Cutremur de proporții la Steaua. Nuțu Cămătaru, la un pas să fie acționar

Gabriel-Alexandru Ioniță / 24.11.2021, 13:06
Cutremur de proporții la Steaua. Nuțu Cămătaru, la un pas să fie acționar

Steaua traversează de câțiva ani o criză de identitate, din momentul în care Clubul Sportiv al Armatei a reînființat echipa de fotbal și s-a desprins de echipa deținută de Gigi Becali, FCSB.

Peluza Sud și oficialii CSA au motivat această alegere prin faptul că Becali a preluat fraudulos societatea care administra Steaua București în 2003. Lucrurile ar fi putut sta cu totul și cu totul altfel.

Steaua a fost la un pas să fie preluată de Nuțu Cămătaru

Gigi Becali nu a fost prima „opțiune” a lui Viorel Păunescu, omul care deținea AFC Steaua la acel moment, pentru a-i încredința echipa de fotbal, proaspăt desprinsă de CSA. Omul de afaceri a preluat Steaua doar pentru că această afacere a fost refuzată de cunoscutul interlop Nuțu Cămătaru.

Acesta a dezvăluit acest episod în cartea despre viața sa, scrisă de Codin Maticiuc și intitulată „Viața lui Nuțu Cămătaru. Dresor de lei și de fraieri”. El a povestit cum a refuzat să preia echipa și i l-a propus lui Viorel Păunescu pe Gigi Becali, cu care avea o relație apropiată la momentul respectiv.

Îl știu de mult (n.r. pe Gigi Becali), și mereu l-am ținut. Și cu bani și cu șmecherie. Eram cu el și cu Oneață la Lido, la Hotel, când mi-a propus Păunescu să intru eu la Steaua. Poți să-l întrebi pe Nețoiu, că era și el acolo. I-am spus lu’ Viorel că nu intru în fotbal, că nu mă pricep și că să-l bage pe Gigi”, a povestit Nuțu Cămătaru în cartea sa, care nu a fost încă lansată, potrivit ProSport.

Care este varianta lui Gigi Becali în legătură cu preluarea Stelei

Gigi Becali are însă o altă versiune referitoare la modul în care a preluat Steaua. El a povestit că, într-adevăr, discuțiile s-au purtat la respectivul hotel bucureștean, însă nu pomenește numele lui Nuțu Cămătaru.

În 2000, eram prieten cu Păunescu şi Piţurcă. Mergeam la Lido. Nea Viorel: ‘Băi, Gigi, tu eşti tânăr, ai bani, o să ai nevoie de asta, de imagine, de celebritate. Eu sunt bătrân, nu am bani. Ţie îţi va folosi’. Intrăm într-o combinaţie, îmi spune că Steaua era spre faliment şi că nu mai putea supravieţui, avea nevoie de 4 milioane de dolari. În 2000 se întâmpla asta.

Contract de împrumut în 6.04.2000. În 2000 am dat 2 milioane de dolari, da? 6.04 şi 30.05, am dat 2 milioane, bani împrumut. Aici sunt toate, defalcate. După care, intervine un act de dare în plată. În 2000. Când am dat aceşti bani, în contract spune că banii pe care îi dau împrumut se vor transforma în societate pe acţiuni, Steaua, că doar nu eram prost să dau 2 milioane.

În 2001, act de dare în plată, pe 27.06. Până la ora aia dădusem 6 milioane şi în contract spune că am dat banii şi că se va face societate pe acţiuni şi că voi primi acţiuni de banii aceia.

Prin contractul de împrumut, ei se obligau să facă societate pe acţiuni, iar eu să primesc acţiuni. 2000, 2001, 2002 am dat bani la Steaua, 3 ani, apoi s-a făcut societatea pe acţiuni.

La fiecare contract scrie formula că îmi revin drepturile federative ale jucătorilor. Mirel Rădoi, Adrian Neaga, Claudiu Răducanu, Vintilă, Bălan, 5 jucători (…) Va primi acţiuni nominative emise de acesta, la valoare nominală, conform raportului. Dacă din 2000 până în 2003 dau 10 milioane de euro la Steaua, am furat? Nu am furat.

„Am vândut un teren care făcea 120 de milioane cu 4.5 milioane ca să ajut Steaua”

Pentru acţiuni, primeam jucători. Act de dare în plată, 500.000 dolari, 318.000, tot aşa. Marian Aliuţă, Sorin Ghionea, care erau cumpăraţi din banii mei. 500.000, Opriţa şi Ogăraru. Act de dare în plată, 259.000 de dolari… Astea însumează aproape 10 milioane de dolari, ceea ce am dat eu din 2000 până în 2003. Bani! Ei nu aveau, că dacă aveau, dădeau ei. Sau nu voiau să dea. Cum de fapt nu au dat.Nu mai spun că am vândut teren cu 4,5 milioane, care făcea 120 de milioane, ca să pot ajuta Steaua”, a spus Gigi Becali în urmă cu mai mult timp.

Sponsor nou pentru Steaua! Încă un brand important se alătură echipei din Liga a II a