Cum arată și cât costă cea mai scumpă pereche de Air Jordan scoasă la vânzare

Simion Andrei 23.04.2021, 21:49
Cum arată și cât costă cea mai scumpă pereche de Air Jordan scoasă la vânzare

Cum arată și cât costă cea mai scumpă pereche de Air Jordan scoasă la vânzare. Brandul asociat numelui legendarului baschetbalist Michael Jordan este printre cele mai valoroase din lume. Primul model creat de Nike, în 1985, pentru Michael „Air” Jordan a devenit un adevărat obiect de colecție. O pereche din această gamă, cu autograful sportivului, s-a vândut, anul trecut, cu 560.000 de dolari, la o licitație online a Casei de Licitații  Sotheby’s.

Cum arată și cât costă cea mai scumpă pereche de Air Jordan scoasă la vânzare

Michael „Air” Jordan este considerat cel mai mare baschetbalist din istorie. Dar și bascheții ce-i portă numele au făcut același lucru. Cum arată și cât costă cea mai scumpă pereche de Air Jordan scoasă la vânzare. Jordan a câștigat 6 titluri NBA cu Chicago Bulls, fiind declarat tot de atâtea ori MVP-ul finalei. Plutirea lui către coș, aproape ca un zbor, eficiența incredibilă, maniera spectaculoasă a slam-dunk-urilor, i-au adus supranumele de „Air” (nr – aer). Un adevărat „zburător” al baschetului.

În 1985, în primul sezon jucat la Chicago Bulls, a început să parteneriatul său cu firma Nike. Aceasta a produs bascheți ce au purtat numele marelui sportiv în nenumărate modele și game. Și i-au adus lui Jordan peste 1,3 miliarde de dolari în conturi. De altfel, el a devenit cel mai bogat sportiv, cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari. Dar 2020, anul pandemiei, l-a sărăcit cu 400 de milioane de dolari. Însă „marca” Air Jordan valorează în continure multe miliarde de dolari.

Cum arată și cât costă cea mai scumpă pereche de Air Jordan scoasă la vânzare
Cum arată și cât costă cea mai scumpă pereche de Air Jordan scoasă la vânzare

O pereche s-a vândut la licitație cu 615.000 de dolari

Modelul inițial cel din 1985, a devenit tot mai valoros de-a lungul anilor. Inițial, pantofii de baschet erau colorați mai mult în roși și negru, având doar puțin alb. Șefii NBA i-au interzis, introducând așa-numită regulă a „albului 51%”. Așa că designerii au mai adăugat alb în cromatica bascheților Air Jordan. Un eveniment petrecut la Trieste, în august 1985,Italia, cu ocazia unui meci demonstrativ al echipei din NBA, a stârnit imginația fanilor. Jordan a reușit un slam-dunk senzațional, dar a spart panoul din sticlă ce susținea coșul. A fost cea mai eficientă dovadă a eficacității bascheților din picioarele lui Jordan.

Interesant este că Michael Jordan purta mărimi diferite la fiecare picior: 47,5 la piciorul stâng și 48,5 la piciorul drept. O pereche de ghete de baschet din 1985, cu autograful lui Michael Jordan s-au vândut, anul trecut, în luna mai, cu 560.000 de dolari. Totul, în cadrul unei licitații online organizată de Casa Sotheby’s. Dar în august 2020, a fost vândută tot la o licitație online chiar perechea purtată de baschetbalistul american în acea partidă de la Trieste. Aceea a stabilit un nou record, fiind adjudecată, conform BBC, cu 460.000 de lire, aproximativ 615.000 de dolari, la cursul de atunci.

 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe