CRONICĂ vintage. Epilogul play-out-ului „minut cu minut”. Drama Astrei, Hermannstadt și Voluntari prind barajul supraviețuirii, Dinamo scapă, iar Viitorul și Chindia se vor înfrunta pentru „visul european”

Cătălin Mureșanu 19.05.2021, 21:19
CRONICĂ vintage. Epilogul play-out-ului „minut cu minut”. Drama Astrei, Hermannstadt și Voluntari prind barajul supraviețuirii, Dinamo scapă, iar Viitorul și Chindia se vor înfrunta pentru „visul european”

Trăim ultima etapă din play- out cu melancolia timpanelor, precum o făceam odată, la Fotbal Minut cu Minut. Azi, când DigiSport are patru canale și stadioanele sunt goale, încercăm să ne aducem aminte de farmecul fotbalului la difuzoare.

„Amintirile unora înseamnă prima țigară sau primul sărut, ale noastre Ghițulescu comentând Dinamo la Fotbal minut cu minut”. Acesta este mesajul arborat, cu ani în urmă, de galeria dinamovistă într-un derby cu FCSB. Sau Steaua, cum i se spunea la radio.

Tur de orizont, minutul și scorul

Și începem din „Ștefan cel Mare”. Dinamo joacă pentru salvarea de la retrogradare. Așa ceva nici nu ai fi putut spune la radio! Pe vremea lui Ghițulescu, un meci cu Chindia ar fi fost util pentru reglaje tehnico-tactice. Acum, când orice informație se gustă cu ochii și se selectează cu vârful falangelor, pentru „a termina sezonul cu fruntea sus” – limbajul de lemn a rămas același- „câinii” au nevoie de cel puțin un punct. Dâmbovițenii sunt lideri, nu au presiune și nici griji.

Mergem la Cluj. Sau „sub Feleac”. Azi, nu e maestrul Teodor Mateescu la microfon. Păcat! Și nici Universitatea Cluj pe gazon. În Gruia, noul pol de interes pentru fotbalul local, joacă Hermannstadt cu Argeșu’. Sibienii- unde ești tu Inter de altădată- se agață cu colții de ultima speranță și au o singură variantă la purtător, victoria, pentru a mai prinde un loc în barajul supraviețuirii. De partea cealaltă, echipa din Trivale merge tot la victorie și speră să prindă un voucher pentru o participare, cum nu a mai văzut de la Jean Barbu, în cupele europene. Cine își mai aduce aminte de Ilie Dobre la Vigo?

Dăm legătura la „malul mării. Constanța e amintire, „marinarii” de la Farul sunt în mocirla matineului, se zbat, iar Ilie Dobre s-a pensionat. Se întâlnesc, în vântul de la Ovidiu, Viitorul lui Hagi și Astra, echipa care se antrenează la Ploiești, joacă la Giurgiu și uneori mai intră în cantonament la Ruse. Doi- zece, doi- zece. Un meci între două foste campioane. Sau ce a mai rămas din rugina lor.

„Pe Târnava Mare”, Gaz Metan, echipa din localitate, întâlnește Poli Iași. Ardelenii vor să își securizeze prezența în Liga 1, în timp ce moldovenii, în poziția „lanternei roșii” – cine ar putea să uite acest termen !- sunt resemnați.

La marginea Capitalei, la Voluntari, gazdele au nevoie de un succes cu UTA, o echipă lipsită de griji. În jocul rezultatelor, ilfovenii speră să se salveze de la retrogradare. Fără licență, ardelenii joacă pentru stima de sine și pentru banii din drepturile tv, orice salt în clasament rotunjește bugetul.

Acesta a fost, pentru cine își mai aduce aminte, „un tur de orizont”.

Gaz Metan începe perfect cu retrogradata Poli Iași

Cu sufletul ciorchine și calculele pregătite, poate să înceapă etapa. Acum, „pentru a da legătura”, folosești telecomanda.

Legătura la Mediaș. Ploaie torențială- gazonul rezistă-, iar Mediașul deschide scorul cu victima Poli Iași după o combinație letală între Ronaldo cu Ricardo. Deaconu pasează la Valente și acesta reia, în minutul 9, în bolta porții adverse. E 1-0 pentru gazde și… gooooooool, 2-0, același Valente a scăpat pe zonă centrală, reluat precis și a majorat scorul. Gaz Metan 2 – Poli Iași 0.

Și rămânem la Mediaș! Unde se prefigurează un „adevărat galop de sănătate” pentru gazde. Este 3-0. A înscris și Mihai Butean.

