Sportiva care la Montreal în 1976 primea prima notă de 10 din istoria gimnasticii a intrat în vizorul autorităților comuniste, care s-au folosit de notorietatea sa. Cum era folosită Nadia Comăneci drept „propagandă” pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. „Zeița de la Montreal” a ajuns o apropiată a familiei fostului dictator.
Asocierea oamenilor politici cu diverse personalități, numai pentru a-și crea o imagine favorabilă, nu e o practică nouă. Regimul comunist al dictatorului Nicolae Ceaușescu a exploatat la maximum imaginea Nadiei Comăneci. Dar nu pentru mândria națională, ci pentru propriul interes. Gimnasta care uimea întreaga planetă la Jocurile de la Montreal, devenind prima gimnastă din lume notată cu zece, a ajuns preferata dictatorului Nicolae Ceaușescu. Distincția primită la întoarcerea acasă, „Erou al Muncii Socialiste”, a fost de fapt racolarea în aparatul de propagandă al regimului comunist. Imaginea sa a fost exploatată la maximum de autoritățile comuniste. Popularitatea de care se bucura Nadia Comăneci la nivel mondial a adus beneficii regimului comunist. Nadia Comăneci a devenit peste noapte instrumentul de propagandă al lui Nicolae Ceaușescu și al acoliților acestuia. A descris perfect situația scriitorul Stelian Tănase, în cartea sa, „Sunt un copil al războiului rece”.
Regimul de la București vedea sportul ca un instrument puternic de propagandă. Nu e de mirare că s-a folosit copios de mare victorie a Nadiei Comăneci la Montreal. Nadia Comăneci a devenit peste noapte un simbol al regimului comunist condus de o mână de fier de dictatorul Ceaușescu. Asta pentru că așa a vrut aparatul de propagandă. Nadia Comăneci era idolul României, o zeiță. Era și produsul perfect al sistemului. Medaliile, celebritatea ei extraordinară au făcut mai mult pentru propaganda lui Ceaușescu decît toate campaniile, interviurile și vizitele lui la un loc. Popularitatea ei mondială a fost exploatată cinic de Ceaușescu&Co ca un vector de imagine – cel mai important pe care il avea la dispoziție”, scrie Stelian Tănase în cartea sa.
Noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989 este sinonim cu cuvântul coșmar pentru Nadia Comăneci. La momentul respectiv, Nadia Comăneci părăsea ilegal România. Faimoasa campioană la gimnastică a recurs la acest gest din cauză că nu a mai putut suporta regimul comunist. Și-a luat inima-n dinți și a trecut granița fraudulos alături de alte șase persoane. Călăuză a fost Gheorghe Talpoș, un cioban.
Fosta mare gimnastă a rememorat momentele dure trăite în momentul în care a părăsit țara. Cel mai tare îi era teamă să nu cumva să fie împușcată.
Îmi părăsisem țara și lăsasem în urmă tot ce iubeam. Mă târâsem prin noroi și apă, peste câmpuri înghețate, traversasem garduri de sârmă ghimpată, tot timpul cu teama că voi fi împușcată în spate”, a dezvăluit Nadia Comăneci în „Scrisori către o tânără gimnastă”, conform ProSport.
Născută la data de 12 noiembrie 1961, la Onești, Nadia Comăneci a cucerit la Jocurile Olimpice 5 medalii de aur, 3 de argint și 1 de bronz. Palmares Montreal 1976: aur la individual compus, paralele inegale și bârnă; argint cu echipa; bronz la sol. Palmares Moscova 1980: aur la bârnă și sol; argint cu echipa și la individual compus. De asemenea, la Campionatele Europene și Mondiale a cucerit 11 medalii de aur, 4 de argint și 1 de bronz.