De ce a ajuns Gică Hagi un mare antrenor. Lecția umilinței și a modestiei, predată de „Rege” la cursul PRO

Gabriel-Alexandru Ioniță 18.10.2022, 17:19
De ce a ajuns Gică Hagi un mare antrenor. Lecția umilinței și a modestiei, predată de „Rege” la cursul PRO

Gică Hagi a făcut mari eforturi pentru a deveni un antrenor de top. „Regele” a început cursurile pentru obținerea licenței PRO încă de pe vremea când încă evolua pentru Galatasaray. Deși era departe de România și avea meci la finalul fiecărei săptămâni, Hagi era prezent de fiecare dată luni dimineața la cursuri.

Gică Hagi a făcut sacrificii pentru a obține licența PRO. Dezvăluirile făcute de Mircea Rădulescu

Dezvăluirea a fost făcută de Mircea Rădulescu, cel care era președintele Școlii Federale de Antrenori la momentul respectiv. El a vorbit despre sacrificiile pe care le-a făcut Gică Hagi în acea perioadă, deși avea un anumit statut și ar fi putut apela și la alte „pârghii” pentru a duce la bun sfârșit acele cursuri.

„Hagi încă juca în Turcia în perioada în care efectua cursurile PRO de la Federație. Înainte să înceapă cursul, eu am avut o discuție cu el și i-am zis: «Gică, cum o să faci? Poate o să ai un meci duminică seara, iar luni, la ora 09:00, trebuie să fii în amfiteatru, la cursul teoretic».

El a zâmbit ironic, nici nu știam ce să înțeleg prin zâmbetul ăla, și zice: «Nea Mircea, asta e problema mea». Eram curios să aflu și eu ce soluție găsește, n-are avioane, n-are mașini ultraperformante. Iar el zice: «Nea Mircea, mai sunt și avioane private!». Asta îmi scăpase mie din ecuație.

Cert e că, de fiecare dată când am avut cursul PRO la ora 09:00, Gică Hagi era prezent alături de colegii lui în bănci. M-a uimit. De-atunci am văzut că în el se ascunde seriozitatea și că e tipul viitorului antrenor competitiv”, a spus Mircea Rădulescu potrivit gsp.ro.

Cum reușește „Regele” să readucă în prim-plan jucători aflați pe o pantă descendentă a carierei

Gică Hagi este în prezent unul dintre cei mai importanți antrenori ai României. În 2017 el a câștigat titlul cu Viitorul Constanța, iar acum are din nou șansa de a face acest lucru. Farul Constanța, așa cum se numește echipa sa acum după fuziunea din vara anului 2021, se află pe primul loc în Superligă, cu o etapă rămasă din turul sezonului regulat.

„Regele” este recunoscut pentru capacitatea de a „reinventa” jucători care se află într-un con de umbră în cariera lor. A făcut acest lucru și în acest sezon cu jucători precum Denis Alibec, Louis Munteanu, Tudor Băluță sau Dragoș Nedelcu. Recent, Hagi a vorbit despre acest subiect și a explicat care este secretul succesului.

Gică Hagi: „Jucătorul trebuie să se simtă bine”

„În primul rând am o comunicare foarte bună cu ei. Am de fiecare dată o discuție între patru ochi cu fiecare dintre ei când vin la echipă. Pe ce trebuie să pedalăm, ce principii trebuie să respecte, totul trebuie să fie simplu, cum spunea Cruyff.

Jucătorul trebuie să se simtă bine, el trebuie să fie protagonist, el trebuie să deseneze în teren, iar eu pot doar să-l ajut. Nimic altceva! Eu și staff-ul asta facem: jucătorul în teren trebuie să se simtă bine ca să poată da randament!

Apoi depinde de jucător dacă își și dorește ce îi cer: nu pot eu sau staff-ul să ne dorim mai mult decât jucătorul! Asta nu se poate! Dacă și el își dorește, atunci putem să ne înhămăm la muncă amândoi! Dacă nu, nu! Fiecare își vede de drumul lui!

Cea mai mare provocare a mea și a staff-ului este să-i aducem și pe Alibec, și pe Băluță, și pe Benzar, și pe Nedelcu, și pe Morar, și pe Torje la nivelul foarte bun la care erau. Dacă o facem, înseamnă că ne-a reușit! Înseamnă chiar că avem talent!”, a spus Gică Hagi pentru fanatik.ro.

Urmăriți Playsport.ro și pe