Și suntem la mijlocul primei reprizei. Se impune un tur de orizont. Dinamo? 0-0, cu două ocazii mari, singur cu portarul, ratate de Mihaiu. Ovidiu! Egalitate, 0-0, ambele echipe se tem, partida se desfășoară mai mult la mijlocul terenului. Voluntari! 0-0, gazdele încearcă mai mult, UTA rezistă. În Gruia? Scor alb, Petrișor Petrescu încearcă un șut de la distanță, mingea se duce puțin pe lângă poarta piteșteană. La Mediaș, singurul stadion unde s-a marcat până în minutul 25, scorul rămâne cel stabilit de Butean, 3-0.

Pauză. Mediașul, singurul stadion unde s-a marcat

Și trebuie să consultăm playlist-ul, e pauză și „tabela a rămas nemodificată” pe toate stadioanele. Scor alb pe linie, cu excepția Mediașului, acolo unde, nu e așa, „zarurile par aruncate”. Și ce-o mai face Dida Drăgan? Revenim cu partea a doua.

Repede „ascultăm cum dansează Mădălina Manole” și ne întoarcem pe stadioane. Ne fixăm cronometrul și, la fix, începe „mitanul secund”.

Scorul rămâne neschimbat pe toate stadioanele. E o vreme propice pentru fotbal, cu cer senin, chiar și la Mediaș, acolo unde ploaia s-a oprit. Din cer. Pentru că Gazul continuă să picure în poarta adversă. E minutul 48, iar „formația vizitatoare” este și echipa încasatoare. Oliveira face 4-0 și moldovenii ies umiliți de pe scena primei ligi. Oare când o să se mai transmită, în Liga 1, din Copou?

Gol Scarlatache, Sibiul e la baraj, Astra cade în „B”, Dinamo speră la Europa

E momentul unui nou tur de orizont. Minutul și scorul! Mai sunt 35 de minute și, exceptând Mediașul, pe toate stadioanele bântuie același scor. Și, apropo de clișee, ce poate fi alb într-un scor de 0-0?

Legătura la Cluj! Clujul? Hermannstadt „sparge gheața”, Scarlatache reia cu o lovitură de cap în urma unui corner, mingea mușcă bara și intră în poartă. La acest scor, Astra este retrogradată direct! Se bucură și Dinamo, dacă înving Chindia, la scorul din Gruia, „câinii” merg în barajul pentru Europa. Înscrie și Iașiul. E 4-1 și pe cine mai interesează? A marcat Cristea, nu Andrei, Francisc, cu un golazo pentru, cum ar spune Cornel Dinu, satisfacția platonică… și ne oprim aici.

Am intrat în ultimele 10 minute. Ne apropiem de final, de reacții și ar mai merge un nou tur de orizont, când… în „Ștefan cel Mare”, că tot l-am pomenit pe Cornel Dinu, în meciul între echipele pentru care a jucat „Mister”, Morsay ratează o ocazie imensă, reia fără vitamina C din poziție singur cu portarul, însă goalkeeperul dâmbovițean se opune ideal. Revenim cu minutul și scorul. 83 peste tot, 0-0 în „Groapă”, la Ovidiu și Voluntari, Hermannstadt conduce, la Cluj și la limită, pe FC Argeș, Gaz Metan are 4-1 cu Poli Iași.

CRONICĂ vintage. Epilogul play-off-ului „minut cu minut”. Drama Astrei, Hermannstadt și Voluntari prind barajul supraviețuirii, Dinamo scapă, iar Argeș și Chindia se vor înfrunta pentru „visul european”
CRONICĂ vintage. Epilogul play-off-ului „minut cu minut”. Drama Astrei, Hermannstadt și Voluntari prind barajul supraviețuirii, Dinamo scapă, iar Argeș și Chindia se vor înfrunta pentru „visul european”

Dinamo nu vrea sau nu poate, Viitorul înscrie și Astra pică. Voluntari, cu un 0-0 plat, se agață de barajul supraviețuirii

Și se termină în „Ștefan cel Mare”. Cităm din comentator, un egal de sezon. Chindia termină pe primul loc în play-out, merge la barajul pentru Europa, Dinamo se mulțumește cu o salvare de la retrogradare în care, la un moment dat, nici Discobolul nu prea mai credea.

Final și la Mediaș. Nu e 4-1, e 4-2, Iașiul mai înscrie, în minutul 84, prin Zaharia și merge în liga secundă. Se fluieră și la Cluj, Sibiul trece de Argeș, ambele jubilează, Hermannstadt prinde barajul de supraviețuire, FC Argeș, în vertijul rezultatelor, pierde barajul pentru Europa.

Și drama cade pe Astra. În prelungiri, după o fază lungă, Viitorul semnează sentința giurgiuvenilor. Gol Chițu, iar Hagi prinde barajul de Europa. Înainte, ce ironie, mai are de jucat finala Cupei României cu Craiova.

Și „tragem cortina” de la Voluntari. Egalitate, ilfovenii prind barajul. Vă mulțumim pentru atenție și rămâneți alături de noi

Urmăriți Playsport.ro și pe