Cum și-au motivat australienii decizia de a-i anula viza, din nou, lui Djokovic

Olteanu Ștefan / 15.01.2022, 11:54

Viza de călătorie a lui Novak Djokovic pentru Australia a fost anulată din nou, iar sârbul va afla abia duminică, 16 ianuarie, dacă va putea sau nu să participe la primul Grand Slam al anului. Până atunci, Nole a fost din nou reținut de autorități și plasat în centrul de cazare Park Hotel, din Carlton Melbourne.

„Prezența lui în Australia poate reprezenta un risc pentru sănătatea comunității”. Cum și-au motivat australienii decizia de a-i anula viza lui Djokovic

Novak Djokovic a primit, vineri, înștiințarea că viza i-a fost anulată din nou. De data aceasta, decizia i-a aparținut ministrului pentru Imigrări, Alex Hawke.
Lui Novak Djokovic i-a fost anulată viza și imediat după pătrunderea pe teritoriul australian, însă Nole a avut câștig de cauză la tribunal și judecătorul Anthony Kelly a ordonat anularea deciziei.

Acum, misiunea lui Djokovic se complică și mai tare. El urmează să se prezinte la audierile finale duminică, 16 ianuarie, la Curtea Federală a Australiei, unde va primi verdictul definitiv. În momentul de față, pe masa lui Djokovic se află două opțiuni: fie îi va fi din nou revocată anularea vizei și va putea participa la Australian Open, fie va fi deportat în Serbia și va risca să primească o interdicție de trei ani pentru a mai călca pe teritoriul Australiei.
Alex Hawke, ministrul pentru Imigrări care a dus acest scandal la un alt nivel, și-a motivat decizia în cazul lui Djokovic:

Prezenţa domnului Djokovic în Australia poate reprezenta un risc pentru sănătatea comunităţii australiene, deoarece poate stimula sentimentul antivaccinare, ducând la refuzul altor persoane nevaccinate să se vaccineze, alte persoane nevaccinate fiind convinse şi mai tare să nu se vaccineze şi/sau o reducere a utilizării dozei booster. Există dovezi care sugerează că domnul Djokovic a arătat, în trecut, o aparentă desconsiderare faţă de necesitatea de a se izola după primirea unui rezultat pozitiv al testului Covid-19”, a transmis Alex Hawke.

Noul proces în care e implicat Djokovic va fi soluționat de judecătorul-șef James Allsop, judecătorul Anthony Besanko și judecătorul David O’Callaghan.

Alex Hawke: „Comportamentul său poate încuraja sau influenţa pe alţii să-l imite”

De asemenea, ministrul pentru Imigrări a continuat și a explicat că a fost nevoit să îi anuleze viza lui Djokovic din nou, pentru a nu risca să apară noi cazuri similare:

Având în vedere statutul şi poziţia lui Djokovic ca model în comunitatea sportivă şi nu numai, prezenţa sa continuă în Australia poate stimula o nerespectare a cerinţelor de precauţie după primirea unui test COVID-19 pozitiv. În special, comportamentul său poate încuraja sau influenţa pe alţii să-i imite comportamentul anterior şi să nu respecte măsurile adecvate de sănătate publică în urma unui rezultat pozitiv al testului COVID-19, care ar putea duce la transmiterea bolii şi la riscuri grave pentru sănătatea lor şi a altora”, a mai motivat Alex Hawke, potrivit news.com.au.

Djokovic a fost reținut în această dimineață. Care sunt previziunile specialiștilor.