Corupție la FC Barcelona. Parchetul le-a făcut plângere catalanilor la Tribunal

Catinca Giosanu 07.03.2023, 20:06
Corupție la FC Barcelona. Parchetul le-a făcut plângere catalanilor la Tribunal

Barcelona traversează o perioadă extrem de dificilă. Gruparea ”blaugrana” se confruntă cu acuzații de fraudă financiară. În anii precedenți, clubul catalan a făcut plăți de 7 milioane de euro către Jose Maria Enriquez Negreira, iar acum trebuie să dea explicații cu privire la acest aspect.

FC Barcelona, acuzată de fraudă în formă continuată

Gruparea din Spania a făcut vreme de 17 ani plăți către societatea Dasnil SL, fondată în 1995 de Enriquez Negreira, fost vicepreședinte al Comisiei de Arbitri spanioli. Multe dintre ele nu s-ar justifica, așa că parchetul a decis să o denunțe pentru corupție în formă continuată în cazul „Negreira”.

Plățile au fost făcute pe o perioadă îndelungată, aici ar fi greșit FC Barcelona. Infracțiunea de „corupție în afaceri” nu era intrată în vigoare când a început trupa catalană să vireze bani în conturile societății Dasnil SL. Măsura a intrat în vigoare în Spania abia în 2010, cu ocazia reformei penale de la acea vreme, și include fraudele din sport.

Ce pedeapsă riscă acum gruparea catalană

Presa spaniolă arată că autoritățile locale au depus o plângere împotriva Barcelonei ca persoană juridică. Cei vizați sunt Enriquez Negreira și Josep Maria Bartomeu. Joan Gaspart, Joan Laporta și Sandro Rosell au scăpat de acuzații, întrucât faptele acestora s-au prescris, conform Marca.

Jurnaliștii de la Diario AS titrează că gruparea spaniolă riscă să primească o amendă uriașă. La fel s-a întâmplat și în 2016, când trupa catalană a fost judecată tot ca persoană juridică pentru nereguli fiscale la transferul lui Neymar. La acel moment, a primit o amendă în valoare de 5,5 milioane de euro.

Averstimentul lui Enriquez Negreira

Enriquez Negreira, fost vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Arbitrilor spanioli, amintea în urmă cu cinci ani de „o relație atât de lungă, în care am avut atât de multe secrete împărtășite”.

Sper că a fost cauzată doar de o eroare administrativă”, a scris Negreira, cerând formației catalane să își achite datoriile „după o relație de atât de lungă, în care v-am făcut atâtea favoruri și am avut atât de multe secrete împărtășite”.

În acel mesaj, se arăta că „societatea Dasnil 95 a prestat servicii de consiliere tehnică pentru președinții Laporta, Rosell și Bartomeu.”.

Urmăriți Playsport.ro și pe