Cronica lui Gabriel Berceanu la Craiova – Beer Sheva 1-1: Șampanie. Sinucidere. Și speranță!

Gabriel Berceanu / 18.08.2022, 22:31
Cronica lui Gabriel Berceanu la Craiova – Beer Sheva 1-1: Șampanie. Sinucidere. Și speranță!

Care Craiova? Asta e întrebarea serii, fără legătură cu dilemele legate de identitate. Care Craiova? Cea stearpă și mofluză din epoca Balint sau cea impetuoasă și incandescentă din startul lui Rădoi?

De fapt, mai mult decât întrebarea apasă grija. A mers cu Zorya, a ieșit cu noroc final și în fața Mioveniului, merge și-acum viziunea Rădoi? Acum, la ceasul de maximă importanță al prezentului pe care îl anunțase Sorin Cârțu?

Cronica lui Gabriel Berceanu la Craiova – Beer Sheva 1-1

Căci, pe foaie, Beer Sheva e… altceva. Hapoel vine după 5 victorii din 5 în acest sezon, Supercupa Israelului și 4 runde preliminare europene. Îl are pe veteranul Hemed, repatriat din campionatul Australiei la 35 de ani, dar care promova cu Brighton în Premier League și marca des la Mallorca. Un Andre Martins pe bancă, ex-Sporting, Olympiakos și naționala Portugaliei. De seniori, nu un Under proprit în cv-uri de impresari…

Tupeul bun al celor care joacă FOTBAL

Începe marea provocare! Pe un stadion care în fundal deschide larg plaiurile oltenești, fără să aibă nimic din chipul unei arene de Europa, dar cu inimă destul de mult și zgomotos revărsată pe scaunele vechi ale Drobetei lui Mirel. Iar Știința, în seara lui august, e vâltoare cu drag de fotbal.
Koljic preia frumos și trage din unghi, dar mult peste (3). Se simt toate cele trei aduse prin Mirel: iureș, zvâc și prietenie cu mingea. Lipsește, ce bine că lipsește!, inconștiența frumoasă și păguboasă. Pentru că se văd și momentele de posesie pasivă, așa cum își dorea fostul selecționer.

Ivan e lovit în cap, scoțianul Walsh oprește jocul dar nu da fault (7). Curios. Rădoi încă își roade unghiile, scrutând la fazele fixe pe atacul oltenilor ce-a gândit la antrenamente. Mingea circulă în urale, Bancu îl lansează din centru pe Ivan singur cu poarta, dar reluarea grăbită e departe (11).
Nu e în întâmplare prezența căpitanului în centrul terenului. Bancu apare iarăși acolo, util și inspirat, deschide spre Hanca în banda… stângă! Centrare respinsă disperat de Hapoel în corner. O destabilizare isteață pusă la cale de Rădoi, prin aceste rotații.

Șampanie? Avem! Dar plătesc israelienii nota?

Prima repriză există numai Craiova, incontestabil. Dacă s-ar limpezi ceața pripelii din avântările lui Ivan, ar veni și golul. Poate dacă n-ar fi și denivelările severinene. Dar Hapoel nu prea calcă dincolo de jumătatea ei. Cei trei fundași ai Universității nu coboară sub semicercul de la centru.
Ploaie de centrări, marcaj relativ al israelienilor și crește disperarea în respingeri. Ivan trage din unghi, hoțește, când toți așteptau centrarea. Bară, de se aude și la Craiova! Din continuare, Hanca trage în fața porții, scoate greu un stoper (24). Pauza de hidratare îi salvează pe oaspeți.

Se joacă de parcă Barda ar fi fost închizător și Mirel atacant, nu invers. Fotbalul-șampanie visat de Rotaru e, într-adevăr, acum, pe teren. Dar să nu le ia tăria mințile juveților, să rămână lucizi cât la final să plătească israelienii nota! Raul Silva reia cu capul lovitura liberă centrată de Hanca, dar din 5 metri mingea cade pe lângă bara dreaptă (39).

Băieții în roșu le-au luat frica, se apără ceva mai bine doar ultimele minute din repriză, iar oltenii au schimbat cumva registrul ofensivei din asediu în pozițional. Minus o viteză, plus un grad de concentare. Pauză. Zero ocazii, zero șuturi, zero cornere Hapoel. Două galbene, de neputință.

Cine-ar fi crezut?!

Dacă nu pot israelienii, lasă că pot oltenii să-și sugrume visul. Papp, fundaș de 32 de ani cu 20 de meciuri la națională, e eliminat. Se pare că pentru un conflict… pe tunel! Înainte ca Universitatea să reintre măcar pe teren! Uluitor ADN sinucigaș mai curge în fotbal pe dungile astea alb-albastre, oltenești…

Mirel îl scoate, în consecință, pe vârful Koljic și îl introduce pe fundașul Martic. Adio dominare și asalturi? Baiaram trage din 10 metri și bulibășeală în pieptul unui fundaș, careul lui Hapoel e încă zona noastră (52). Vitor reia cu capul pe lângă, prima șansă (56). Cresc nervii, încă două galbene pentru băieții lui Barda. Mare lucru nu se mai joacă, din șampanie au ieșit bulele, dar și dinspre Beer Sheva nu se zăreșe mai mult de “apă plată”…

Pentru că în fotbal se poate: speranță după suicid

Și totuși: Hemed trage, Lazar respinge, Hatuel înscrie. 0-1, de necrezut… Minutul 70. Peste doar cinci, Crețu, în postură de vârf, e faultat în careu de fostul dinamovist Elhamed. Penalty și al doilea galben! Iar Ivan înscrie pentru 1-1!

Martic ratează reluarea cu capul (77), dar și Selmani trage pe jos, puțin pe lângă bară (79). Același Martic, acum scoate din plonjon un șut în buza porții. Se încheie așa, cu tot cu 5 minute de prelungiri.

Care Craiova a fost? A lui Rădoi. Cu un sistem pe arhitectura de randament maxim a lui Hanca și a căpitanului Bancu. Cu un stil pe arhetipul efervescent și veșnic flămând de fotbal al sufletului oltenesc. Și a mai fost și după ce-a provocat un penalty și a egalat. La pauză, nimeni nu știe încă ce-a fost.

Per total, șampanie până la sinucidere. Și puțin dincolo de ea, apoi. Pentru că în fotbal se poate.

Iar la final, speranță. Pentru că la Severin s-a văzut că avem de ce să sperăm.