CRONICĂ. Bănia e Mamută! Croatul Ivan Mamut, jucător cedat de olteni la FCSB, a adus victoria roș-albaștrilor în finalul jocului, chiar la prima atingere de balon

Cătălin Mureșanu 08.05.2022, 21:49
CRONICĂ. Bănia e Mamută! Croatul Ivan Mamut, jucător cedat de olteni la FCSB, a adus victoria roș-albaștrilor în finalul jocului, chiar la prima atingere de balon
  • FCSB continuă lupta pentru titlu și, la două puncte, stă cu lupa pe CFR Cluj. Craiova mai rămâne cu pretenția finalei Cupei României.
  • Ivan Mamut, jucător cedat de Universitatea la FCSB, în trocul pentru Vînă, a adus victoria roș-albaștrilor.

Când și-au cumpărat bilet în „cuibul Oblemenco”, oltenii așternuți, de la mic la mare, veniți „din Dolj și… până-n Mehedinți”, aveau păstrate, în sufletul lor arogant, șanse la titlu. Când au ajuns la stadion s-au închinat la eternul lor alint: campioana… „Campioana unei mari iubiri”.

Matematica a condamnat, nonșalant, „neamul de piatră” la o singură speranță. Locul doi e pentru noi! Însă poziția secundă rămâne, la zi și în trecut, conservat precum un loc de veci, de drept, fapta adversarului. FCSB are poziția la purtător și speră să își învingă obișnuința care o bântuie, agasant, de câteva sezoane. Vicecampioana unei mari dezamăgiri. Hegemonia următorului. Sau urmăritorului. Sâmbătă, CFR s-a impus în Trivale și, azi, cu o „La Bombonera” plină, apăsătoare în tâmple și-n timpane, FCSB e obligată să câștige.

Se întâlnesc formațiile din Liga 1 cu, cităm pretenția patronului Rotaru, „fotbal – șampanie”. Pentru olteni, o victorie ar fi cât o stacană, zdravănă, de zaibăr. FCSB își dorește punctele ca pe apă vie. Vie le-ar rămâne și dorința supremă: titlul!

O repriză fără ocazii. Câteva oportunități, o pasă cu călcâiul, o rabona și valuri în tribună

Partida începe cu avânt, însă combatantele se măsoară, viral, între careuri. Crețu încearcă poarta cu un șut de la distanță, balonul ocolește, la șubler, fericirea, apoi Vătăjelu, după ce tot el a meșterit o acțiune în flanc, trage în palmele ferme ale lui Târnovanu. De partea cealaltă, Tănase, cu planșa pregătită de Olaru, reia fad, în brațele încordate ale lui Pigliacelli. Șampanie spuneam? E, cel mult, o tentativă ușoară de vin spumant.

Și se pomenește Bancu, după o pasă cu pintenul, de geniu, a lui Ivan, în mijlocul careului. Prepară o reluare de efect, însă, interiorul său e cu defect, astfel că mingea se duce în plămânul peluzei. Tot de acolo se revarsă, în foale, năduful.

Coman este schimbat după o jumătate de oră. Intră Ianis Stoica

„Vamos Craiova!” Cu verzale uriașe, galeria cere. Apoi stadionul, brăzdat de „valuri”, cinstește o atmosferă sud-oltenească. La Craiova așa e! Și Reghe urcă liniile peste un adversar care nu își calculează beneficiile unor glezne fine, proporția de aur a unor jucători în vârf de formă. Cu antrenor construit din nutreț deontologic, la FCSB pare că se joacă „din talent”. Oare e destul?

Tot Ivan licitează pentru spectacol. O rabona cu pretenție de assist, centrare pentru Markovic care, cu mingea sub breton, reia fără impact. Imediat, într-o poziție bună, Ianis Stoica, trimis pe teren în locul lui Florinel Coman, trage în reclame și finalul de repriză dă în clocot. Fără gol și, la cabine, se intră cu amenințarea condimentelor pentru repriza secundă.

Baiaram reia, cu un șiret în plin, în bară

Și Universitatea este mai efervescentă în debutul părții a doua. Gustavo picură un balon pe frunte, pasează la Baiaram și șutul plin, din șiret și din afara careului, trimite balonul în stâlpul porții. Bară! FCSB e vulnerabilă între linii, gâfâie când mingea e în propriul careu și Craiova devine însetată să-i fure medalia. Tabela rămâne nituită în același scor alb. Orgoliul oaspeților trepidează și Ianis Stoica, după o lovitură liberă executată cocoșat, este la un crampon de gol. Deși atacantul oaspeților este în ofsaid, steagul rămâne la picior și oftatul roș-albastru e și mai apăsător.

„Reghe” licitează cu Koljic și-l anulează pe Markovic, Petrea pariază, imediat, cu Edjouma în locul lui Cordea. Tabela e încremenită, iar minutele se cern fără fericirea golului. Echipele parcă se strâng, la mijloc, într-un ciorchine al mediocrității.

Mamut, secretul lui Petrea, înscrie în poarta fostei echipe

Craiova mimează fericirea. Koljic înscrie, însă o face din ofsaid și, de data asta, asistentul are geana bună și ridică, perfect, fanionul. FCSB se alarmează și forțează. Un nou titlu pare că se scurge printre falangele speranțelor alimentate cu acastist și pangar. Și e tot egal. Craiova își vrea partea leului. De pe herb. Argintul. FCSB cere penalty la Cristea, Papp se oprește în coloana adversarului, însă Kovacs, în raza fazei, nu schițează punctul cu var. Petrea, oare el (?), riscă și cu Ivan Mamut. Cum ar fi? Și e! Dat ca rest de Craiova, pentru a-l lua pe Vînă, croatul reia cu o execuție de efect, un cârlig cu călcâiul din gușa careului și FCSB deschide scorul în minutul 87. Bănia e mută. Mamută.