele de top, cum ar fi Real Madrid, s-au opus acestei schimbări, amenințând cu crearea unei Super League.
Noul format va aduce și mai multe meciuri în competiție. Fiecare echipă va disputa un minim de 8 jocuri, comparativ cu 6, cât erau în formatul anterior. Această creștere a numărului de meciuri este așteptată să genereze o creștere considerabilă a încasărilor pentru UEFA.
Pentru a putea acoperi creșterea premiilor, mai ales că sunt mai multe echipe care sunt premiate acum, premiile pentru rezultatele obținute în prima fază a competiției vor scădea. Cu toate acestea, echipa câștigătoare poate ajunge la 96,2 milioane de euro doar din aceste premii. La acestea se adaugă banii din market pool și ranking istoric.
În noul format al Champions League, premiile vor fi distribuite astfel:
La aceste sume se vor adăuga și banii din market pool și ranking istoric. Se va face un clasament al celor 36 de echipe în funcție de diverși coeficienți, iar echipa care va fi pe primul loc în acest clasament primește 37 milioane de euro. Iar cea de pe ultimul loc mai puțin de 1 milion de euro.
Deși competiția ar urma să genereze un profit mai mare cu aproximativ 60 la sută, noul format nu este neapărat pe placul tuturor cluburilor. Multe dintre formațiile de top consideră că ar putea să obțină sume mult mai mari pentru același număr de jocuri, de unde vine și ideea înființării Super League.
În ciuda acestor controverse, Champions League continuă să fie cea mai prestigioasă competiție de cluburi din lume, iar schimbările aduse sunt menite să asigure o competiție mai echitabilă și mai atractivă pentru toate echipele participante.
Champions League va intra într-o transformare totală. După cele 29 de meciuri rămase de disputat din actuala ediție se va trece la un format nou, dar și la o nouă metodă de împărțire a banilor.