Cum i-a schimbat Mircea Rednic cariera lui Ștefan Radu: drumul de la Jiul Petroșani la Lazio Roma

Gabriel Peneș / 09.04.2021, 16:52
Cum i-a schimbat Mircea Rednic cariera lui Ștefan Radu: drumul de la Jiul Petroșani la Lazio Roma

Cum i-a schimbat Mircea Rednic cariera lui Ștefan Radu: drumul de la Jiul Petroșani la Lazio Roma. Abia demisul tehnician de la Viitorul a jucat un rol important în destinul celui care a devenit o legendă a clubului lazial. Fără Rednic, care a preluat în toamna lui 2006, echipa din Ștefan cel Mare, Radu ar fi ajuns să joace la Petroșani. Și nu s-ar fi intersectat, probabil, niciodată, cu marele club roman.

Cum i-a schimbat Mircea Rednic cariera lui Ștefan Radu

Cum i-a schimbat Mircea Rednic cariera lui Ștefan Radu e o poveste de fler, încredere și noroc. Playsport v-a oferit, în exclusivitate, odiseea drumului parcurs de cel care, acum, este una dintre legendele clubului roman. După 13 sezoane, Ștefan Radu a devenit jucătorul cu cele mai multe prezențe în tricoul lui Lazio, 402. „Șeful” este unul dintre cei mai respectați fotbaliști ai echipei. Însă nimic din aceste realizări n-ar fi fost posibil fără flerul și încrederea acordate de Mircea Rednic. Și fără bafta ca „Puriul” să o preia pe Dinamo la începutul sezonului 2006-2007.

Radu era, în acel moment, pus „pe șinele” către Jiul. Andone îl debutase la echipa mare a „câinilor”, apoi îl uitase pe bancă. Tânărul fotbalist de 20 de ani, pe atunci, părea sortit mutării la echipa din Petroșani. Doar că norocul a fost de partea lui. Inclusiv cel făcut de unul singur, Radu fiind, încă de atunci, un model de seriozitate în pregătire. Partea lui și-o făcuse. A fost nevoie și de un „brânci” al soartei, spre calea potrivită. Acesta a venit sub forma sosirii lui Mircea Rednic ca antrenor la Dinamo. Iar Rednic a mizat pe tinerelul ambițios și serios, cu stâng puternic.

Cum i-a schimbat Mircea Rednic cariera lui Ștefan Radu: drumul de la Jiul Petroșani la Lazio Roma
Cum i-a schimbat Mircea Rednic cariera lui Ștefan Radu: drumul de la Jiul Petroșani la Lazio Roma

Drumul de la Jiul Petroșani la Lazio Roma

Înainte să înceapă campionatul, Radu Ștefan dădea cu pumnii în ușile de la Săftica, conducătorii intenționau să-l împrumute la Jiul și el nu a vrut să se ducă. A venit Rednic care l-a băgat să joace, a fost norocul lui, a avut încredere în el, dacă nu era Rednic, Fane nu cred că juca, azi, la Lazio. A fost un mare noroc al lui pe care l-a fructificat. Dacă ar fi acceptat să meargă la Petroșani…”, a dezvăluit Liviu Ganea, fostul coleg al lui Radu Ștefan la Dinamo și Dinamo 2, într-un interviu publicat de site-ul ProSport.ro.

Rednic a „simțit” că poate miza pe un cuplu de fundași Radu-Moți. Iar aceasta a fost una dintre cheile succesului din acel sezon, când Dinamo a cucerit titlul en-fanfare.

Avea un stâng foarte bun și mai avea ceva, personalitate. Și era și foarte, foarte serios. A reușit să se impună imediat în turneul din Franța pe care l-am făcut înaintea startului de campionat și așa s-a format cuplul Moți- Fane Radu”, a explicat Mircea Rednic alegerea pe care a făcut-o cu Ștefan Radu în exclusivitate pentru Playsport.

Tehnicianul care astăzi împlinește 59 de ani a confirmat și varianta Jiul, ce urma să fie destinația lui Radu.

El trebuia să meargă împrumut, a fost propus la Jiul, însă aveam probleme de lot și am cerut să rămână”, a mărturisit „Puriul” pentru PlaySport.ro.

Așa, însă, băiatul crescut în Colentina a devenit titular al apărării „câinilor”. Apoi, a venit „dubla” cu Lazio din turul 3 preliminar al Champions League. Italienii s-au impus cu 4-2, la general, după un prim 1-1 reușit de Dinamo pe Olimpico. Atunci, Radu a fost „ochit” de laziali, iar Giovanni Becali a „uns” rotițele transferului. Mai întâi sub formă de împrumut. Dar Radu i-a convins pe romani că merită investiția în el. Din vara lui 2008 a fost cumpărat și a rămas la Lazio. Restul e istorie. Istoria scrisă de Ștefan Radu acolo. Inclusiv cu ajutorul lui Mircea Rednic.