Comitetul Olimpic a tăiat banii federației de Schi-Biatlon. Decizie radicală a oamenilor lui Mihai Covaliu

Robert Zanfir / 27.01.2022, 17:48
Comitetul Olimpic a tăiat banii federației de Schi-Biatlon. Decizie radicală a oamenilor lui Mihai Covaliu

Comitetul Executiv al COSR a decis suspendarea finanţării Federaţiei Române de Schi-Biatlon. Decizia Comitetului Olimpic vine în urma scandalului declanșat de Ania Caill. Sportiva susține că Federaţia Română de Schi Biatlon a refuzat un loc suplimentar la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing.

COSR a avut, joi, o ședință de urgență în urma scandalului declanșat de dezvăluirile din ultima vreme în ceea ce privește neocuparea locului cotă la schi alpin. Ania Caill a dezvăluit totul în contextul viitoarei participări a României la Jocurile Olimpice de la Beijing 2022.

Comitetul Olimpic a tăiat banii federației de Schi-Biatlon. Decizie radicală a oamenilor lui Mihai Covaliu

Oamenii lui Mihai Covaliu au decis suspendarea finanțării Federaţiei Române de Schi-Biatlon. Iată comunicatul:

„Comitetul Executiv al COSR, reunit astăzi în ședință de urgență, a decis suspendarea finanțării FR Schi-Biatlon

Comitetul Executiv al COSR a decis cu majoritate de voturi (un vot împotrivă și o abținere) într-o ședință mixtă (prezență fizică și online) suspendarea finanțării Federației Române de Schi-Biatlon până la prezentarea unui raport în care să dovedească faptul că a adoptat și implementat măsuri prin care să se asigure că situațiile generate în contextul participării României la JO Beijing 2022 în legătură cu neocuparea locului cotă la schi alpin și lipsa oficialilor la sărituri cu schiurile nu se vor repeta.

Raportul va avea ca obiectiv principal protecția sportivilor și a imaginii entităților care aparțin Mișcării Olimpice, urmând a fi supus analizei comisiilor de specialitate ale COSR și spre aprobare Comitetului Executiv al COSR.

Prin excepție, Comitetul Executiv COSR a hotărât astăzi să mențină finanțarea programelor pentru participarea la JO Beijing 2022 și FOTE Vuokatti 2022.

Federațiile sportive naționale sunt singurele care pot nominaliza sportivi eligibili pentru participarea la JO, iar COSR, în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice, nu poate accepta sau refuza un loc cotă pentru JO fără acordul acestora.

În cazul locului cotă refuzat pentru lotul de schi alpin a României la JO Beijing 2022, COSR nu a primit nici o nominalizare din partea FR Schi-Biatlon”, se arată în comunicatul celor de la COSR.

Reacție tranșantă a Federației Române de Schi, după acuzațiile grave aduse de Ania Caill

Federația de Schi se apără în urma dezvăluirilor. Puiu Gaspar, secretarul general al FR Schi, spune scandalul declanșat de Ania Caill este unul artificial. Conform oficialului FR Schi, Ania Cahill nu a dovedit că poate reprezenta România.

„Noi ne uităm pe rezultate, acestea spun totul. Ania Caill are 26 de ani, a participat la două ediții de Jocuri Olimpice și la trei Campionate Mondiale. Acolo ba a ieșit ultima, ba nu a terminat traseul. La Cupele Mondiale a fost la fel. Rezultatele de săptămâna trecută, de la Zauchensee, au redat clar nivelul ei de pregătire: la coborâre a terminat pe ultimul loc, ca și la Super-G.

Ea concurează la competiții de juniori sau unele de slabă calitate, așa acumulează puncte. Dar adevărul este că, de 10 ani, nivelul ei nu s-a ridicat.

Noi vrem să construim pentru viitor, cu tineri. Maria Constantin e încă junioară, a participat anul trecut la Mondialele de seniori, unde s-a calificat la slalom și a venit în prima jumătate a clasamentului. Ania n-a putut să demonstreze în ultimii 10 ani că poate să reprezinte România și să nu mai termine mereu pe ultimele locuri”, a declarat Puiu Gașpar.

Consider că situaţia în care s-a ajuns în acest moment, în legătură cu locurile alocate României pentru Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing la schi alpin feminin, este una gravă.
Ministrul Sportulul, Eduard Novak